Sluiten

Zoeken.

Clubhuis Amir geeft kinderen de kans om te ontwikkelen

Door Petra van der Zande - 

27 juli 2023

WhatsApp Image 2023-06-08 at 19.07.06

Het clubhuis bevindt zich in Oost-Jeruzalem.

“Oefen de jongeman overeenkomstig zijn levensweg, zijn levensweg - ook als hij oud geworden is, zal hij daarvan niet afwijken.” Spreuken 22:6 (HSV)

Oost-Talpiot

De Oost-Talpiot wijk in Jeruzalem - Armon haNatziv – werd in 1973 gevestigd in een gebied dat tot aan 1967 door Jordanië bezet werd. In de ogen van de internationale gemeenschap ligt deze wijk juist nu in ‘bezet’ gebied.

In 1928 opende Rachel Ben-Zvi, echtgenote van Israëls tweede president, Yitschak Ben-Zvi, in deze regio een landbouw training school voor jonge vrouwen – de eerste in Brits Mandaat Palestina.

Armon haNatziv (letterlijk “Het gouverneurspaleis”) was vernoemd naar het hoofdkwartier van de Britse hoge Commissaris. Tegenwoordig zit de VN in het gebouw naast de Haas Promenade, van waar je een prachtig uitzicht hebt op de Oude Stad van Jeruzalem en de Olijfberg.

Oost-Talpiot was onderdeel van het 1968 Jeruzalem Master Plan dat als doel had Joodse perifere wijken in Jeruzalem te creëren en zodoende Israëlische controle over het gebied te versterken. Het zuidelijk gelegen Oost-Talpiot diende als een buffer tussen de Arabische dorpen Sur Baher en Sawaher.

Amir Zohar

Amir Zohar werd in Kibboets Gal-On geboren. Al op jonge leeftijd bleek hij een natuurlijke leider te zijn. De stille, bescheiden jongeman zette zich volledig in als coach binnen de jeugdbeweging.

Hij trad toe tot het IDF Combat Engineering Corps en ging daarna verder met de commandanten en officieren cursus. Na zijn legerdienst trouwde hij met Orly. Een paar jaar woonden zij op kibboets Gal-On en verhuisden toen naar Jeruzalem. Naast zijn studie politicologie en sociologie aan de Hebreeuwse Universiteit, openden Amir en Orly een keramiek- en decoratie fabriek. Ook organiseerden zij educatieve projecten die instructie, trips en natuur activiteiten combineerden. Het echtpaar kreeg drie kinderen.

Amir verlangde er naar een bijdrage te leveren aan de wijk waar hij nu met zijn jonge gezin woonde. In 1998 werd hij gekozen als directeur van het Oost-Talpiot buurtcentrum. De complexiteit die het grote aantal nieuwe, laaggeschoolde immigranten met zich meebrachten was een grote uitdaging. In de korte tijd dat Amir de leiding had, promootte hij niet alleen welzijn- en educatieve projecten, maar lag zijn hoofdfocus op de jeugd en het werken aan onderlinge tolerantie. In dat kader organiseerde hij ook gezamenlijke projecten tussen het nabijgelegen Sur Baher en activiteiten met Joodse en Arabische vrouwen.

Zoals iedere Israëliër, werd Amir jaarlijks voor herhaling opgeroepen. Orly vertelde later dat hij onrustig was toen hij zich bij zijn IDF-eenheid voegde; vanwege de gespannen veiligheidssituatie was hij bezorgd voor het welzijn van de soldaten onder zijn commando. Amir Zohar werd op 1 november 2000 in de buurt van Jericho door een sluipschutter vermoord. De 34-jarige reserve Majoor-Generaal werd in Kibboets Gal-On begraven.

Scouting

Scouting (padvinderij) in Israël geeft jongeren, ongeacht achtergrond, een kans om zich te ontwikkelen. Christenen voor Israëls businessclub – Bouwen met Israël – begon in 2021, samen met de Jerusalem Foundation en de gemeente Jeruzalem aan de bouw van een nieuw, multifunctioneel clubhuis in Oost-Talpiot, Jeruzalem.

Na een jaar bouwen (een record in Israël!), werd op 7 juni 2023 het Amir clubhuis door burgemeester Moshe Lion geopend. Een dubbel feest, want Oost-Talpiot bestond toen 50 jaar.

"Als Bouwen met Israël zetten we ons al 20 jaar in voor steun aan Israëlische kinderen en jongeren die het niet makkelijk hebben", zei voorzitter Timo Niemeijer tijdens de opening toespraken. "Dit project past precies in dat plaatje.  Het clubhuis voor de scouting staat namelijk in Oost-Talpiot, een wijk waar veel gezinnen met kinderen wonen die alija hebben gemaakt uit bijvoorbeeld Ethiopië en Oost-Europa. De scouting is voor deze kinderen heel belangrijk om zich gewaardeerd te voelen, zich te ontwikkelen en een onderdeel te kunnen zijn van de Israëlische samenleving."

“Moadon Noar, groep Amir” staat in grote letters op de buitenmuur – de padvinderstroep die in dit nieuwe clubhuis bijeenkomt. Een eerbetoon aan een heel bijzondere man die zich volkomen inzette voor Israëls jongeren en zijn leven gaf zodat anderen konden leven.

Moge zijn herinnering tot zegen blijven zijn.

Petra-van-der-Zande_avatar-90x90

De auteur

Petra van der Zande

Petra van der Zande woont sinds 1989 in Jeruzalem. Samen met haar man zorgde zij 21 jaar lang voor vier meervoudig gehandicapte Israëlische pleegkinderen. Nu is zij onder andere actief...

Doneren
Abonneren
Agenda