Sluiten

Zoeken.

Waarom de Mossad de tweede leider van Al-Qaida liquideerde

Door Yochanan Visser - 

18 november 2020

2020 Website CVI (6)

De vlag van Al-Quida op een militair uniform.

De Mossad, de Israëlische buitenlandse geheime dienst, was opnieuw actief in Iran. Na het uitvoeren van een gewaagde nachtelijke inval in een wijk van Teheran waarbij in januari 2018 een groot deel van het geheime nucleaire archief van Iran werd gestolen, was het Israëlische spionageagentschap in augustus van dit jaar opnieuw actief op Iraanse bodem.

Liquidatie

Op 7 augustus liquideerden Mossad-agenten Abu Muhammad al-Masri, de nummer twee bevelhebber van Al-Qaida en zijn dochter Maryam. Zij was de weduwe van Hamzah bin Laden, de zoon van Osama bin Laden, die in 2011 werd gedood door Amerikaanse mariniers.

De Mossad besloot naar verluidt om Al-Masri uit te schakelen omdat hij opnieuw van plan was terroristische aanslagen uit te voeren tegen Israëlische doelen in het buitenland. De New York Times beweerde echter dat de Mossad al-Masri had geliquideerd in opdracht van de Amerikaanse regering, die een beloning van tien miljoen dollar had aangeboden voor informatie over zijn verblijfplaats.

Dit lijkt echter onwaarschijnlijk, omdat de VS over haar eigen geheime dienst de CIA beschikken.

Op 7 augustus liquideerden Mossad-agenten Abu Muhammad al-Masri, de nummer twee bevelhebber van Al-Qaida en zijn dochter Maryam.

Abu Muhammad al-Masri

Al-Masri werd ook gezocht door Israël, omdat zijn mannen probeerden een Israëlisch vliegtuig van Arkia Airlines neer te schieten. Het vliegtuig vertrok in 2002 van de Mombasa internationale luchthaven met 271 mensen aan boord.De raketten misten ternauwernood het vliegtuig, dat vervolgens door Israëlische straaljagers naar de luchthaven Ben Gurion bij Tel Aviv werd begeleid en veilig landde.

Al-Masri zat daarnaast achter de bomaanslag op een hotel dat door Israëli’s was gekocht en werd gerund in Mombasa. Bij die aanslag werden drie Israëli’s en dertien Kenianen gedood. Er vielen daarbij ook tachtig gewonden.

Bovendien zat Al-Qaida achter een aanval op de El Grhiba-synagoge in Tunesië in 2002 en probeerde later hetzelfde te doen met synagogen in Turkije en de Verenigde Staten.Ayman al-Zawahiri, de leider van Al-Qaida, heeft bovendien opgeroepen tot terroristische aanslagen op Israëlische doelen. Deze oproep kwam nadat de regering-Trump in 2019 de Israëlische soevereiniteit over de Golan Hoogvlakte had erkend.

Het is waar dat al-Masri verantwoordelijk was voor twee bomaanslagen op Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998. Bij deze aanslagen kwamen 224 mensen om, waaronder 12 Amerikanen. Er vielen 4000 gewonden.

Bezoek onze

tentoonstelling

Stille acties van de Mossad

De Amerikaanse president Trump zou ongetwijfeld de liquidatie van de Al-Qaida leider hebben bekendgemaakt. Dit deed hij ook na de liquidatie van ISIS leider Abu Bakr al-Baghdadi in Syriё in 2019. De Mossad zwijgt echter bijna altijd over haar operaties. De Israëlische geheime dienst heeft een lange staat van dienst van liquidaties in Iran en moet vrijwel zeker een sterke aanwezigheid hebben in de Islamitische Republiek.

Het Israëlische spionagebureau zou tussen 2009 en 2012 minstens vijf Iraanse nucleaire experts hebben geliquideerd. Dit gebeurde namelijk op dezelfde manier als al-Masri en zijn dochter werden uitgeschakeld, namelijk door een team van twee mannen op een motor in Teheran.

Ten tweede had Israël er belang bij om de informatie over de moord op al-Masri op dit moment naar The New York Times te lekken, omdat de aankomende Biden-regering in de VS van plan is de besprekingen met Iran te hervatten.

De timing van de onthulling van de liquidatie van de Al-Qaidaleider nadat The New York Times werd getipt, zou veel te maken kunnen hebben met een Israëlische poging om de betrekkingen met de inkomende Amerikaanse regering van Joe Biden en Kamala Harris veilig te stellen.

Ook wil Biden dat de Verenigde Staten zich opnieuw aansluiten bij de JCPOA, de omstreden nucleaire overeenkomst tussen de Islamitische Republiek van Iran en zes wereldmachten waaronder de Verenigde Staten. Deze overeenkomst werd geregeerd door de regering Obama, waar de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden een prominent lid van was.

De Mossad heeft een lange staat van dienst van liquidaties in Iran en moet vrijwel zeker een sterke aanwezigheid hebben in de Islamitische Republiek.

Iran en terreur

Het hele Israëlische politieke etablissement is tegen een nieuwe Amerikaanse poging om met Iran te praten. Niet alleen vanwege het feit dat de Islamitische Republiek probeert haar nucleaire programma voort te zetten zoals het Internationale Atoomagentschap (IAEA), de nucleaire waakhond van de VN, vorige week meldde, maar ook vanwege de enorme rol van Iran bij het ondersteunen van terroristische organisaties.

Hoewel Iran ontkent dat het de Al-Qaida leider al zo'n twintig jaar onderdak had geboden, is het een feit dat de staat in het verleden onderdak heeft verleend aan Al-Qaida terroristen die uit Afghanistan kwamen na de aanslagen van 11 september 2002 op de Twin Towers in New York.

Sommige commentatoren wijzen er nu op dat Iran een sjiitisch moslimland is. Daarom zeggen ze dat het onwaarschijnlijk lijkt dat de Islamitische Republiek onderdak bood aan een leider van Al-Qaida. Al-Qaida is namelijk een soennitische moslimorganisatie.

Iran is echter ook de hoofdsponsor van Hamas in Gaza, dat ook een soennitische terreurgroep is. De Islamitische Republiek werkt verder samen met elke terroristische organisatie die haar doel vooruit kan helpen om de islamitische revolutie over de hele wereld uit te breiden.

Word lid van

Profetisch Perspectief

Netanyahu

De Israëlische premier Benyamin Netanyahu wilde blijkbaar een bericht sturen naar de inkomende Amerikaanse regering over de noodzaak om de nauwe samenwerking tussen de VS en Israël in de strijd tegen Iran voort te zetten. Dit in plaats van te beginnen waar de regering-Obama ophield, namelijk proberen om de Islamitische Republiek te veranderen in een ‘normale natie’.

Het nieuws over de Israëlische liquidatie van de nummer twee leider van Al Qaida in Teheran stuurt bovendien een nieuwe waarschuwing naar Iran. Zoals Netanyahu eerder zei: “Israël weet wat je doet en wanneer je het doet en waar je het doet”.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda