Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Mossad behaalt opnieuw overwinning op Islamitische Revolutionaire Garde

Door Yochanan Visser - 

27 juni 2022

F220427OF154 (1)

David Barnea, chef van Mossad. (Foto: Olivier Fitoussi / Flash90)

De Mossad, de buitenlandse geheime dienst van Israël, zet haar campagne tegen Iran binnen de grenzen van de Islamitische Republiek onverminderd voort. Ondertussen faalde de geheime dienst van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRG) in haar wraakcampagne tegen Israëlische burgers die zich in het buitenland bevinden.

Dit falen heeft nu geleid tot het ontslag van Hussein Ta’ab. Hij was hoofd van de geheime dienst van de IRG, maar naar verluidt is hij nu benoemd tot adviseur van Hossein Salami de commandant van de IRG.

Ta’ab organiseerde volgens Israël, een campagne om Israëlische toeristen in het buitenland te ontvoeren of te vermoorden. De geruchten over de op handen zijnde moordcampagne tegen Israëlische burgers in het buitenland begonnen meer dan een maand geleden. Nadat de Mossad door Iran werd aangewezen als de organisatie die verantwoordelijk was voor een lange reeks mysterieuze explosies in nucleaire faciliteiten en voor de liquidaties van prominente IRG-commandanten.

Voor de IRG was de maat klaarblijkelijk vol na de liquidatie van kolonel Hassan Sayad Khodaei. Hij werd op 22 mei jl. doodgeschoten in zijn auto voor zijn huis in Tehran door twee personen op een motorfiets. Khodaei was naar verluidt de plaatsvervangend commandant van de geheime eenheid 840 van de IRG. In die hoedanigheid was hij verantwoordelijk voor de planning van de ontvoeringen en liquidaties van vijanden van het regime van Ayatollah Ali Khamenei in het buitenland.

Khodaei was ook verantwoordelijk  voor een plot dat tot een bomaanslag had moeten leiden tijdens een vergadering van de National Council of Resistance of Iran (NCRI) in Parijs juli, 2018. Ook in dat geval kwam de tip die de aanslag verijdelde van Mossad.

Liquidatie- en ontvoeringscampagne

De Mossad wist naar alle waarschijnlijkheid ook precies waar de IRG van plan was zijn laatste liquidatie-  en ontvoeringcampagne uit te voeren.

Aan het begin van juni werden de geheime diensten van Thailand en Turkije door de Mossad geïnformeerd over op de op handen zijnde terreuraanslagen op Israëlische burgers. De Thaise politie had eerder al een burger van Iran gearresteerd die bezig was een lokale terreurgroep op te zetten, die belast zou worden belast met het liquideren van Israëli’s. Israël gaf vervolgens een negatief reisadvies uit voor Thailand.

Ongeveer tegelijkertijd werd er een negatief reisadvies uitgegeven voor Turkije. Het risiconiveau voor Turkije werd daarna verhoogd tot vijf, het hoogste niveau. Kort daarop weren Israëli’s die in Istanbul verbleven gewaarschuwd dat zij in hun hotelkamers moesten blijven en niemand moesten binnenlaten, inclusief hotelpersoneel.

Korte tijd later haalde de Mossad een aantal Israëli's uit hun hotels en bracht hen met privévliegtuigen terug naar Israël. Deze mensen werd zelfs niet eens de tijd gegund om hun spullen te pakken. De Mossad-agenten werden geholpen door de Turkse geheime dienst MIT. De Turkse regering liet weten dat het geen terreur zou toestaan op zijn grondgebied.

Afgelopen weekend werd bekend dat er inmiddels tien Iraniërs waren gearresteerd in Turkije. Zij hadden drie acties voorbereid tegen Israëlische toeristen, volgens een Israëlische functionaris die met de Hebreeuwse pers sprak in Jeruzalem. Dit wilde echter niet zeggen dat de dreiging voor Israëli's in Turkije nu voorbij was, liet de regering van premier Bennett weten. Er zou nog steeds jacht gemaakt worden op IRG-terreurcellen in Turkije. De leden van deze cellen hadden ook Turken gerekruteerd, zo meldden Israëlische media.

Iran ontkende natuurlijk in alle toonaarden dat het bezig was met het voorbereiden van terreuraanslagen in Turkije. Saeed Khatibzadeh, een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Iran, noemde de Israëlische aantijgingen “ongegrond” en zei dat het “een vooraf ontworpen scenario was om de relaties tussen de twee moslimnaties te vernietigen”.

Infiltratie

Het ontslag van Ta’ab was duidelijk een reactie op het falen van zijn plots in Turkije en Thailand. De IRG realiseert zich nu dat er waarschijnlijk Mossad-mollen in de organisatie zijn. Hun aanwezigheid in de IRG maakte het voor de Mossad mogelijk om precies te weten waar en wanneer Iran aanslagen wilde plegen op Israëlische burgers.

Officials in Iran hebben al eerder gezegd dat er infiltraties hebben plaatsgevonden in de IRG en dat de organisatie opgeschoond moet worden. Het ontslag van Ta’ab lijkt nu het begin van een grotere operatie die tot doel heeft om de activiteiten van de Mossad in Iran te beteugelen. Anderen zeggen dat de geheime dienst van de IRG maar moet worden opgeheven vanwege zijn onvermogen om Mossad-agenten te identificeren.

Inmiddels is Ta’ab opgevolgd door Mohammad Kazemi. Hij fungeerde in zijn eerdere functie binnen de IRG als hoofd van de afdeling Inlichtingen Protectie. Kazemi’s benoeming is een andere aanwijzing dat de IRG beseft dat het geïnfiltreerd is door de Mossad.

Recentelijk werd een audio opname gepubliceerd waarin IRG-beambten waren te horen die de corruptieonderzoeken binnen hun organisatie bespraken. Verder arresteerde de IRG op 15 juni jl. de beheerders van drie Telegram kanalen die banden hebben met het regime van Khamenei. De drie werden beschuldigd van het publiceren van geclassificeerde documenten en het ophitsen van de publieke opinie.

Kazemi is ook wel bekend onder zijn bijnaam Haj Kezem. Hij heeft de reputatie van oprechtheid en van een man die moeilijke beslissingen kan nemen. Kazemi schijnt een simpel leven te leiden zonder de uitspattingen die bekend zijn van andere hoge leden van de IRG.

De nieuwe IRG-inlichtingenchef heeft ruime ervaring in veiligheidskwesties en met inlichtingenwerk. Tot nu toe was de inlichtingendienst van de IRG bijna uitsluitend gericht op interne gelegenheden binnen Iran. Onder Kazemi zou dat snel kunnen veranderen in het licht van de reeks vernederingen die de Mossad recentelijk toebracht aan Iran.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda