Sluiten

Zoeken.

Israëlische militaire actie tegen Iran nadert

Door Yochanan Visser - 

10 juni 2022

Vienna_International_Center,_Building_E

Het hoofdkwartier van het Atoomagentschap (IAEA) in Wenen. Foto: Wikimedia Commons

Er zijn nu bijna dagelijks tekenen dat een militaire actie tegen Iran dichterbij komt. In dit artikel kunt u over de laatste ontwikkelingen lezen.

De afgelopen week werd duidelijk dat het internationale geduld met Iran ten opzichte van het nucleaire programma bijna op is. Dit bleek uit een bijeenkomst van de leden van het Internationale Atoomenergie Agentschap in Wenen (IAEA). De gouverneurs van zeventig aangesloten landen stemden voor een resolutie waarin Iran de wacht werd aangezegd over het gebrek aan medewerking met de IAEA. Slechts China en Rusland stemden tegen de resolutie.

Nieuw IAEA rapport

Eerder deze maand had de IAEA een rapport gepubliceerd, waaruit bleek dat Iran nog altijd geen opheldering heeft gegeven voor de aanwezigheid van sporen van nucleair materiaal in drie militaire faciliteiten. Het ging daarbij om faciliteiten die Iran verborgen had gehouden voor het Atoomagentschap en die aantonen dat het regime nog altijd liegt over zijn nucleaire programma. IAEA directeur-generaal Rafael Grossi schreef in zijn laatste rapport dat “Iran geen uitleg had gegeven die technisch geloofwaardig was in het licht van de bevindingen van het Atoomagentschap”.

De IAEA waarschuwde vorige week ook dat Iran bezig is om nieuwe IR-6 centrifuges te installeren in de ondergrondse uranium opwerkingsfabriek in Natanz. Deze nieuwe activiteit brengt Iran nog sneller bij de zogenaamde ‘uitbraakcapaciteit’ naar een nucleair wapen. Nucleaire experts zeggen dat de Islamitische Republiek al tot zestig procent opgewerkt uranium heeft voor de vervaardiging van een atoombom. Het verder opwerken tot de benodigde negentig procent neemt slechts enkele weken in beslag. Daarna heeft Iran in theorie nog maximaal twee jaar nodig om een nucleaire kop voor een langeafstandsraket te produceren. Het is echter al eerder gebleken dat Iran in het geheim heeft gewerkt aan de vervaardiging van een nucleaire kop voor een raket (Parchin).

Iran reageerde op de IAEA-veroordeling door twee camera’s die nucleaire activiteiten registreerden buiten werking te stellen. Iran liet de IAEA verder weten dat het binnenkort tot twintig camera’s zou ontmantelen. Wanneer dat gebeurt, heeft de IAEA niet meer de mogelijkheid om het nucleaire programma van de Islamitische Republiek te monitoren.

Iran is niet meer geïnteresseerd in het bereiken van een nucleair akkoord met de zes wereldmachten.

Dit alles laat zien dat het regime in Teheran niet meer geïnteresseerd is in het bereiken van een nieuw of gereviseerd nucleair akkoord met de zes wereldmachten die het vorige akkoord (JCPOA) met Iran sloten in 2015.

Reactie van Israël

De Israëlische regering van Premier Naftali Bennett reageerde positief op het IAEA besluit om Iran te veroordelen voor het gebrek aan medewerking met het Atoomagentschap in Wenen. Bennett gaf aan dat hij nog altijd hoopt dat de internationale gemeenschap het Iran-probleem via diplomatieke wegen zal oplossen. De Israëlische premier heeft echter ook herhaaldelijk gezegd dat de regering in Jeruzalem zich het recht voorbehoud om zelfstandig een einde te maken aan het Iranese nucleaire programma.

Dat dit geen loos dreigement is, blijkt steeds duidelijker uit wat het Israëlische militaire apparaat momenteel aan het doen is. Zowel het Israëlische leger (IDF) als de luchtmacht (IAF) van de Joodse staat bereiden zich nu actief voor op een grote confrontatie met Iran en zelfs op bombardementen van nucleaire faciliteiten in de Islamitische Republiek.

F-35’s voor aanval op Iran

Op donderdag werd bekend dat ingenieurs van de IAF erin zijn geslaagd om een niet nader genoemd systeem te ontwerpen dat het bijtanken van het F-35 gevechtsvliegtuig in de lucht overbodig maakt. De F-35 is een voor de radar onzichtbaar gevechtsvliegtuig dat naar verluidt zal worden gebruikt in een massale IAF luchtactie tegen de nucleaire voorzieningen van Iran. Israël had eerder dit jaar de Amerikaanse regering gevraagd om versnelde levering van moderne tankervliegtuigen die de F-35’s in de lucht kunnen bijtanken. De regering van president Biden weigerde echter aan dit verzoek te voldoen.

IAF ingenieurs zijn er verder in geslaagd om een duizend kilo wegende bom te plaatsen in de 36 F-35’s waarover de Israëlische luchtmacht beschikt. Op deze wijze blijft de F-35 onzichtbaar voor de radar tijdens een toekomstig bombardement van Irans nucleaire faciliteiten.

Andere voorbereidingen

Dat een dergelijk bombardement nu werkelijkheid zou kunnen worden, bleek vorige week ook uit een massale luchtoefening door IAF-vliegtuigen boven de Middellandse Zee. Honderden IAF vliegtuigen namen deel aan deze oefening en de regering in Jeruzalem liet weten dat de oefening tot doel had om een oorlog met Iran te simuleren.

De Mossad, Israëls buitenlandse geheime dienst, gaat ondertussen onverstoorbaar verder met haar activiteiten binnen Iran. Zo werd vorige week een belangrijke ingenieur, die werkte aan uitbreiding van Irans luchtmacht capaciteiten, geliquideerd. De ingenieur, Ayoob Entezari, overleed aan voedselvergiftiging, nadat hij een feestelijke maaltijd bijwoonde. De gastheer van het diner vluchtte voor de dood van Entezari naar een niet nader bekend land in het Midden-Oosten. De Mossad was naar verluidt ook verantwoordelijk voor een aanval met een zogenaamde Quadkopter op de militaire basis Parchin.

De Mossad gaat ondertussen onverstoorbaar door met haar activiteiten in Iran.

Bij die aanval werd een faciliteit waar onbemande vliegtuigen werden geproduceerd vernietigd en werd een Iraanse ingenieur gedood. In Parchin nam Iran volgens Israël en de IAEA eerder proeven met ontstekers voor een nucleaire kop die op een raket kan worden geplaatst.

Anti-Irancoalitie

Israël is in het geheim ook bezig om de anti-Irancoalitie met Arabische landen te versterken en uit te breiden. De Golfstaten, waarmee Israël in 2020 vredesakkoorden sloot, kregen al Israëlische radar- en luchtverdedigingssystemen. De IDF en de Mossad hebben verder een basis in Bahrein, één van de nieuwe vredespartners van Israël. Dit gaf Israël een nieuwe kans om dichter in de buurt van Iran te opereren. Eerder was al duidelijk geworden dat Mossad vanuit Azerbeidzjan opereert en dat er intensieve contacten zijn tussen de IAF, IDF en het leger van dit overwegende moslimland.

Ondertussen worden de geheime contacten tussen Israël en Saoedi-Arabië ook verder opgevoerd onder het hernieuwde leiderschap van de Verenigde Staten. Dit alles heeft te maken met de toenemende kans dat er militaire actie zal worden ondernomen tegen Iran. De VS maken geen aanstalten om zelf militaire actie te ondernemen tegen het nucleaire programma van Iran, maar geven Israël echter op allerlei manieren steun bij de voorbereidingen op de zogenaamde “militaire optie”.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda