Sluiten

Zoeken.

Politiek in Israël

Terug naar overzicht

Wie was Shimon Peres?

Door Christenen voor Israël

Artikel

Beginner

Shimon Peres president Israel

Shimon Peres houdt een toespraak als president van Israël, in 2014. Foto: Mark Neyman / Government Press Office

Shimon Peres was een belangrijke politicus in Israël. In 1958 startte hij zijn politieke carrière. Hierdoor was hij betrokken bij de ontwikkeling van het jonge Israël dat pas in 1948 was opgericht. Peres was lid van de Arbeidspartij en Kadima. In de jaren die volgden werd hij tweemaal benoemd als premier van Israël en van 2007 tot 2014 was hij de president van het land. Het was vooral in deze latere jaren dat hij zich bezighield met de vredesonderhandelingen met het Midden-Oosten.

De jonge jaren van Peres

In 1923 werd Peres in het Poolse dorp Visjena geboren. Hier groeide hij op in een Joodse gemeenschap en leerde zijn opa hem alles wat er te weten valt over het Jodendom. In 1943 emigreerden Shimon en zijn ouders naar Tel Aviv, dat toen in handen van de Britten was. Op school volgde Peres een agrarische opleiding, waarna hij in een kibboets aan de slag ging. In deze periode kwam hij in aanraking met de zionistische beweging die streefde naar een onafhankelijk Israël. Na zijn twintigste ging hij in het leger, de Hagana. Dit was de voorloper van het Israëlisch defensieleger.

Tijdens zijn tijd in het leger werd Peres op uitnodiging van de president toegelaten tot het 'Rode Huis' in Tel Aviv. Hij versterkte het leger en startte samen met David Ben-Goerion en Ernest David Bergmann Israëls nucleaire programma.

Shimon Peres in de politiek

In 1959 werd Shimon Peres verkozen in de Knesset, het Israëlische parlement. Hier bekleedde hij verschillende ministerposten, zoals die van Defensie en Buitenlandse Zaken. In zijn tijd als minister van Buitenlandse Zaken speelde hij een grote rol in de totstandkoming van de Oslo-akkoorden. Deze akkoorden werden in 1993 officieel ondertekend in de Verenigde Staten en vormden een eerste aanzet om het conflict tussen Israël en de Palestijnen op te lossen, door middel van een Palestijns zelfbestuur en een Palestijnse Nationale Autoriteit. Shimon Peres tekende het akkoord namens de regering van Israël. Als gevolg hiervan ontving hij in 1994 de Nobelprijs voor de Vrede.

Tijdens de verkiezingen van 2007 werd Peres verkozen tot president van Israël. Tijdens zijn looptijd als negende president van Israël bleef hij onderhandelen met de Palestijnen. In 2014 werd de inmiddels negentigjarige Peres opgevolgd door Reuven Rivlin. Op dat moment was Peres het oudste staatshoofd ter wereld. Twee jaar later ging zijn gezondheid in snel tempo achteruit. Na verschillende ziekenhuisopnames in 2016 kreeg hij op 13 september een beroerte, waardoor hij in een coma belandde. Enkele dagen later overleed hij op 93-jarige leeftijd in Tel Aviv.

Logo Christenen voor Israël cvi

De schrijver

Christenen voor Israël

Doneren
Abonneren
Agenda