Sluiten

Zoeken.

Waarom Israël steeds meer luchtaanvallen in Syrië uitvoert

Door Yochanan Visser - 

14 juni 2022

Luchtaanvallen Israel in Syrie

Uitzicht vanaf de Golan Hoogvlakte op de grens van Israël en Syrië. Foto: Michael Giladi/Flash90

De Israëlische luchtactiviteit in het luchtruim van buurland Syrië is in de afgelopen tijd toegenomen. Deze al jaren bestaande activiteiten intensiveerden opmerkelijk in de laatste paar weken. Het zorgde daardoor ook voor spanningen met Rusland, dat militair aanwezig is in Syrië. Wat zit er achter deze toename?

Vorige week vrijdagmorgen om half vijf werd ik wakker van het geluid van straaljagers. Uit ervaring wist ik direct dat het geen routinevlucht kon zijn vanwege het tijdstip. Het was nog donker en de gevechtsvliegtuigen vlogen met gedoofde lichten. Te oordelen naar de richting waar het geluid van de motoren vandaan kwam, moesten de vliegtuigen op de terugweg naar hun basis zijn geweest van een missie.

Het was de tweede keer binnen een week dat ik waarnam dat gevechtsvliegtuigen van de Israëlische luchtmacht (IAF) actief waren boven de Golan Hoogvlakte. Enige tijd later rapporteerden Israëlische nieuwssites dat er een nieuwe luchtaanval op ‘aan Iran gerelateerde doelen’ in Syrië had plaatsgevonden.

Luchthaven van Damascus

In de laatste twee maanden lijkt de IAF haar activiteiten in Syrië aanmerkelijk te hebben opgevoerd. Aviv Kochavi, de stafchef van het Israëlische leger (IDF), had het vorige week over tientallen luchtaanvallen in die periode. De aanval op vrijdagochtend verschilde echter van de andere acties in Syrië. Dit omdat later bekend werd dat de ‘aan Iran gerelateerde doelen’ in werkelijkheid de Internationale Luchthaven vlakbij Damascus was.

Op vrijdagavond werden er in Israël satellietfoto’s gepubliceerd, waarop drie grote kraters in de landingsbaan van de luchthaven waren te zien. De startbaan werd op dezelfde manier beschadigd. De kraters waren zo groot, dat ze de volledige breedte van de banen besloegen. De autoriteiten in Syrië besloten na de aanval om de luchthaven van Damascus tot nader order te sluiten.

Reactie Rusland

Dit lokte daarna een woedende reactie uit van de Russische regering, die de IAF aanval scherp veroordeelde. Een woordvoerder van het Kremlin had het over de “vuile praktijken” van Israël tegen burgerdoelen in Syrië. De woordvoerder noemde de aanvallen van de IAF “provocaties” die tegen de “internationale wetgeving indruisen”.

Rusland reageerde woedend op de Israëlische aanval op de luchthaven van Damascus.

Israël reageerde hier niet op, maar wie de laatste reeks luchtaanvallen van de IAF analyseert, ziet dat de luchtmacht haar tactieken heeft veranderd. De laatste weken worden de meeste aanvallen op aan Iran gerelateerde doelen in Syrië uitgevoerd vanuit het Israëlische luchtruim boven de Golan Hoogvlakte. Dit lijkt rechtstreeks te maken te hebben met de spanningen tussen Israël en Rusland over de oorlog in Oekraïne. De Israëlische regering heeft Rusland bekritiseerd over wat het in Oekraïne doet.

Reden van de aanval

De vraag is nu waarom de IAF de landingsbaan bij Damascus bombardeerde. Het antwoord daarop is vrij simpel. Iran vervoert al jaren met burgervliegtuigen moderne wapens naar Syrië, die onder andere bestemd zijn voor Hezbollah. In de laatste twee jaar heeft Iran, naar verluidt, deze leveranties opgevoerd. Dit was het werk van de schoonzoon van Qassem Soleimani, de geliquideerde commandant van de Iraanse Quds Brigade. Deze Hezbollah-commandant was in feite verantwoordelijk voor de toegenomen aanvallen van de IAF in Syrië.

Volgens berichten in de Israëlische media worden er de laatste maanden via de Syrische burgerluchthaven voortdurend materialen aangevoerd voor de ombouw van ongeleide raketten tot uitermate nauwkeurige wapens. Deze precisiewapens hebben een GPS-systeem dat de raket zeer nauwkeurig naar zijn doel brengt. Militaire deskundigen zeggen dat wanneer Iran en Hezbollah Israël met deze raketten kunnen bestoken, dat dit de ‘spelregels’ zal doen veranderen. Vitale civiele en militaire installaties in Israël zouden dan kunnen worden vernietigd. Dit zal op zijn beurt een vernietigende reactie van het Israëlische leger uitlokken, die Libanon voor een aanzienlijk deel zou kunnen verwoesten.

Israëlische tankaanval

De spanningen in het noorden van Israël zijn sinds het begin van een grote Israëlische militaire oefening, die eind april begon, weer verder opgelopen. Zoals ik vorige week al berichtte, lijkt oorlog met Iran nu een reële optie te zijn geworden. Israël voelt de toenemende druk om in actie te komen tegen Iran. Dit komt niet alleen door de dramatische ontwikkelingen in het nucleaire programma van de Islamitische Republiek. Iran heeft daarnaast haar troepenopbouw in Syrië niet gestopt, zoals premier Bennett indertijd beweerde, toen hij minister van Defensie was. Israël slaagde er bovendien in om slechts zeventig procent van de aan Hezbollah geleverde wapens te vernietigen via de IAF aanvallen. Hierdoor is Hezbollah nu in het bezit van een onbekend aantal geleide raketten.

Israël voelt de toenemende druk om in actie te komen tegen Iran.

De situatie in het grensgebied met Syrië werd vorige week dinsdag ook explosief toen IDF tanks 'Syrische posities' nabij Kuneitra en het Druzische dorp Khader bestookten. Deze 'Syrische posities', zoals de media beweerden, waren in werkelijkheid nieuwe pogingen van Hezbollah om een voet aan de grond te krijgen op de Golan Hoogvlakte. Dit werd duidelijk uit de pamfletten die IAF vliegtuigen na de tankaanval boven de Syrische Golan Hoogvlakte uitwierpen. Het pamflet waarschuwde de bewoners van Kuneitra en Khader om Hezbollah niet te helpen bij haar pogingen om zich in te graven vlak bij de grens met Israël.

Nieuw luchtafweersysteem

Israël doet dus een nieuwe poging om Iran tegen te houden om Syrië te veranderen in een tweede Libanon of Gaza. Iran, van zijn kant, staat ook onder druk en weet dat het haast moet maken met zijn plannen voor de vernietiging van Israël. Dit heeft direct te maken de introductie van een nieuw revolutionair luchtverdedigingswapen, dat binnen afzienbare tijd in gebruik zal worden genomen door de IDF.

Het gaat om een nieuw laserluchtafweersysteem dat in april succesvol werd getest nabij Mitzpe Ramon in de Negev woestijn. Dit nieuwe IDF luchtverdedigingswapen, dat gemaakt is door de Israëlische wapenfabrikanten Elbit en Rafael, zal de ‘spelregels' in de oorlog met Iran en zijn bondgenoten geheel gaan veranderen.

Het nieuwe lasersysteem is in staat om raketten, mortiergranaten, brandende ballonnen en onbemande aanvalsvliegtuigen (UAV’s) bijna gelijktijdig uit de lucht te schieten. De kosten van iedere onderschepping zijn slechts 3 euro. Ter vergelijking, een onderschepping door het huidige antiraketten systeem Iron Dome kost 70.000 euro, terwijl het nieuwe David Katapultsysteem nog duurder is in het gebruik.

Iran is op de hoogte van het bestaan van het nieuwe lasersysteem en weet dat dit een flink deel van zijn hele strategie tegen Israël zinloos zal gaan maken. Deze strategie is bijna in zijn geheel gebaseerd op luchtaanvallen en het inschakelen van milities en terreurorganisaties. Deze organisaties werden bewapend met raketten en UAV’s. Bijvoorbeeld, de bijna 150.000 raketten die Hezbollah heeft, zullen naar de schroothoop kunnen worden gebracht. Hetzelfde geldt voor de steeds groter wordende vloot onbemande vliegtuigen van Iran.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda