Sluiten

Zoeken.

Never Stop Dreaming - indrukwekkende documentaire over het leven van Shimon Peres

Door Joanne Nihom - 

9 september 2022

AAAABYLKZuYQOTYS_fgADTzuOZJJPDurOVyE106bUKzSlaMt3RV9LF440IzNsBhtF-rwfkFMyMAkcP-Kbyt9G9Sz2fyBB2OKS0KBXILZ

Foto: Screenshot Netflix

“Ik heb geen spijt van mijn dromen. Mijn enige spijt is dat ik niet meer heb gedroomd." - Shimon Peres

"Op 30 september 2016 vond er een bijzondere bijeenkomst plaats op de begraafplaats op Mount Herzl in Jeruzalem. Sinds de oprichting van de Joodse staat in 1948, was een bijeenkomst als deze niet voorgekomen. Er waren presidenten, premiers, koningen en koninginnen, religieuze leiders en internationale notabelen. Ze kwamen samen voor de uitvaart van Shimon Peres, Israëls negende president, driemalig premier, Nobelprijswinnaar voor de Vrede en een van de meest gerespecteerde en geliefde staatslieden ter wereld."

Zo begint de documentaire Never Stop Dreaming. Zes jaar na zijn dood schittert de iconische Israëlische politicus en Nobelprijswinnaar voor de Vrede, Shimon Peres in een documentaire uitgebracht door Netflix.

Interviews met zijn kinderen, een kleindochter en goede vrienden, een aantal gerenommeerde leiders, zoals o.a. Tony Blair, Benjamin Netanyahu, Bill Clinton, George W. Bush en Barack Obama, schetsen een beeld van een man die geen confrontatie uit de weg ging en altijd zijn gevoel volgde.

Het is een documentaire over zijn professionele en persoonlijke leven. Over zijn passie, doorzettingsvermogen en dromen. Peres: “Ik ben een dromer, maar wat is daar mis mee? Heeft degene die niet droomt dan gelijk?”

Het leven van Peres

Never Stop Dreaming wordt in tientallen verschillende talen in meer dan 190 landen uitgebracht en is geproduceerd door Richard Trank. Hij interviewde Peres negen maanden voor zijn overlijden. Over zijn jeugd in Wit-Rusland, zijn rol in het Israëlische leger, zijn relatie met zijn naaste mentor David Ben Gurion en zijn politieke carrière.

Szymon Perski wordt geboren op 2 augustus 1923, in een klein Joods dorp in Wit-Rusland en emigreert in 1934, toen Israël formeel nog niet bestond, met zijn ouders naar Palestina. In 1948 verandert hij zijn naam naar Shimon Peres.

Zijn drive om het land te ontwikkelen en te zorgen voor vrede met de buurlanden, was niet te stoppen. Tot zijn dood, hij werd 93 jaar, was hij actief, vastbesloten zijn droom, ook al was dat niet de makkelijkste, te bereiken: vrede en stabiliteit in het Midden-Oosten.

Shimon Peres is het verhaal van ons prachtige en vaak ook ingewikkelde Israël. Over de geschiedenis, de mooie en moeilijke momenten en de ongekende uitdagingen. Over tranen van verdriet en vreugde. Over verleden en heden en vooral over de toekomst.

Klik hier om meer te lezen over Shimon Peres!

Overlijden

Zijn kleindochter: “… Toen hij overleed was de reactie van het Israëlische volk overweldigend. Voor veel mensen voelde het alsof ze een vader of grootvader hadden verloren. Hij was controversieel op sommige gebieden en niet iedereen mocht hem. Maar er was geen twijfel over het feit dat hij zijn hart op de goede plaats had en dat wat hij deed voor ons was, voor Israël, voor onze toekomst en voor onze kinderen…”

Een van zijn zoons: “Mijn vader gaf nooit op. Zelfs in de moeilijkste situaties, slaagde hij erin op te staan en de toekomst onder ogen te zien. Altijd met optimisme, altijd met een geloof dat er geen grenzen zijn aan wat we kunnen doen en kunnen bereiken, als we maar dromen en het ons voorstellen. Het gaf ons troost dat hij een enorm erfgoed naliet. Hij had een vol en mooi leven. Hij heeft alles bereikt, behalve het volledig realiseren van zijn droom van vrede. Maar ik geloof dat hij wist dat die eens zal komen …”

Never Stop Dreaming … stop nooit met dromen!

Bekijk hieronder een stukje van de documentaire:

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda