Sluiten

Zoeken.

Rechtstreekse bedreiging van Iran

Door Yochanan Visser - 

23 november 2020

2020 Website CVI (13)

De vlag van Iran wappert in de stad Teheran

Afgelopen week bracht Mike Pompeo, de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken, een bezoek aan Israël. Hij beweerde dat Iran meer geïsoleerd is geraakt in en buiten het Midden-Oosten. Dit komt volgens hem door de nasleep van de zogenaamde Abraham-Akkoorden, de vredesverdragen tussen Israël en de twee Arabische Golfstaten Bahrein en de VAE. Uit recente gebeurtenissen blijkt Iran echter niet zo geïsoleerd te zijn...

Iraanse activiteit

Pompeo's opmerkingen kwamen nadat de Israëlische luchtmacht (IAF) vorige week een nieuwe reeks luchtaanvallen had uitgevoerd op aan Iran gerelateerde doelen in Syrië. Dit nadat ze ontdekten dat er vlakbij de grens van Israël en Syrië een aantal mijnen in de grond waren geplant. De mijnen zouden met afstandsbediening tot ontploffing kunnen worden gebracht. Ze waren ontworpen om maximale verwondingen en de dood te veroorzaken van IDF-soldaten die patrouilleren op de grens tussen Israël en Syrië.

De Abraham-Akkoorden hebben misschien de situatie in het Midden-Oosten tot op zekere hoogte veranderd, maar ze hebben Iran zeker niet meer geïsoleerd gemaakt. Dit laten de recente agressieve acties van Iran in het Midden-Oosten en elders zien.

Feit is dat Iran, via zijn bondgenoot Hezbollah, in staat is geweest om een grote sjiitische strijdmacht op te bouwen. Deze strijdmacht heeft basissen op 58 locaties langs de grens van Israël met Syrië op de Golan Hoogvlakte. Deze basissen vormen een directe bedreiging voor de Joodse staat.

Zondagavond was de IAF naar verluidt opnieuw actief in Syrië. De luchtmacht bombardeerde posities in Oost-Syrië op de grens met Irak. Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten (SOHR) werden tien posities geraakt door de IAF-aanvallen. Hierbij kwamen acht Iraakse militieleden en zes Afghanen om, terwijl ook twee basissen en enkele militaire voertuigen werden vernietigd.

De Abraham-Akkoorden hebben misschien de situatie in het Midden-Oosten tot op zekere hoogte veranderd, maar ze hebben Iran zeker niet meer geïsoleerd gemaakt.

Iraanse bedreiging

Iran reageerde uiteindelijk op de reeks Israëlische luchtaanvallen op haar troepen in Syrië door te verklaren dat ‘het zionistische regime zich er terdege van bewust is dat het tijdperk van ‘hit and run’ voorbij is en ze daarom erg voorzichtig zijn’.

Saeed Khatibzadeh, de woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, vertelde verslaggevers: "De aanwezigheid van Iran in Syrië is adviserend van karakter en als iemand deze adviserende aanwezigheid verstoort, zal onze reactie natuurlijk verpletterend zijn." Zijn dreigement volgde op een toename van Iraanse pogingen om Israël te raken met onbemande gevechtsvliegtuigen uit zowel Libanon als Syrië.

Vorige week beval Iran ook haar bondgenoot in Irak, de overkoepelende organisatie al-Hashd al-Sha'abi van overwegend sjiitische milities, om na een korte pauze aanvallen op Amerikaanse doelen te hervatten.Dinsdagavond werden vier raketten afgevuurd op de zogenaamde Groene Zone in Bagdad, Irak, waar de Amerikaanse ambassade zich bevindt. Daarbij werd een kind gedood. Iran wil de Amerikaanse soldaten uit Irak en gebruikt de al-Hashd al-Sha'abi-milities. Deze milities vallen die regelmatig de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad Bagdad aan, evenals konvooien van het Amerikaanse leger door het hele land.

Bovendien richt Iran zich regelmatig op Saoedi-Arabië via haar filiaal, de Ansar Allah-militie in Jemen, ook wel bekend als de Houthi-rebellen. Ansar Allah lanceert regelmatig raketten in de richting van Saoedi-Arabië, terwijl de marine-eenheid van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRG) schepen in de Perzische Golf lastigvalt.

Word lid van

Profetisch Perspectief

Iran in Europa

Zelfs in Europa is Iran actief in de strijd tegen tegenstanders van het fanatieke islamitische regime in Teheran. Vorig jaar september werd een Iraanse oppositieactivist neergestoken bij een treinstation in de stad Leeuwarden.

Deze week zullen vier leden van een Iraanse diplomatieke missie in België worden berecht. Zij speelden een rol in een mislukte bomaanslag op een bijeenkomst van de Nationale Raad van Verzet van Iran (NCRI). De NCRI is aangesloten bij Mujahidin al-Khalq, de officiële Iraanse oppositieorganisatie. Deze bijeenkomst werd gehouden op 30 juni 2018 in Villepinte, een voorstad van Parijs in Frankrijk. De bom was bedoeld om Massoud en Mariam Rajavi, de leiders van de NCRI, te doden.

De Duitse autoriteiten arresteerden later Assadollah Asadi die als diplomaat werkte bij de Iraanse ambassade in Wenen, Oostenrijk. Asadi hield toezicht op geheime Iraanse moordcomplotten tegen tegenstanders die in Europa woonden. Deze tegenstanders waren van het regime van Iraanse leider Ayatollah Ali Khamenei.

In januari 2018 meldden Duitse media dat tien verdachte IRG-leden door de Duitse autoriteiten werden vervolgd. Dit vanwege hun rol bij het plannen van terroristische aanslagen op Joodse en Israëlische doelen in het land.

Enkele maanden later arresteerden de Deense autoriteiten een Iraniër die van plan was een ander lid van de Iraanse oppositie te vermoorden. De man woonde in Noorwegen en werd uitgeleverd aan Denemarken, nadat het Israëlische spionagebureau Mossad de Deense autoriteiten had getipt.

De federale regering in Duitsland maakt echter geen aanstalten om op te treden tegen Iran en onderhoudt nauwe zakelijke banden met de Islamitische Republiek.

Optreden tegen Iran?

De Mossad heeft een belangrijke rol gespeeld bij de bestrijding van Iraanse terroristische activiteiten in Europa. De Mossad doet dit, omdat de Europeanen, met uitzondering van de Duitse autoriteiten, niet gefocust zijn op wat Iran probeert te doen op het continent.

Duitse inlichtingendiensten volgen ook de pogingen van Iran om componenten te verkrijgen voor haar geheime kernwapens en raketprogramma's op de voet. De federale regering in Duitsland maakt echter geen aanstalten om op te treden tegen Iran en onderhoudt nauwe zakelijke banden met de Islamitische Republiek.

De Israёlische regering van Benjamin Netanyahu heeft nu de inkomende Amerikaanse president Joe Biden officieel gewaarschuwd om niet terug te keren naar de JCPOA, de nucleaire overeenkomst tussen Iran en vijf wereldmachten. “Wij moeten vasthouden aan een politiek van geen compromissen en verzekerd zijn dat Iran geen atoomwapens kan ontwikkelen,” zei Netanyahu.

Biden had eerder tijdens de verkiezingscampagne voor het Amerikaanse Presidentschap aangegeven dat hij van plan was om opnieuw met Iran te gaan praten over Amerikaanse deelname aan de JCPOA.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda