Sluiten

Zoeken.

Israël’s nieuwe moslimpartners en de profetie in Genesis 12:3

Door Yochanan Visser - 

3 februari 2023

F181126YS10

De president van Tsjaad, Idriss Deby Itno, tijdens een bezoek aan het Yad Vashem Holocaust Memorial Museum in Jeruzalem op 26 november 2018. Foto door Yonatan SIndel/Flash90

Terwijl Israël opnieuw werd geteisterd door terreuraanslagen afgelopen weekend en op woensdag er opnieuw raketten en andere projectielen vanuit Gaza werden afgevuurd, is er ook positiever nieuws. Dit positieve nieuws betreft de nieuwe relaties tussen Israël en een aantal moslimlanden.

Uitbreiding Abraham Akkoorden

Op donderdag werd het duidelijk dat de Abraham Akkoorden tussen Israël, Marokko en enkele Golfstaten binnenkort worden uitgebreid. Het gaat hier in de eerste plaats om de relaties met Soedan dat al voorzichtig de relatie met Israël had genormaliseerd in oktober 2020. Vanaf 1958 had Soedan een wet waarin iedere relatie met Israël werd verboden en hetzelfde gold voor zakenrelaties met Israëlische burgers en bedrijven. De import van Israëlische goederen was ook verboden. In Soedan kwam de Arabische Liga in 1967 bijeen om na de Zesdaagse Oorlog de beruchte resolutie te bespreken waarin vrede met Israël, normale betrekkingen en zelfs onderhandelingen met de Joodse staat werden uitgesloten. Deze resolutie verwierf bekendheid onder de naam “de drie nee’s van Khartoem”.

Geheim bezoek aan Soedan

Deze week berichtten Israëlische media dat Soedan nu bereid is om de betrekkingen met Israël verder te normaliseren en naar het niveau van de Abraham Akkoorden te tillen. Een delegatie onder leiding van de Israëlische Minister van Buitenlandse Zaken, Eli Cohen, bracht aanvankelijk in het geheim een bezoek aan de Soedanese hoofdstad Khartoem. Daar ontmoette Cohen de leider van Soedan President Abdel Fattah al-Burhan. Opmerkelijk genoeg werd het nieuws over Cohen’s bezoek naar buiten gebracht door media in Saoedi-Arabië. Dit was een nieuwe aanwijzing dat de Saoedische regering ook betrokken is bij uitbreiding van de Abraham Akkoorden en de ontwikkelingen nauwgezet volgt.

“Ik zal zegenen wie jou zegenen. Wie jou vervloekt zal ik vervloeken.”

Cohen gaf na terugkomst uit Soedan een persconferentie op de luchthaven Ben Goerion waarin hij sprak over een "historische vredesovereenkomst met een strategische Arabische staat. “ De vredesovereenkomst tussen Soedan en Israël zal de regionale stabiliteit verder vooruit helpen en bijdragen aan de nationale veiligheid van de staat Israël”, zei de Israëlische minister. Het laatste was zeer zeker een verwijzing naar het feit dat Israël erin is geslaagd om Soedan los te weken uit de zogenaamde ‘verzetsas’ die Iran heeft opgericht in het Midden-Oosten. Cohen’s bekenmaking werd later door de regering van Soedan bevestigd en er werden foto’s gepubliceerd van zijn ontmoeting met President al-Burhan.

De regering van Soedan had tot nu toe geen blijk gegeven van interesse in uitbreiding van de relaties met Israël naar het niveau van de Araham Akkoorden. Dit had ook te maken met de niet geringe interne problemen in het Afrikaanse moslimland.

President van Tsjaad bezoekt Israël

Het nieuws over de verdere opwarming van de banden tussen Israël en Soedan viel samen met het bezoek van President Mahamat Idriss Deby Itno van Tsjaad aan Israël. Tsjaad's bevolking is in meerderheid ook moslim, terwijl Christenen ruim een derde van de bevolking vormen.

De President van Tsjaad had op woensdag een eerste ontmoeting met Premier Benjamin Netanyahu en met President Isaac Herzog. De ontmoetingen werden gekenmerkt door de warme  en persoonlijke sfeer. Opmerkelijk genoeg werd President Deby Itno werd op de luchthaven Ben Goerion ontvangen door David Barnea, het hoofd van Mossad, de Israëlische buitenlandse geheime dienst. Barnea en zijn voorganger Yossi Cohen waren degenen die het herstel van de betrekkingen tussen Israël en Soedan voorbereidden tijdens vele geheime bezoeken aan het Afrikaanse land. Mossad heeft Tsjaad verder geholpen met het verstrekken van inlichtingen over rebelgroepen die het regime van Deby Itno omver willen werpen.

Opening ambassade in Tel Aviv

Op donderdagmorgen werden deze ontmoetingen gevolgd door de officiële opening van de ambassade van Tsjaad in Tel Aviv. Netanyahu reisde naar Tel Aviv en sprak daar over zijn eerste bezoek aan Tsjaad in 2019 toen hij Deby’s vader Idriss Deby Itno ontmoette. De vader van de huidige president van Tsjaad werd in 2021 gedood tijdens een gevecht met rebellen. Hij leidde Tsjaad meer dan 30 jaar en stond bekend als een heldhaftige leider die zelf deel nam aan de strijd tegen rebelgroepen. Tsjaad verbrak in 1972 de banden met Israël onder druk van, onder andere, de Lybische leider Muammar Gaddafi.

President Mahamat Debi Itno bedankte tijdens de opening van de ambassade God, zijn overleden vader en Premier Netanyahu terwijl hij sprak van “een grote en historische dag” zowel voor Tsjaad als voor Israël.

Andere moslimlanden

Er wordt in Israël nu gespeculeerd over mogelijke normalisering van de betrekkingen met Indonesië het land met de grootste moslimbevolking van de wereld. Net als met Saoedi-Arabië is er al geruime tijd sprake van geheime besprekingen en van zakelijke contacten met Indonesië.

Dan was er nog ander opmerkelijk en positief nieuws over een derde moslimland. Het betrof hier Albanië dat waarschijnlijk geschiedenis maakte door in het parlement het Israëlische volkslied HaTikvah ten gehoor te brengen. Aanwezige Albanese parlementsleden stonden op toen leden van de lokale pro-Israël groep Beit Yisrael het Israëlische volkslied zongen. Dit gebeurde tijdens het bezoek van een Knesset delegatie aan Albanië. De leider van Beit Yisrael, Itzik Moshe, overleefde een aanslag op zijn leven door een terrorist van de Quds Brigade van de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran.  Moshe besloot daarna zijn verdere leven te wijden aan het bestrijden van anti Zionisme en antisemitisme, die volgens hem één en dezelfde zijn. De Knesset leden werd een warm welkom bereid in het parlement van Albanië. De speciale sessie van het parlement werd gehouden op internationale Holocaustdag kort voordat een Arabische moslim in Jeruzalem zeven Israëlische Joden doodschoot bij een synagoge.

Word abonnee van

Profetisch Perspectief

Twee groepen

Wanneer we deze ontwikkelingen nader beschouwen dan valt één ding op. De wereldwijde moslim gemeenschap en de Arabische wereld kunnen worden onderverdeeld in twee groepen waar het gaat om de benadering van Israël. De eerste groep bestaat uit staten die zich ronduit vijandig gedragen ten opzichte van de Joodse staat en zelfs zijn bestaan niet willen erkennen. Dit is de groep die wordt aangevoerd door Iran en bestaat uit staten zoals Libanon, Syrië, Irak maar ook uit tal van milities en terreurgroepen die allen streven naar de vernietiging van Israël. Al deze staten en groepen hebben delen van het Midden-Oosten in feite geruïneerd en zorgen constant voor spanningen en schrijnende ellende.

De tweede groep bestaat uit landen die Israël hebben erkend als het nationale tehuis voor het Joodse volk. Al deze landen hebben nu betrekkingen aangeknoopt met de regering in Jeruzalem en in de meeste gevallen is er sprake van een bloeiende relatie. In de meeste gevallen, want er zijn ook uitzonderingen zoals in het geval van Jordanië en Turkije, bijvoorbeeld. Beide landen onderhouden normale betrekkingen met Israël maar gedragen zich vaak vijandig, mede vanwege hun opstelling tegenover het Palestijns Israëlische conflict. Opmerkelijk genoeg verkeren de landen die werkelijk vrede met Israël hebben gesloten in een veel betere staat dan de groep die zich als de vijand gedraagt.

De profetie in Genesis 12

In Israël zijn er nu Thora geleerden die zeggen dat dit geen toeval is (toeval bestaat niet volgens deze geleerden). Zij wijzen op wat er geschreven staat in het boek Genesis (Bereshiet in de Hebreeuwse Bijbel) hoofdstuk 12 vers 3.

Dit hoofdstuk, dat in het Jodendom wordt aangeduid als ‘parashat Lech Lecha’ verhaalt over God’s opdracht aan Abraham, wiens naam ‘vader van vele volken’ betekent, om naar het land Canaän (Israël) te gaan. Lech Lecha betekent ‘ga voor jezelf’ een indicatie dat de reis naar het onbekende land dat God later aan Abraham zou geven in de eerste plaats goed zou zijn voor hemzelf.

In vers drie staat vervolgens het volgende geschreven: “Ik zal zegenen wie jou zegenen. Wie jou vervloekt zal ik vervloeken”. Dit is volgens Thora geleerden in Israël opnieuw een profetie die aan het uitkomen is,  gelet op de huidige gebeurtenissen in het Midden-Oosten en daarbuiten.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda