Sluiten

Zoeken.

Israël maakt zich zorgen over de nieuwe regering van Joe Biden

Door Yochanan Visser - 

16 februari 2021

F160309YS30 (1)

De Amerikaanse president Joe Biden. Foto: Yonatan Sindel/Flash90 (archief)

Israël maakt zich ernstige zorgen over de politiek die de nieuwe Amerikaanse regering van Joe Biden zal gaan voeren ten opzichte van de Joodse staat. Deze zorgen hebben te maken met maatregelen die de regering al heeft genomen.

Eerste botsing

Terwijl premier Netanyahu nog altijd wacht op het eerste telefoontje van Biden, lijkt er sprake van een eerste botsing tussen Israёl en de Verenigde Staten. Op zondag werd bekend dat het Witte Huis eist dat Israёl weer vluchten van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen naar Tel Aviv moet toestaan. Die vluchten werden geschrapt toen de luchthaven werd gesloten voor alle passagiersvluchten vanwege de uit de hand lopende coronacrisis.

Alleen El Al mag gestrande Israëli’s naar Israёl vliegen. Volgens het Israëlische tv-station Kanaal 12 stuurde het Witte Huis het volgende bericht naar de Israёlische regering:

“Wat heb je aan ruzie met de nieuwe regering? Sta toe dat onze vliegtuigen naar Israёl vliegen!”

Verandering in de betrekkingen

De toon van het bericht geeft aan dat de sfeer in de betrekkingen tussen Israël en de VS aan het veranderen is. Dat komt ook tot uiting in opmerkingen die Amerikaanse functionarissen al hebben gemaakt over Israël. Zo werd de erkenning van de Golan Hoogvlakten als Israëlisch grondgebied feitelijk weer ingetrokken. Antony Blinken, de nieuwe Minister van Buitenlandse Zaken, erkende dat Israëlische controle over de Golan Hoogvlakten belangrijk is zolang de Syrische dictator Bashar al-Assad regeert. Hij zei er echter wel bij dat er vraagtekens kunnen worden gezet bij de Israëlische soevereiniteit over het gebied.

Wat betreft de Israëlische nederzettingenpolitiek lijkt de VS ook weer terug te zijn op de plek waar de regering Obama haar achterliet. Hetzelfde geldt voor de status van Jeruzalem. De regering Biden zegt dat deze status moet worden bepaald in onderhandelingen met het Palestijnse leiderschap. Desondanks erkent Biden dat Jeruzalem de hoofdstad is van Israël.

Hulp aan de Palestijnse Arabieren

Een ander teken dat er dingen zijn veranderd, zijn bepaalde ontwikkelingen ten opzichte van de Palestijnse Arabieren. De regering Beden heeft bekendgemaakt dat de financiële hulp aan de Palestijnse Arabieren, die door Trump werd ingetrokken, weer zal worden hervat. Het zelfde geldt voor de hulp aan UNRWA, de organisatie die hulp biedt aan Palestijnse vluchtelingen en al hun nakomelingen. Biden staat de Palestijnse Autoriteit verder weer toe om het PLO-kantoor in Washington te heropenen. Het kantoor werd door Trump gesloten.

Een andere kwestie die door de Israëlische regering als bedreigend voor Israёl wordt gezien, zijn bepaalde opvattingen over Iran. Men zegt dat Amerika terug moet keren naar een dialoog met Iran en zich weer moet aansluiten bij het nucleaire akkoord met Iran (JCPOA). Het laatste werd uiteindelijk door Biden gekoppeld aan de bereidheid van Iran om te stoppen met het verrijken van uranium. Lees hier meer over in dit artikel.

Boeken en bijbel-

studiematerialen

Aanstelling van functionarissen

Een andere bron van zorg is de aanstelling van functionarissen met een anti-Israëlreputatie, op posities die te maken hebben met het Midden-Oosten. Hieronder een aantal voorbeelden:

Avril Haines
Bidens directeur voor Nationale Veiligheid, Avril Haines, ondertekende een brief waarin de Amerikaanse regering werd opgeroepen om meer kritisch te zijn waar het Israёl betreft. In dezelfde brief werd Israёl veroordeeld voor geweld, terrorisme en ophitsing. De brief was afkomstig van J-Street, een Joodse organisatie die in feite anti-Israёl is.

Wendy Sherman
Dan is er Wendy Sherman, de vrouwelijke hoofdonderhandelaar tijdens besprekingen met Iran over de JCPOA, het nucleaire akkoord. Sherman is nu de onderminister van Buitenlandse Zaken, een positie waarin zij zich ook bezighoudt met Israёl. Sherman was een sterke voorstander van onderhandelingen met en concessies aan Iran. Zij weigerde indertijd ook om de Palestijnse zelfmoordaanslagen op Israëli’s te veroordelen.

Robert Malley
Robert Malley werd benoemd als afgezant voor Iran. Hij is de zoon van een Egyptische Jood en is extreem-links. Ook zat hij in de voormalige regering van Obama. Hij is een voorstander van onderhandelingen met Iran en terugkeer naar de JCPOA, maar wil ook dialoog met Hamas en de Syrische dictator Assad. Hij staat daarnaast bekend om zijn aversie tegen Israёl.

Jen Psaki
Jen Psaki, een andere voormalige Obama-functionaris, is nu secretaresse voor Perszaken. Zij betwijfelde Israëls toewijding aan vrede, maar zweeg over de Palestijnse weigering om terug te keren naar de onderhandelingstafel.

Maher Bitar
Een andere anti-Israël functionaris is Maher Bitar. Bitar is nu hoofd van de Raad voor Inlichtingen en Nationale Veiligheid in de Verenigde Staten. Dit is een positie waarin hij Biden adviseert over kwesties die met Israël te maken hebben. Bitar is een Palestijnse Amerikaan die ooit in een studie schreef dat Israëls bestaan de Palestijnse statenloosheid had veroorzaakt. Hij schreef verder dat de Palestijnse Arabieren waren beroofd van hun land.

Een andere bron van zorg is de aanstelling van anti-Israëlfiguren op posities die te maken hebben met het Midden-Oosten.

Hadi Amr
Verder is er de benoeming van Hadi Amr, een Palestijnse Amerikaan, op een sleutelpositie als het om Israël gaat. Hij werd benoemd tot afgezant voor het Palestijns-Israëlische vredesproces. Amr staat bekend om zijn radicale anti-Israëlische denkbeelden. Hij heeft sterke banden met de Palestijnse leiders en werd geboren in Libanon. Het is dan ook niet gek dat het Palestijnse leiderschap Biden applaus gaf voor deze benoeming.

Dana Shubat en Reema Dodin
Andere functionarissen van Arabische oorsprong in de regering Biden zijn Dana Shubat en Reema Dodin. Shubat is eveneens een Amerikaan van Palestijnse oorsprong. Haar ouders kwamen uit Jordanië. Zij hield zich altijd al bezig met zaken die te maken hadden met het Midden-Oosten en heeft niet bepaald neutrale denkbeelden over het Palestijns-Israëlische conflict.

Dodin werkt nu in het Witte Huis, nadat ze jaren voor senator Jin Durbin had gewerkt. Zij nam deel aan betogingen tegen Israël die opriepen tot Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS). In 2002 zei Dodin dat zelfmoordaanslagen van Palestijnse Arabieren het laatste middel waren van een wanhopig volk.

President Biden verdedigde zijn beslissing om een behoorlijk aantal Arabische Amerikanen op te nemen in zijn regering. Hij zei tijdens een toespraak, waarin hij het opnam voor de Amerikaanse Arabieren, dat hij altijd al een regering wilde die eruit ziet als Amerika. Hierbij dient te worden aangetekend dat er ook een paar Joodse Amerikanen in de regering van Biden zitten.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda