Sluiten

Zoeken.

Nieuws uit Israël

Terug naar overzicht

Ontvoerde Israëlische soldate bevrijd uit Gaza

Door Redactie cvi.nl - 

31 oktober 2023

Vrijlating Ori Megidish

Israëli's vieren feest bij het huis van de geredde soldate Ori Megidish. Foto: Liron Mildovan/Flash90

Gisternacht is IDF-soldate Ori Megidish bevrijd uit Gaza door het Israëlische leger. Ze verkeert in goede gezondheid en is weer herenigd met haar familie.

Ori Megidish werd op 7 oktober door Hamas ontvoerd, toen ze de legerbasis Nahal Oz binnenvielen. Naast Ori werden nog 243 burgers en soldaten ontvoerd, van wie er inmiddels vier zijn vrijgelaten.

Tijdens een grondoperatie van het Israëlische leger (IDF), die een paar dagen geleden werd gepland, werd Ori bevrijd. Ze werd vermoedelijk alleen vastgehouden. Ori is de eerste gevangene die door de IDF bevrijd is.

tekst gaat onder de foto verder

cdaad 0 a ba 0abc

Ori Megidish (in het midden), samen met haar familie na de bevrijding uit Gaza. Foto: Shin Bet

Reacties

Premier Benjamin Netanyahu feliciteerde de IDF en Shin Bet met de succesvolle missie om Megidish te bevrijden en prees "deze belangrijke en ontroerende prestatie, die onze inzet toont om alle gijzelaars thuis te brengen."

De premier noemde de Hamas-terroristen "monsters" en zei dat Israël hen zal blijven achtervolgen.

"We zullen ons met alle middelen blijven inspannen om onze meisjes en jongens thuis te brengen," zei minister Benny Gantz, lid van het oorlogskabinet dat toezicht houdt op de militaire acties in Gaza.

Minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen zwoer: "We zullen blijven handelen om alle gevangenen te bevrijden."

President Isaac Herzog zei dat hij blij was Megidish terug te zien bij haar familie en prees de "gedurfde" operatie van de IDF en Shin Bet.

Gebed

De moeder van Ori Megidish sprak twee dagen geleden een ontroerend gebed uit voor de vrijlating van haar dochter. Ze deed dit tijdens het bakken van de challe, ook wel het 'nemen van de challe' genoemd.

Lea Farkash uit Jeruzalem schreef: 'G'd heeft haar gebed verhoord. Nu bidden wij voor alle andere gegijzelden met emotie en tranen dat G'd onze gebeden zal verhoren!'

Klik hier om de ontroerende video te bekijken.

Wat betekent het 'nemen van de challe'?

‘… en het zal zo zijn dat wanneer je van het brood van het land eet, je het als een geschenk aan G-d zult offeren – de eerste van je deeg, challa, zul je als een geschenk aanbieden.” - Numeri 15:19-20. Het beste deel van ons levensonderhoud is challa voor G’d en als zodanig is het bestemd voor een hoger doel. We hebben het vermogen om al het alledaagse tot iets spirituelers te verheffen door het werk van onze handen. Als je tijdens het maken van challa goede gedachten hebt, dan kunnen er wonderen in je leven gebeuren en kan je op deze manier een nauwe band met G’d krijgen. Als je in de natuurlijke wereld iets weghaalt, dan wordt het minder. Maar de Thora leert ons dat hoe meer we weggeven, hoe meer we zullen hebben. Dit is het idee van tzedaka (liefdadigheid). Wij geven ma’aser onze tienden. We realiseren ons dat we door het geven van tzedakah, zelf gezegend mogen worden met meer. Voor de mitswa (opdracht) van het nemen van challa geldt hetzelfde. Op de een of andere manier hebben we, zelfs nadat we een stuk van het deeg hebben weggehaald, nog steeds genoeg om veel challes te maken. Het geven maakt je bewust van de nood van anderen. Je leert om te geven en niet om te nemen. We worden zo mensen die niet onszelf op de eerste plaats zetten, maar iemand anders of iets anders boven onszelf stellen. Als we van onszelf geven, ontvangen we veel meer dan we geven. Wanneer we challes bakken, hebben we de mogelijkheid om ons op een diepe spirituele manier te verbinden met G’d. Het bakken van de challes is bij uitstek een opdracht dat door vrouwen wordt uitgevoerd.

Volg ons liveblog over Israël

Favicon CVI

De auteur

Redactie cvi.nl

Doneren
Abonneren
Agenda