Sluiten

Zoeken.

Israël introduceert nieuwe strategie tegen de terreur in Judea en Samaria

Door Yochanan Visser - 

25 augustus 2023

Israel introduceert nieuwe strategie tegen de terreur in Judea en Samaria

De begrafenis van Batsheva Nigri, de vrouw die afgelopen maandag om het leven kwam tijdens een terroristische schietaanslag vlakbij de stad Hebron. Foto: Chaim Goldberg/Flash90

Afgelopen maandag berichtten wij over een tweetal nieuwe schietaanslagen in Judea en Samaria, die aan drie Israëlische burgers het leven kostten. Kort na de publicatie van dat artikel, waren er een aantal ontwikkelingen die aantoonden dat er meer aan de hand is dan op het eerste gezicht leek.

Lees hier het vorige artikel.

De recente toename in het aantal terreuraanslagen in Judea en Samaria wordt in Israël toegeschreven aan de activiteiten van de Islamitische Republiek Iran. Deze conclusie van zowel de Israëlische regering als het veiligheidsapparaat in de Joodse staat is geen hersenspinsel.

Diverse hoge Iranese functionarissen hebben recentelijk duidelijk gemaakt dat Judea en Samaria een nieuw front vormen in de niet aflatende strijd tegen Israël door de zogenaamde verzetsas. Het meest interessante is nu, dat Israël na de meest recente schietaanslag in het gebied ten zuiden van de stad Hebron zijn strategie lijkt te hebben gewijzigd.

Arrestatie

Laten we beginnen met wat er gebeurde na de moord op de Joodse vrouw Batsheva Nigri uit het dorp Beit Hagai, ten zuiden van Hebron. De speciale Yamam eenheid van de Israëlische politie heeft de twee terroristen die deze schietaanslag uitvoerden inmiddels gearresteerd.

Het betreft twee broers uit Hebron, die met een M-16 geweer meer dan 20 kogels afvuurden op de auto waarin Batsheva reisde naar Beit Hagai. Het feit dat de Yamam eenheid er alles aan deed om de  twee terroristen levend in handen te krijgen, heeft waarschijnlijk te maken met de genoemde activiteiten van Iran in Judea en Samaria.

Hebron was immers toe nu toe grotendeels buiten de huidige toegenomen terroristische activiteiten gebleven. Het feit dat Israël de twee terroristen levend in handen wilde krijgen, duidt op het sterke vermoeden dat Hamas op aanwijzingen van Iran nieuwe slapende terreurcellen in Hebron heeft geactiveerd.

Dit verklaart ook waarom de twee terroristen een modern M-16 geweer gebruikten voor het uitvoeren van de uitslag. Daarover later meer. Zij worden momenteel ondervraagd door de Shin Beth, de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst.

Betrokkenheid Iran

Zowel premier Netanyahu als minister van Defensie Yoav Galant zijn ervan overtuigd dat Iran achter de rente toename van het aantal schietaanvallen in Judea en Samaria zit.

Toen beiden de plaats bezochten waar Batsheva Nigri werd vermoord, zei Netanyahu dat de huidige “terroristische aanval wordt aangemoedigd, geleid en gefinancierd door Iran en zijn bondgenoten.” Met bondgenoten bedoelde hij in dit geval Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ).

Volgens Galant, die normaal gesproken nooit naar de plaats van een aanslag gaat, vindt er “een significante verandering plaats in het gebied (Judea en Samaria) met betrekking tot de Iranese financiering en de verspreiding van wapens onder Iraanse richtlijnen”.

De Iraanse leiders en Ishmail Ghani, de commandant van de Quds Brigade van de Islamitische Revolutionaire Garde, hebben onlangs openlijk gezegd dat het ‘front’ in Judea en Samaria moet worden opgewarmd en dat er betere wapens moeten worden ingezet in de strijd tegen de ‘zionisten’.

“Recentelijk werden er dagelijks vijftien tot dertig acties tegen het zionistische regime uitgevoerd op de Westelijke Jordaanoever door de leden van de verzetsas”, zei Ghani twee weken geleden.

Nieuwe wapens

Uit de wapens die bij deze recente aanvallen zijn gebruikt en uit de in beslag genomen gesmokkelde wapens, blijkt duidelijk dat Iran bezig is de wapens van de Palestijnse terroristen te moderniseren.

Waar ze vroeger zelfgemaakte Carlo-machinepistolen gebruikten, beschikken ze nu over M-16-geweren, soms zelfs met nachtzichtapparatuur.

In Jenin werden verder recentelijk bermbommen en andere explosieven, zoals de EFP's (penetrerende bommen) die door Hezbollah worden gebruikt, tegen de IDF tijdens Israëlische operaties tegen de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) en andere terreurgroepen daar.

Iran helpt Hamas en PIJ ook bij het ontwikkelen van onbemande vliegtuigen (drones) die nu al in Gaza worden gebruikt. Daar werd het Israëlische luchtafweersysteem Iron Dome deze week twee keer gebruikt toen een drone het Israëlische luchtruim leek binnen te dringen.

Strategiewijziging

De focus van de Israëlische regering en het Israëlische leger lijkt daarom nu te liggen op het stoppen van de wapenstroom en het direct confronteren van Iran na een nieuwe golf van terreuraanslagen in Judea en Samaria.

Deze strategiewijziging werd kennelijk maandagavond, nadat Batsheva Nigri was begraven, zichtbaar.

Een aantal Israëlische gevechtsvliegtuigen werd om 23.00 uur boven het Meer van Galilea gezien. De vliegtuigen vlogen in de richting van de noordelijke Golan Hoogvlakte  en keerden na minder dan tien minuten terug van hun missie.

Nog geen uur later meldden de media in Syrië dat drie doelen in de omgeving van Damascus waren getroffen door raketten. De nieuwssite Iran International meldde dinsdagochtend dat de Israëlische straaljagers Iraanse wapentransporten hadden gebombardeerd.

Het tijdstip van de aanval was buitengewoon, omdat dit soort aanvallen op aan Iran gerelateerde doelen in de buurt van Damascus meestal in de nachtelijke uren worden uitgevoerd.

Veiligheidskabinet

Premier Benjamin Netanyahu maakte op later op dinsdag tijdens een vergadering van het veiligheidskabinet een aantal opmerkingen die duidden op een koerswijziging in het beleid ten opzichte van de betrokkenheid van Iran bij terreuraanslagen in Judea en Samaria.

De premier sprak over een serie nieuwe maatregelen om de terroristen te treffen “en degene die hen zendt”.

Volgens Netanyahu gebruikt Israël nieuwe tactieken en middelen om de moordenaars te pakken maar ook tegen degene die hen zendt, “van dichtbij en van ver weg”.

Netanyahu’s nationale veiligheidsadviseur, Tzagi Hanegbi, was na de vergadering van het veiligheidskabinet nog wat duidelijker. “Ik heb gedetailleerd aangegeven waar de degenen die deze terroristen sturen zich bevinden. “Zij bevinden zich in Gaza en Iran”, zei Hanegbi.

Het lijkt er dus sterk op dat Israël de “kop van de octopus” aanpakt door de huidige terreuraanslagen in Judea en Samaria te vergelden met aanvallen op aan Iranese wapentransporten in Syrië.

Uit alles is immers gebleken dat de laatste tijd een deel van deze wapens (meestal via Jordanië) Israël bereikt.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda