Sluiten

Zoeken.

Israël kwaad over hervatting nucleaire onderhandelingen met Iran

Door Yochanan Visser - 

29 juni 2022

2021 CVI website (4)

Israëlische website gehackt door Iraanse hackers op 21 mei 2020. (Foto: Yonatan Sindel / Flash90)

De gesprekken over een nieuw of gewijzigd nucleair akkoord tussen Iran en enige wereldmachten zullen worden hervat in Qatar. Dit zeer tegen de zin van Israël dat bij monde van Yair Lapid, de huidige minister van Buitenlandse Zaken, zijn afkeuring uitsprak over deze hernieuwde onderhandelingen die gaan plaatsvinden ondanks toenemende agressie door Iran in het conflict met Israël.

De hervatting van de indirecte gesprekken tussen een team Amerikaanse onderhandelaars en vertegenwoordigers van het radicale regime in Teheran werd gestimuleerd door de Europese Unie. Joseph Borrell, de EU-diplomaat verantwoordelijk voor de buitenlandse politiek van de landenunie, was in Teheran vorige week en toonde zich verheugd over de doorbraak. Borrell schreef op Twitter dat het nodig was om de huidige “dynamiek van escalatie” te doorbreken.

Iran bleef echter terughoudend over de ‘doorbraak’ en liet weten dat de Verenigde Staten “realistisch” moesten blijven. Met andere woorden, alle sancties tegen de Islamitische Republiek moeten worden opgeheven. De reactie van de Amerikaanse regering op het nieuws dat Borrell erin was geslaagd om de impasse in de onderhandelingen met Iran te doorbreken was een nieuwe concessie aan Teheran.

Media in de VS en Israël rapporteerden dat sommige leden van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRG) nu opnieuw zouden worden toegelaten in de Verenigde Staten.

Een zorgwekkend gebrek aan zorg voor de levens van Israëlische burgers

— Yair Lapid

Israël kwaad over EU-initiatief

Yair Lapid, de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, had eerder Borrells bezoek aan Iran scherp veroordeeld. Lapid zei dat de positie van Borrell erg teleurstellend was in het licht van de jongste Iranese sabotage activiteiten bij het monitoren van de nucleaire installaties van de Islamitische Republiek door het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA). Iran liet recentelijk camera’s van de IAEA verwijderen, wat leidde tot een scherpe veroordeling door de meeste leden van het Atoomenergie Agentschap.

Lapid vertelde Borrell persoonlijk dat zijn acties een “strategische fout waren die het verkeerde signaal” naar Iran stuurden. De Israëlische topdiplomaat beschuldigde Borrell van een “zorgwekkend gebrek aan zorg voor de levens van Israëlische burgers”. Dit was niet alleen een verwijzing naar de nucleaire dreiging van Iran, maar ook naar de gebeurtenissen in Turkije waar leden van de IRG van Iran vorige week jacht maakten op Israëlische burgers.

Verdeeldheid in Israël

In Israël bestaat in de top van de verschillende inlichtingendiensten en bij veiligheidsexperts verdeeldheid over het nut van hervatting van de nucleaire onderhandelingen met Iran in Qatar.

Aviv Kochavi, de stafchef van het Israëlische leger (IDF), is bijvoorbeeld tegen de hernieuwde onderhandelingen met Iran. Hetzelfde geldt voor David Barnea, het huidige hoofd van Mossad, de Israëlische buitenlandse geheime dienst. Beiden denken dat de enige wijze waarop Iran kan worden gestopt in zowel zijn nucleaire programma als de imperialistische acties in het Midden-Oosten, is dat Israël zijn militaire- en inlichtingenoverwicht gebruikt. Anderen denken dat een nieuw nucleair akkoord Iran alsnog af zal houden van het uitbreken naar een atoombom.

Onder Barnea heeft Mossad haar activiteiten tegen Iran, en dan vooral binnen de grenzen van de Islamitische Republiek, sterk opgevoerd. Zoals ik eerder rapporteerde heeft Mossad vrijwel zeker de IRG geïnfiltreerd en is zodoende op de hoogte van de meeste van de terroristische complotten tegen Israëlische doelen.

De Cyberoorlog

IDF-stafchef Kochavi bezocht maandag de Eenheid 8200 van de IDF. Dit is een speciale inlichtingeneenheid van het Israëlische leger, die ook verantwoordelijk is voor de meeste cyberaanvallen op doelen in Iran.

Deze cyberaanvallen maken in toenemende mate deel uit van de zogenaamde ‘verborgen oorlog’ tussen Iran en Israël, die de laatste maanden aanmerkelijk escaleerde. Deze escalatie was het gevolg van een politieke beslissing door premier Naftali Bennett, hij besloot in januari dat Israël de strijd tegen Iran naar de “kop van de octopus” moest nemen.

Sinds die tijd gaat er geen week voorbij zonder dat er in Iran sabotageacties, liquidaties of cyberaanvallen plaatsvinden die worden toegeschreven aan Mossad en de 8200 Eenheid van de IDF.

“Wij veroorzaken geen ravage in de straten van Teheran, dat is nooit onze politiek geweest. Onze politiek is dat wanneer jullie rotzooien met Israël, dat jullie een prijs gaan betalen.”

— premier Bennet

"Roofzuchtige Spreeuw"

De jongste cyberaanval op vitale installaties in Iran vond plaats op maandag jl. toen drie grote fabrieken die metaal en staal produceren werden gesaboteerd door middel van cyberaanvallen. Als gevolg van deze cyberaanvallen kwam de hele metaalproductie van Iran tot stilstand en dat heeft weer ernstige gevolgen voor de militaire industrie van de Islamitische Republiek.

De aanvallen werden uitgevoerd door een groep hackers met de naam “roofzuchtige spreeuw”. Deze groep was eerder verantwoordelijk voor cyberaanvallen die de brandstofvoorziening en het treinvervoer in Iran lam legden. De groep moet de backing hebben van “een staat”, zeggen Israëlische cyberexperts. Zonder exacte inlichtingen over de drie installaties en fysieke aanwezigheid van helpers konden deze cyberaanvallen niet de schade hebben aangericht die nu zorgde voor de vernietiging van de drie fabrieken. Militaire commentatoren verklaarden later dat Israël met zekerheid achter de nieuwe cyberaanvallen op Iran zat.

De groep hackers werd eerder in verband gebracht met het Israëlische veiligheidsapparaat en dan met name met de 8200 Eenheid van de IDF. Na de aanval gaf de groep hackers via de sociale media een verklaring uit waarin men zei dat het een reactie was op “de agressie van de Islamitische Republiek”.

De nieuwe cyberaanval op de metaalindustrie in Iran kwam ruim een week nadat het luchtalarm in de Israëlische steden Eilat en Jeruzalem plotseling afging. In beide gevallen ging het om vals alarm dat werd veroorzaakt door een cyberaanval afkomstig van een groep hackers in Iran.

Israëls Nationale Cyber Directoraat heeft nu een nieuw project gelanceerd dat onder de naam ‘Digitaal Iron Drome’ bedrijven en andere civiele projecten beschermt tegen cyberaanvallen. De naam Iron Drome nam men over van het succesvolle antiraket schild van de IDF.

Bennett waarschuwt Iran opnieuw

Premier Bennett adresseerde tijdens een speech op een Cyberconferentie in Tel Aviv de cyberdreiging voor Israël en had het specifiek over de cyberaanvallen van Iran.

“Wij veroorzaken geen ravage in de straten van Teheran, dat is nooit onze politiek geweest. Onze politiek is dat wanneer jullie rotzooien met Israël, dat jullie een prijs gaan betalen”, zei Bennett.

Hij voegde eraan toe dat, net zoals er een nucleaire afschrikking bestaat, er ook afschrikking in de cybersfeer bestaat.

Het was duidelijk dat ook Bennett het niet eens is met Borrells positie dat onderhandelingen met Iran “de dynamiek van escalatie” zullen gaan doorbreken. Uit alles wat er de laatste tijd is gebeurd, blijkt daarom dat Israël volledig haar eigen koers vaart in de pogingen om de toenemende dreiging door Iran te beteugelen.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda