Sluiten

Zoeken.

Hoe Iran Israël langzaam maar zeker insluit

Door Yochanan Visser - 

2 september 2021

Hoe Iran Israel langzaam maar zeker insluit (1) (1)

Israëlische soldaten aan de grens met Syrië op de Golan Hoogvlakte. Foto: Michael Giladi/Flash90

Er zijn bepaalde ontwikkelingen gaande die grotendeels verborgen zijn voor het publiek. De ontwikkelingen maken duidelijk dat een militaire confrontatie tussen Israël en Iran onvermijdelijk lijkt. Ook zijn de Verenigde Staten zich nu meer bewust van het feit dat Iran onder geen beding een nucleair wapen mag verkrijgen.

De huidige regering van de Verenigde Staten lijkt nu meer open te staan om aandacht te geven aan Irans oorlogszuchtige activiteiten in het Midden-Oosten. Tot voor kort leek het erop dat de regering van president Biden zich uitsluitend richtte op het nucleaire programma van Iran. Dit lijkt nu te zijn veranderd, bleek uit de verklaring van premier Bennett na zijn ontmoeting met Biden.

In de aanwezigheid van Biden zei Bennett dat Iran ’s werelds grootste exporteur is van terreur. Ook vertelde hij dat hij met de Amerikaanse president zijn plan van aanpak tegen de Iranese agressie in de regio had besproken. Bennett zei dat die agressie gestopt moet worden en voegde daaraan toe dat Israël nu vrijwel omgeven wordt door bondgenoten van Iran. Dit zijn de Palestijnse terreurbewegingen in Gaza, Hezbollah in Libanon en Sjiitische milities op de Golan Hoogvlakte die door Iran worden bewapend en gesteund.

Israëlische militaire- en veiligheidsexperts hadden voorafgaand aan Bennetts officiële bezoek aan Biden uitgebreide gesprekken gevoerd over Irans agressieve activiteiten in het Midden-Oosten. Ook bespraken deze experts de toenemende dreiging die Iran vormt voor het voortbestaan van Israël.

Irans militaire opmars

Ehoed Yari is één van de meest ervaren tv-commentatoren op het gebied van het Midden-Oosten. Hij onthulde deze week dat Iran samen met Hezbollah, ondanks herhaalde Israëlische militaire actie, er toch in is geslaagd om de Syrische Golan Hoogvlakte te controleren. In feite deelt Iran nu orders uit aan het Syrische leger.

Al twee maanden is er een door Iran geleid offensief gaande tegen Soennitische rebellen in het Da’ara district dat grenst aan de Syrische Golan Hoogvlakte. De stad Da’ara wordt belegerd door eenheden van het Syrische leger die onder controle staan van de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran. De opstand tegen het regime van de Syrische dictator Bashar al-Assad begon in 2011 in de stad Da’ara. De rebellen daar hebben hun verzet tegen het Bashar regime en de IRG nooit opgegeven. Het verzet tegen Assad en Iran duurde ook voort vanaf het moment dat het Syrische leger terugkeerde naar het zuiden in de zomer van 2018.

Het Russische leger in Syrië zou in principe de opmars van Iran hebben moeten tegenhouden. Echter bleken de overeenkomsten tussen het Assad regime, Rusland en de rebellen in de praktijk niet het papier waard waarop zij geschreven waren.

Koning Abdullah II bezorgd

Abdullah II, de koning van Jordanië, maakt zich ernstige zorgen over de activiteiten van de Iranese coalitie op de Golan Hoogvlakte. Abdullah reisde daarom vorige week naar president Poetin om in Moskou spoedoverleg te houden met de Russische leider.

Abdullah zou de betrekkingen met het regime van Assad willen herstellen om zo meer invloed te krijgen over wat er langs de grens van Syrië met Jordanië gebeurt. De koning van Jordanië wil onder geen beding dat de IRG en Hezbollah een voet aan de grond krijgen langs de grens van het koninkrijk. De koning weet dat de vierde en zevende divisie van het Syrische leger onder bevel staan van de IRG’s Quds Brigade. Hetzelfde geldt voor het opperbevel van dat leger.

Iran is er samen met Hezbollah in geslaagd om de Syrische Golan Hoogvlakte te controleren en deelt er nu de orders uit aan het Syrische leger.

Tot nu toe hebben de Iraniërs zich onthouden van een massieve militaire opbouw op de Golan Hoogvlakte. Ze hebben zich beperkt tot het invliegen van onbemande aanvalsvliegtuigen (UAV’s) en het opzetten van uitkijkposten en inlichtingenfaciliteiten langs de grens met Israël.

Yari verwacht echter dat de volgende fase begint zodra de hoofdweg naar de stad Dara’a volledig in handen is van de IRG en het Syrische leger. Die fase is dat de Iranese as het grensgebied met Israël en Jordanië volledig overneemt.

Israëls dilemma

Israël heeft hier een dilemma. Ze hebben herhaald gewaarschuwd en een overeenkomst met Syrië over een gedemilitariseerde zone op de Golan Hoogvlakte. Ondanks dat zal het Israëlische leger preventieve actie moeten ondernemen.

De Amerikanen zullen dan niet ingrijpen en de Russen evenmin alhoewel het Russische leger zo’n aanval kan frustreren. Bennett maakte in Washington duidelijk dat Israël de volledige steun wil van de regering Biden. Hij maakte echter ook onomwonden duidelijk dat Israël geen militaire interventie van de VS verwacht wanneer het besluit om militair in te grijpen tegen de Iranese agressie.

Iran is al sinds jaren bezig om de terroristische groeperingen die Israël bedreigen te bewapenen. Ook geeft Iran hen training geven in het produceren van raketten en UAV’s.

10 schepen met wapens

Dat werd nog een keer bevestigd door Talal Naji, de Secretaris-Generaal van het centrale commando van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PLFP). Naji gaf op 11 augustus een interview aan het Iranese tv-station Al-Alam en zei dat Qassem Soleimani 10 schepen met wapens naar de Palestijnse terreurbewegingen had gestuurd. Soleimani was de commandant van de Quds Brigade die in januari 2020 door de Verenigde Staten werd geliquideerd.

Slechts één schip, de Karina A, werd onderschept door de Israëlische marine. De wapens die het schip vervoerde waren bestemd voor Arafats Fatah-beweging. Israël begon daarop een mediacampagne om de wereldgemeenschap te overtuigen van het feit dat de PLO-leider nooit van plan was geweest om vrede na te streven nadat hij de Oslo akkoorden had ondertekend. De campagne maakte echter geen indruk.

De andere schepen met wapens bereikten Libanon en van daaruit werden de wapens verscheept naar Hamas in Gaza, zei Naji.

Soleimani en Hamas

De Palestijnse raket- en wapenindustrie werd ontwikkeld op bevel van Soleimani in samenwerking met “de broeders in Syrië”. Ook werd de militaire training die nodig was om de wapens te gebruiken gegeven in Iran, Syrië en Libanon. Hezbollah-leden onderwezen de Palestijnse terreurbewegingen.Soleimani overzag de hele operatie en gaf de order om de Palestijnse terreurbewegingen onafhankelijk wapens en rakketten te kunnen produceren.

De wapens en raketten die Soleimani naar Gaza stuurde werden verpakt in waterdichte containers die in de zee werden gegooid. Vervolgens werden ze opgepikt door duikers en kleine boten die door Hamas werden gestuurd.Soleimani werkte nauw samen met Hezbollah-leider Hassan Nasrallah en zorgde er ook voor dat Hamas de beschikking zou krijgen over de antitankraket. Deze werd gebruikt in de meer recente oorlogen tegen Israël.

Iranese oorlogsschepen

Iran heeft ook commerciële schepen omgebouwd tot oorlogsschepen, die nu worden gebruikt om in de Middellandse Zee te patrouilleren. De twee grote schepen vervoeren helikopters, UAV’s en speedboten die de IRG ook gebruikte om aanvallen en piraterij uit te voeren op schepen van Westerse naties en Israël.

De twee schepen werden meest recentelijk gesignaleerd in de Straat van Gibraltar, waar ze in dichte mist werden begeleid door Russische oorlogsschepen, volgens Lenny Ben-David. Ben-David is een gepensioneerde Israëlische diplomaat en onderzoeker voor de pro-Israëlische Amerikaanse lobby organisatie AIPAC en The Jerusalem Center For Public Affairs.

Dit alles maakt duidelijk dat Iran hard doorwerkt aan haar plan om Israël van de kaart te vegen en om een tweede Perzisch imperium op te richten.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda