Sluiten

Zoeken.

Israëls goodwill richting de Palestijnse Autoriteit en Hamas: Amerikaanse druk?

Door Yochanan Visser - 

6 september 2021

Israels goodwill richting de PA en Hamas Amerikaanse druk (1) (1)

Palestijnse Arabieren protesteren elke nacht aan de grens met Israël en Gaza. Foto: Abed Rahim/Flash90

Twee weken geleden bracht de Israëlische premier Naftali Bennett een bezoek aan de Amerikaanse president Joe Biden. Na het bezoek in Washington zijn er plotseling interessante ontwikkelingen waarneembaar in het conflict met de Palestijnse Arabieren.

Lees hier meer over het bezoek in Washington.

Bennett was nauwelijks een paar uur terug in Israël toen Benny Gantz op dezelfde dag een bezoek bracht aan Mahmoed Abbas, de leider van de Palestijnse Autoriteit. Benny Gantz is de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken. Hij reisde naar Ramallah om met Abbas te praten. Dit was de eerste keer dat een Israëlische minister een directe ontmoeting had met de bejaarde Palestijnse leider.

Gantz biedt lening aan PA-leider Abbas

Gantz kwam niet met lege handen naar Ramallah. Hij bood Abbas een lening van een half miljard shekel aan om de economische en humanitaire situatie in de gebieden onder PA-beheer te verbeteren. Het geld voor de lening is afkomstig uit de fondsen die Israël achterhoudt vanwege de zogenaamde ‘betaling voor moord’-politiek van de PA. Deze politiek is zeer omstreden. Dat komt door het feit dat de PA terroristen die in Israëlische gevangenissen zitten vanwege moorddadige terroristische activiteiten maandelijkse uitkeringen verstrekt. Ook de families van terroristen die werden gedood tijdens aanslagen op Israëli’s ontvangen uitkeringen. Israël houdt al lange tijd BTW en importheffingen die de Israëlische autoriteiten innen namens de PA in, tot grote woede van het Palestijnse leiderschap.

De ‘lening’ komt overeen met een groot deel van de door Israël achtergehouden fondsen. Dat lokte woedende reacties uit bij de oppositie in de Knesset. De Likoed-partij beweerde dat Bennett en Gantz terrorisme ondersteunen door op dit moment de hand uit te steken naar Abbas en hem de lening aan te bieden.

Gantz verdedigde later zijn actie en zei dat hij de volledige steun van Bennett had. Hij erkende echter ook dat er op dit moment geen sprake kan zijn van een nieuw vredesproces met de Palestijnse Arabieren. Deze opvatting werd klaarblijkelijk gedeeld door Abbas, die zich al lange tijd als een vijand van Israël gedraagt.

De Likoed-partij beweerde dat Bennett en Gantz terrorisme ondersteunen door op dit moment de hand uit te steken naar Abbas en hem de lening aan te bieden.

Volgens Gantz richtten hij en Abbas zich voornamelijk op samenwerking op het gebied van veiligheid en de economie. Israël onderhoudt volgens de minister van Defensie uitstekende relaties met de PA. Die relaties zijn belangrijk omdat het extremisten afhoudt van pogingen om gebieden in Judea en Samaria over te nemen.

Welwillendheid richting Hamas

Ongeveer op het zelfde moment dat Gantz Abbas tegemoet kwam, besloot het civiele bestuursorgaan van het Israëlische leger (COGAT) om maatregelen te nemen die het leven in Gaza makkelijker moeten maken.COGAT opende de grensovergang naar Gaza en herstelde de goederenstroom van vóór de elfdaagse oorlog van afgelopen mei. Ook breidde COGAT de viszone voor de kust van Gaza uit naar meer dan 20 kilometer.De maatregelen om een deel van de beperkingen op te heffen werd verdedigd met de stelling dat de veiligheidssituatie rondom Gaza zou zijn verbeterd.

In werkelijkheid vinden er daar echter dagelijks gewelddadigheden plaats die door Hamas worden georganiseerd. Op donderdag, bijvoorbeeld, vonden er in de nacht gewelddadige rellen plaats langs de grens met Israël die duizenden Palestijnse Arabieren op de been brachten. De relschoppers gooiden geïmproviseerde bommen en brandende autobanden over het grenshek. Hierop wierpen Israëlische militairen en grenspolitie officieren traangasgranaten in de richting van de Palestijnse massa’s en openden zelfs het vuur op hen toen zij opnieuw het grenshek bestormden.

Vijftien Palestijnse Arabieren raakten gewond en één van hen werd gedood bij de schermutselingen met de Israëlische veiligheidstroepen. Leden van de zogenaamde ‘Nachtelijke Verwarringbrigades’, zoals Hamas ze aanduidt, hebben de laatste zeven dagen iedere nacht aanvallen uitgevoerd op de Israëlische veiligheidstroepen langs de grens met Gaza.

Bennetts bezoek aan Biden

De goodwillmaatregelen lijken dus niets met de realiteit in Zuid-Israël te maken hebben, maar eerder met Bennetts bezoek aan Biden. Het is geen toeval dat de Israëlische maatregelen direct begonnen na de ontmoeting tussen Biden en Bennett in het Witte Huis. Officieel werd de Palestijnse kwestie niet eens besproken, maar dit lijkt in toenemende mate niet waar.

Leden van de zogenaamde ‘Nachtelijke Verwarringbrigades’ hebben de laatste dagen iedere nacht aanvallen uitgevoerd op de Israëlische veiligheidstroepen langs de grens met Gaza.

Bennett is altijd een voorstander geweest van een harde aanpak van de PA en Hamas zolang ze zich vijandig blijven gedragen ten opzichte van Israël en terrorisme aanmoedigen. De veranderende houding van de Israëlische leider na zijn bezoek aan Biden duidt op Amerikaanse druk om opnieuw concessies te doen aan het Palestijnse leiderschap. Dit in de hoop dat er een nieuwe poging gedaan kan worden om via vredesonderhandelingen tot de vorming van een Palestijnse staat in Judea en Samaria te komen.

De Amerikaanse regering van Joe Biden heeft tot nu toe geen openlijke pogingen ondernomen om de partijen aan de onderhandelingstafel te krijgen. Maar blijkbaar voert de VS achter de schermen de druk op Israël op.

PA zoekt internationale steun

Abbas is zich daarvan bewust en zoekt nu de steun van de leiders van Jordanië en Egypte om het vredesproces te internationaliseren. Abbas wil dat de Verenigde Naties met het zogenaamde Kwartet de eventuele vredesbesprekingen met Israël gaan leiden. In de Verenigde Naties zorgen de Islamitische landen ervoor dat iedere anti-Israëlresolutie wordt aangenomen. Het Kwartet bestaat uit de VN, de VS, Rusland en de Europese Unie.

Abbas was vorige week in Caïro om met koning Abdullah II en de Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi te spreken over deze andere aanpak.Afgaande op een verklaring van Abbas’ PLO, de Palestijnse organisatie voor de bevrijding van Palestina, lijkt het er eerder op dat de PA in het geheel niet streeft naar vrede met Israël.

De verklaring van een PLO-comité werd afgegeven voor de ontmoeting van Abbas met Abdullah en el-Sisi en sprak over de ‘voortdurende misdaden’ van Israël. Ook zei het comité dat ‘ons volk standvastig en onverzettelijk zal doorgaan met de worsteling (met Israël) en het volksverzet totdat de bezetting is verslagen en er een onafhankelijke Palestijnse staat zal verrijzen met Oost-Jeruzalem als zijn hoofdstad’.

Het comité beschuldigde Israël van pogingen om de status van christelijke en islamitische heilige plaatsen in Jeruzalem en Hebron te wijzigen. Het laatste was een verwijzing naar de Ma’arat HaMachpela, de begraafplaats van de Joodse patriarchen en hun echtgenotes. Israël is momenteel bezig om het gebouw waar de aartsvaders en moeders begraven zijn toegankelijk te maken voor invalide bezoekers.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda