Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Overdenking

Terug naar overzicht

“Ik zal zegenen wie u zegenen, en wie u vervloekt, zal Ik vervloeken”

Door Rabbijn mr. drs. R. Evers - 

30 oktober 2023

2021 CVI website (91)

De laatste keer dat ik zo geshockeerd en wanhopig was, was aan het begin van de Jom Kippoeroorlog in 1973. Dezelfde shock en uitzichtloosheid beleef ik nu weer. Omdat ik voel dat wij ook na afloop van deze verschrikkelijke oorlog nog steeds heel veel problemen zullen moeten oplossen. Helaas.

Maar er dagen G’dzijdank lichtpuntjes. We lazen de afgelopen weken in de synagogen over de zondvloed en de spraakverwarring bij de torenbouw van Babel. Maar deze week verschijnt Abraham op het wereldtoneel. Hij was de enige die de ene ware G’d erkende en iedereen probeerde mee te krijgen in het monotheïsme.

Abraham bouwde een duurzame relatie op met het Opperwezen en kreeg prachtige zegeningen en toezeggingen, die tot op de dag van vandaag voor ieder van ons relevant zijn.

Een daarvan luidt (Gen. 12:3): “Ik zal zegenen wie u zegenen en wie u vervloekt, zal Ik vervloeken; en in u zullen alle geslachten van de aardbodem gezegend worden”.

Een zegen voor iedereen

De frase “en in u zullen alle geslachten van de aardbodem gezegend worden“, biedt iedereen hoop. De zegen is niet alleen voor Abraham of zijn afstammelingen. Iedereen wordt gezegend. De zegen voor het Joodse volk, belooft het Opperwezen, is bedoeld voor de hele wereld.

Gelukkig mogen wij meemaken hoe velen om ons heen ons zegenen. We zijn zeer dankbaar voor deze zegeningen en ondersteuning ‘door dik en dun’. Het is onvoorstelbaar hartverwarmend.

Maar G’d belooft ook iets terug. Zij die het Joodse volk zegenen, zullen zelf ook gezegend zijn. Zij die het Joodse volk vervloeken, zullen vervloekt worden.

Veel manieren om te zegenen

Op veel manieren kunnen wij het Joodse volk en het Joodse land zegenen. Bijvoorbeeld door voor hen te bidden en te bidden voor de vrede van Jeruzalem.

Straal de liefde voor Israël naar anderen uit, deel uw goede gevoelens met de hele wereld via de media en schaam u niet – ook al voelt u zich soms als een roepende in de woestijn en krijgt u een tsunami aan kritiek over u heen. Ook dat heeft aartsvader Abraham allemaal meegemaakt. Het heeft hem alleen maar gesterkt.

Ontplooi initiatieven waarmee u het Joodse volk in het Joodse land en wereldwijd sterkt. Dat zal ook naar u uitstralen.

Am Yisrael chai!

Volg ons liveblog over Israël

Rabbijn-mr.-drs.-R.-Evers_avatar-90x90 (1)

De auteur

Rabbijn mr. drs. R. Evers

Rabbijn R. Evers was opperrabbijn in Dusseldorf. Hij maakte in de zomer van 2021 met zijn vrouw alija naar Israël. 

Doneren
Abonneren
Agenda