Sluiten

Zoeken.

Tijd voor actie tegen het nucleaire programma van Iran

24 september 2021

Tijd voor actie tegen het nucleaire programma van Iran (1)

Ali Khamenei, de leider van Iran. Foto: Wikimedia Commons

Begin september schreef ik een analyse over hoe Iran langzaam maar zeker Israël insluit van drie kanten: Libanon, Syrië en Gaza. Iran vormt een immer toenemende dreiging voor de Joodse staat. De analyse liet het nucleaire wapenprogramma van Iran buiten beschouwing, omdat er toen te veel onduidelijkheid over die kwestie bestond. De navolgende analyse is in feite een vervolg op het artikel van begin september en laat zien dat de nucleaire dreiging van Iran voor Israël nu acuut is geworden.

lees hier het artikel 'Hoe Iran Israël langzaam maar zeker insluit'

Golan Hoogvlakte

Laten we beginnen met de toenemende Iranese dreiging vanuit Syrië. Daar heeft de Quds Brigade van de Islamitische Revolutionaire Garde een grote troepenmacht opgebouwd onder de naam Golan Bevrijdingsbrigade. Volgens de Israëlische nieuwssite N12 heeft de Syrische dictator Bashar al-Assad groen licht gegeven aan Iran om de Syrische Golan Hoogvlakte in zijn geheel over te nemen.

Premier Naftali Bennett bracht deze kwestie een maand geleden ter sprake tijdens zijn ontmoeting met president Joe Biden. Hij waarschuwde dat Israël niet werkeloos zou toekijken hoe Iran de Syrische Golan Hoogvlakte zou overnemen. Het enige dat Bennett van Biden vroeg was om Israël te steunen wanneer het land militaire actie zou ondernemen tegen de Iranese invasie van de Syrische Golan Hoogvlakte.

Nucleaire dreiging

Zowel Bennett als de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz maakten deze maand opmerkingen over de groeiende dreiging voor Israël door het nucleaire wapenprogramma van Iran. Beide leiders gaven aan dat Israël zich niet gebonden zal voelen aan een herzien of nieuw nucleair akkoord tussen de VS, Iran en vijf andere wereldmachten.

Bennett en Gantz gaven ook aan dat Israël bereid is om zelfstandig op te treden tegen de Iranese nucleaire dreiging. Bennett maakte later tevens duidelijk dat Israël al actief is in Iran. Hij maakte uiteraard niet duidelijk welke acties Israël onderneemt in het land. Het zal echter ongetwijfeld gaan over nieuwe sabotageacties tegen de Iranese nucleaire faciliteiten en over acties tegen het team van Iraniërs dat aan een kernwapen werkt.

Nieuwe gesprekken

Nu Iran de nucleaire drempel snel nadert, kan het zijn dat Israël niet langer zal wachten op de uitkomst van de hernieuwde besprekingen tussen de Amerikaanse regering en Iran. Deze besprekingen staan gepland staan in Wenen “over een paar weken”, als we de regering van Iran mogen geloven.

Die gesprekken zouden voor Iran heel goed als doel kunnen hebben om slechts tijd te rekken om dan vervolgens uit te breken naar een nucleair wapen. Zowel de Iranese opperste leider Khamenei als de nieuwe president van Iran, Ibrahim Raisi, hebben geen vertrouwen in het Westen. Ze zijn principieel tegen een gewijzigd of geheel nieuw akkoord over het nucleaire programma.

Bidens oplossing

President Biden zal niets anders doen dan gebruik te maken van diplomatie om de nucleaire impasse met Iran op te lossen. Dat werd afgelopen dinsdag duidelijk tijdens Bidens eerste toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

Biden kondigde aan dat het tijdperk van eindeloze oorlogen nu voorbij is en dat deze oorlogen zullen worden vervangen door eindeloze diplomatie. “Ik sta hier vandaag terwijl de Verenigde Staten voor het eerst in twintig jaar niet in oorlog zijn. We hebben een bladzijde omgeslagen”, zei de Amerikaanse president, terwijl hij duidelijk maakte dat hij graag terug zou willen keren naar de nucleaire overeenkomst met Iran. "We zullen ons (weer) volledig houden aan de JCPOA (de nucleaire deal met Iran), indien Iran hetzelfde doet”, zei Biden.

Raisi's retoriek

Uren later leek de nieuwe extremistische president van Iran, Ibrahim Raisi, de benadering van Biden af te wijzen tijdens zijn toespraak voor de VN. Raisi noemde de sancties tegen Iran misdaden tegen de menselijkheid tijdens een coronapandemie. Ook maakte hij andere vijandige opmerkingen aan het adres van de VS.

De Iranese president loog vervolgens opnieuw over de aard van het nucleaire programma van Iran. Hij beweerde: “Kernwapens hebben geen plaats in onze defensiedoctrine en defensiebeleid.”

Irans volgende schending

Terwijl Raisi sprak, kreeg het nieuwe hoofd van de Iranese Organisatie voor Atoomenergie, Mohammed Eslami, een rondleiding door de plutoniumreactor in Arak. Daar maakte Eslami duidelijk dat Irans volgende schending van de JCPOA zou zijn om de reactor te herstarten. De reactorkern was na het sluiten van het nucleaire akkoord in 2015 met beton gevuld.

Kernwapens hebben geen plaats in onze defensiedoctrine en defensiebeleid.

— Ibrahim Raisi, president van Iran

"Dit project moet zo snel mogelijk opnieuw worden geconfigureerd en weer operationeel gemaakt worden", zei Eslami. Het weer operationeel maken van de plutonium reactor is in feite vrij simpel en Iran heeft er altijd rekening mee gehouden.Plutonium-239 kan ook worden gebruikt om een atoombom te produceren, net zoals een kernwapen met hoogverrijkt uranium (90%). Het kernwapen dat de Amerikaanse luchtmacht op Nagasaki in Japan liet vallen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, was een plutoniumbom.

De nucleaire waarheid

De waarheid is dat alleen tijdens het bewind van wijlen Ayatollah Khomeini het Iranese nucleaire programma werd stopgezet. Zijn opvolger Ali Khamenei dacht anders over de ontwikkeling van kernwapens. Volgens het officiële Iraanse narratief heeft Khamenei ooit een fatwa uitgevaardigd tegen de ontwikkeling van kernwapens. Een fatwa is een religieus decreet dat echter kan worden gewijzigd of geannuleerd.

In 2010 schreef Khamenei bovendien in een brief aan de Internationale Conferentie over Nucleaire Ontwapening dat hij het gebruik van dergelijke (kern)wapens als haram (religieus verboden) beschouwde. Hij was van mening dat het ieders plicht is zich in te spannen om de mensheid te beveiligen tegen deze grote ramp. De zogenaamde fatwa werd gebruikt door de voormalige president Obama om de JCPOA en de betaling van honderden miljoenen dollars in contant geld aan het regime van Khamenei te rechtvaardigen.

Net als Khomeini, die zijn eigen fatwa's aanpaste, zou Khamenei van gedachten kunnen zijn veranderd en nu de ontwikkeling van kernwapens steunen. De waarheid is echter dat zowel Raisi als Khamenei liegen wanneer ze beweren dat kernwapens haram voor hen zijn of dat ze geen plaats in de defensiedoctrine van Iran hebben.

In 1987, twee jaar voordat Khomeini stierf, hield Khamenei een geheime ontmoeting met de top van de Atoom Energie Organisatie van Iran, waar hij het volgende zei*:

“Onze natie is altijd onderhevig geweest aan externe bedreigingen. Het weinige dat we kunnen doen om dit gevaar het hoofd te bieden, is onze vijanden ervan bewust te maken dat we ons zelf kunnen verdedigen. Daarom zal elke stap die we hier nemen de verdediging van onze natie en uw revolutie dienen. Met dat doel voor ogen moet je snel en hard werken.”

Het was duidelijk dat Khamenei niet sprak over ‘atoomenergie’, maar over een programma om kernwapens te produceren. Iedere zin ging over externe bedreigingen en de verdediging daartegen.

Zes maanden tijd

34 jaar later is Iran volgens Israëlische experts nog maar iets meer dan zes maanden verwijderd van de productie van een kernwapen. In iets meer dan een maand zou de Islamitische Republiek genoeg hoogverrijkt uranium hexafluoride (90%) kunnen hebben om te beginnen met de constructie van een kernkop. Eerder dit jaar was Iran begonnen met het verrijken van uranium tot 60%.

Het weinige dat we kunnen doen om dit gevaar het hoofd te bieden, is onze vijanden ervan bewust te maken dat we ons zelf kunnen verdedigen.

— Ali Khamenei, leider van Iran

Iran begon bovendien ook uraniummetaal te produceren, het materiaal dat nodig is om de kern van een nucleair wapen te maken. Het produceren van uraniummetaal heeft geen zin wanneer je nucleaire programma alleen voor civiele doeleinden is, zoals Iran altijd beweert.

Iran heeft al ballistische langeafstandsraketten om een kernkop te vervoeren. Dat was bekend bij de regering Obama en het was een ander bewijs dat de Iraniërs kernwapens nastreven. Het ballistische raketprogramma van Iran maakte echter geen deel uit van de JCPOA. Dit had wel moeten zijn volgens de Israëlische regering.

Israëls opties

Israël behoudt zijn recht om alles te doen wat nodig is om te voorkomen dat Iran een kernwapen produceert en heeft gewaarschuwd dat het indien nodig zelfstandig zal handelen.

Dit betekent niet noodzakelijk dat Israël luchtaanvallen zal lanceren op de nucleaire faciliteiten van Iran, zoals men vaak denkt. De Joodse staat heeft via de Mossad al bewezen dat het andere middelen gebruikt om het Iranese kernwapenprogramma te frustreren.Het afgelopen jaar liquideerde Mossad niet alleen het hoofd van dit programma, maar lanceerde ook cyberaanvallen die delen van de nucleaire faciliteiten van Iran vernietigden.

De komende maanden zouden we meer van dit soort Israëlische acties kunnen verwachten.

Er zijn immers geen tekenen dat de wereldgemeenschap, inclusief de huidige Amerikaanse regering, zal doen wat nodig is om te voorkomen dat Iran de bom ontwikkelt. De Europese Unie is zelfs al tevreden wanneer Iran terugkomt naar de onderhandelingstafel en heeft feitelijk nooit iets tegen het kernwapenprogramma van Iran ondernomen.

De top van de IRGC heeft ondertussen het gevoel dat Iran onoverwinnelijk is geworden en kondigde deze week aan dat het de macht had om het Amerikaanse leger te verslaan, terwijl het “kleine machten zoals het zionistische regime” niet langer in zijn vergelijkingen meetelt.

*The secret war with Iran – Ronen Bergman pag.317

Doneren
Abonneren
Agenda