Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Overdenking

Terug naar overzicht

Jesaja 33 • De verwoester zal zelf verwoest worden

Door ds. Oscar Lohuis - 

29 november 2023

De verwoester zal zelf verwoest worden

Verwoeste huizen in de Gazastrook. Foto: Atia Mohammad/Flash90

Wee u, verwoester, u die zelf niet verwoest bent, en u die trouweloos handelt, al heeft men tegenover u niet trouweloos gehandeld. Hebt u het verwoesten voltooid, dan zult u zelf verwoest worden (Jesaja 33:1).

Israël en Gaza

Israël heeft tegenover Gaza niet trouweloos gehandeld. In 2005 heeft Israël zich geheel teruggetrokken uit Gaza om de Palestijnen een kans te geven zelfstandig te zijn hun eigen gebied te ontwikkelen. Zij hebben land willen opgeven om zodoende te komen tot vreedzaam samenleven.

Stel je voor hoe Gaza zich ontwikkeld zou hebben als hun leiders hun doel om Israël te vernietigen zouden hebben losgelaten. Dan had Israël de bevolking van Gaza zonder meer willen helpen om zich te ontwikkelen en was de gigantische hoeveelheid internationale hulp aan Gaza ten goede gekomen aan de bevolking van Gaza. Dan had Gaza er nu heel anders uit gezien en had het een welvarende stad aan de prachtige Middellandse Zee kunnen zijn, dat van toerisme had kunnen leven.

Verwoester

Maar Gaza, dat zelf niet verwoest werd en niet meer ‘bezet’ werd, werd zelf wel een verwoester. Het heeft zich vanaf 2005 ontwikkeld tot één grote militaire uitvalsbasis, gevuld met een overvloed aan raketten en ander wapentuig, met maar één doel: Israël vernietigen. Het heeft zich ontwikkeld tot een ware terreurstaat.

De God van Israël, die alleen de ware God is, zegt: ‘Wee u, verwoester! Als u het verwoesten hebt voltooid, dan zult u zelf verwoest worden.’

Boven dit hoofdstuk staat in de Herziene Statenvertaling: God staat op om Jeruzalem te verlossen. Psalm 2 zegt dat de Heere degenen die tekeer gaan tegen Zijn gezalfden zal bespotten en dat Hij hen in Zijn brandende toorn schrik zal aanjagen. De Heer Die regeert ziet wat er gebeurt en oordeelt. De Bewaarder van Israël slaapt noch sluimert.

God regeert

Wie Israël vervloekt zal zelf vervloekt worden. Dat zien we nu gebeuren in Gaza en bij alle anderen die zich zo tegen Israël keren. Te midden van alle dreiging – en ook verdriet en pijn vanwege wat er is gebeurd – mogen we hier houvast in vinden: De Heer regeert en Zijn plannen falen niet.

Volg ons liveblog over Israël

Oscar Lohuis

De auteur

ds. Oscar Lohuis

Doneren
Abonneren
Agenda