Sluiten

Zoeken.

IDF rapporteert over toenemende dreiging van Iran

Door Yochanan Visser - 

15 februari 2021

2020 Website CVI (64)

Mahmoud Alavi, de Iranese Minister van Informatie.

Het Israëlische leger (IDF) publiceerde vorige week haar jaarlijkse rapport, waarin een groot deel over Iran ging. De IDF ziet Iran als de meest gevaarlijke bedreiging voor Israël. Dit omdat de Islamitische Republiek allerlei terreurorganisaties zoals Hezbollah steunt, maar ook vanwege de nucleaire dreiging. Zijn de zorgen van de IDF terecht?

Een nachtelijke operatie

Laten we beginnen met Syriё. Iran blijft zich ingraven langs de grens met Israёl op de Golan Hoogvlakte. Dat doet Iran via Hezbollah, de terreurorganisatie die belast is met de taak om een troepenmacht op te bouwen. Deze macht wordt de Golan Bevrijdingsbrigade genoemd. De Israёlische luchtmacht (IAF) heeft honderden aanvallen uitgevoerd om Iran te stoppen, maar de Quds Brigade van de Islamitische Revolutionaire Garde is nog altijd aanwezig in Zuidwest-Syriё.

Vier maanden geleden voerde een ‘Westerse inlichtingendienst’ (lees: de Mossad) een nachtelijke operatie uit tegen een eenheid van de Quds Brigade, die gestationeerd was in het hart van Damascus. Agenten drongen een appartement in de wijk Sousa binnen en namen informatie mee over de plannen van de Quds Brigade in Syrië. De operatie werd uitgevoerd nadat de eenheid van de Quds Brigade een paar keer bommen had geplant op de Golan Hoogvlakte.

Directe confrontatie?

De verwachting is dat er de komende tijd geen directe confrontatie met Iran in Syrië zal komen. Dit omdat het regime in Teheran zijn handen vol heeft aan de coronapandemie. Het coronavirus heeft Iran hard getroffen. Zo zijn er zelfs leden van het regime die aan het virus zijn bezweken.

Door grote druk van de Amerikaanse regering is de economie van Iran verder aan de rand van de afgrond beland. Dat wil echter niet zeggen dat Teheran is gestopt met het financieren van haar bondgenoten in het buitenland. Hamas in Gaza zegt bijvoorbeeld dat Iran haar voornaamste sponsor is gebleven.

Verdiep je in de thema's

van onze kennisbank!

De IDF vreest dat het dit jaar tot een nieuwe oorlog met Hezbollah zou kunnen komen. Voor het eerst sinds de Tweede Libanonoorlog van 2006 zou Hezbollah een gelimiteerd offensief tegen Israёl kunnen beginnen, aldus de IDF. De terreurbeweging heeft een eenheid opgericht die zich voorbereidt op een offensief tegen de IDF, dat twee tot drie dagen duurt.

Tijdens het afgelopen jaar probeerde Hezbollah herhaaldelijk Israёl te provoceren via aanvallen op IDF-posities langs de grens met Israёl en Libanon. Ook probeerden terroristen om Israёl binnen te dringen.

Irans nucleaire programma

Het grootste deel van het rapport van de IDF ging echter over het nucleaire programma van Iran. De IDF zegt dat Iran nu maximaal twee jaar af is van een nucleair wapen.

De Islamitische Republiek heeft herhaaldelijk het nucleaire akkoord (JCPOA) van 2015 geschonden en werd betrapt op geheim nucleair werk op verschillende plaatsen in Iran. Deze plaatsen waren tot voor kort niet bekendgemaakt aan het Internationale Atoomagentschap (IAEA) in Wenen.

Iran is verder uranium aan het verrijken en heeft al een paar duizend kilo van het materiaal in handen. Dit is volledig in strijd met de JCPOA. Onder het nucleaire akkoord was Iran toegestaan om uranium te verrijken tot 3,5%. Op dit moment is dat veel meer, namelijk zo'n 20%.

Het meest duidelijke bewijs dat Iran aan een atoomwapen werkt kwam deze week. Het Atoomagentschap heeft ontdekt dat Iran uraniummetaal aan het produceren is. Begin februari begon Iran met de productie van het metaal, dat wordt gebruikt voor het bouwen van een nucleair wapen.

Tot nu toe heeft Iran slechts een kleine hoeveelheid van het materiaal, maar het laat zien wat de intenties zijn. Die intenties werden verder verwoord door Mahmoed Alavi, de Iranese Minister van Informatie. Vorige week zei hij dat wanneer Iran verder onder druk wordt gezet men geen andere keus zou hebben dan werken aan een atoomwapen.

Als Iran verder onder druk wordt gezet, hebben we geen andere keuze dan werken aan een atoomwapen.

— Mahmoed Alavi, Iranese Minister van Informatie

Een vergadering in Jeruzalem

In januari werd er in Jeruzalem een grote vergadering gehouden in aanwezigheid van premier Benjamin Netanyahu en andere ministers. Ook de stafchef van de IDF was hierbij aanwezig. Het onderwerp was een Israёlische luchtaanval op de nucleaire installaties van Iran. Het is onbekend wat precies de uitkomst was van de vergadering, maar er is in Israёl veel speculatie over zo’n aanval.

Dr. Olli Heinonen, de voormalige directeur van de IAEA, zegt echter dat een dergelijke aanval op de nucleaire installaties van Iran weinig effect zal hebben op Teheran. “Een luchtaanval zal betekenen dat je tijd wint, maar het elimineert het probleem niet”, zei Heinonen in een interview met Israel Hayom.

De timing van deze vergadering was niet toevallig. Deze werd namelijk gehouden vlak voor de inauguratie van president Joe Biden. In Israёl is men bang dat Biden terug zal keren naar de politiek van Barack Obama. Biden was vicepresident van Obama die verantwoordelijk was voor de JCPOA. Hij heeft aangegeven dat Amerika zou kunnen terugkeren naar het nucleaire akkoord. Dat was echter voordat hij president werd.

Biden heeft inmiddels zijn positie bekendgemaakt en zegt dat Iran eerst volledig moet voldoen aan de verplichtingen van de JCPOA, voordat Amerika sancties gaat opheffen.

Liquidatie

Ondertussen werd bekend dat de Mossad zeer waarschijnlijk achter de liquidatie van Mohsen Fakhrizadeh zit. De expert was de uitvinder van en verantwoordelijk voor het nucleaire programma van Iran.

Fakhrizadeh werd in november vorig jaar gedood tijdens een spectaculaire actie. The Jewish Chronicle rapporteerde dat een groot team van Iraniërs en Israëli’s de actie uitvoerde. De Israëli’s smokkelden een geweer Iran binnen. Deze werd op een truck gemonteerd waarna de eliminatie werd uitgevoerd.

Volgens Israёlische bronnen veroorzaakte de eliminatie van Fakhrizadeh een vertraging van meer dan anderhalf jaar in de race naar een nucleair wapen.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda