Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

PKN, laat Israël niet alleen staan!

Door ds. Kees Kant - 

20 november 2023

Kerk Nederland

Zicht op de Hervormde kerk in Marken (ter illustratie).

Vrijdagavond 17 november vergaderde de Generale Synode van de Protestantse Kerk in Nederland over de gespreksnotitie ‘Als pelgrims onderweg met Joden en Palestijnse christenen’. Thuis volgde ik die bespreking via de livestream.

De synodeleden werden verdeeld in acht groepen die een half uur lang met elkaar in gesprek gingen. Vervolgens mocht van elke groep een woordvoerder in het kort een enkele opmerking of vraag vanuit de groep doorgeven. Daardoor bleef een plenaire bespreking uit en was er nauwelijks tot geen ruimte voor individuele synodeleden zich erover uit te spreken.

Was dit een gewiekste strategie om een pittige en inhoudelijke bespreking uit de weg te gaan? Jammer dat niet een synodelid een ordevoorstel indiende voor plenaire bespreking.

Sommigen misten de ‘theologische doordenking’. Anderen misten de ‘eschatologische doordenking over verbondenheid met het Joodse volk en het Koninkrijk’, als ook de ‘landbelofte’. Jammer dat er niet een synodelid opstond en de hele gespreksnotitie naar de prullenbak verwees.

Bij de introductie werd gesproken over de driehoek: Joodse volk, Palestijnse christenen en de Protestantse Kerk. Waarom het Joodse volk en Palestijnse christenen naast elkaar, of tegenover elkaar? Een kerkelijke Israëlnota gaat toch over Israël? Waarom zoveel aandacht voor Palestijnse christenen, waarbij overigens de Arabische christenen in Israël niet genoemd worden? De kerk is toch verbonden met alle christenen wereldwijd? In Nigeria, Pakistan en India worden wekelijks kerken verbrand en christenen vermoord. Verdienen zij niet veel meer aandacht?

Een kerkelijke Israëlnota hoort over Gods verbonden en beloften met Israël te gaan. En over de bijbelse verbondenheid van de Kerk met Israël en het Joodse volk. Over de blijvende geldigheid van de landbelofte, en dat Israël Gods oogappel is, Zijn eerstgeboren zoon. En over het antisemitisme dat zich in onze tijd vooral richt tegen Israël als staat. Waarom moet een kerkelijke Israëlnota altijd in relatie tot het conflict staan? Daarmee verdwijnt meteen al het rijke bijbelse spreken over Israël uit beeld. Terwijl Israël juist nu in nood is en onze kerkelijke verbondenheid meer dan ooit nodig heeft. De bespreking was een gemiste kans. Synodeleden: sta op, kom met een betere gespreksnotitie, laat Israel niet alleen staan,en omarm Israël, onze oudste broeder!

CHR-v-ISRAEL-0005-HENK

De auteur

ds. Kees Kant

ds. Kees Kant is directeur van Christians for Israel International.

Doneren
Abonneren
Agenda