Sluiten

Zoeken.

Achtergronden bij nieuwe dodelijke terreuraanslagen in Judea en Samaria

Door Yochanan Visser - 

21 augustus 2023

Achtergronden bij nieuwe dodelijke terreuraanslagen in Judea en Samaria

Vlakbij Hebron vond vanmorgen weer een schietaanslag plaats op snelweg 60. Foto: Chaim Goldberg/Flash90

De golf dodelijke terreuraanslagen in Israël duurt onverminderd voort en heeft sinds begin dit jaar al 34 levens gekost. Dat is meer dan het totale aantal terreurdoden van vorig jaar, dat 33 terreurdoden zag. Dit maakt 2023 het jaar met de meeste terreurdoden sinds de Tweede Intifada of de Oslo Oorlog, zoals sommigen in Israël deze vier jaar durende asymmetrische oorlog aanduiden.

De laatste tijd is de terreur voornamelijk in de vorm van schietaanslagen, die in hoofdzaak worden uitgevoerd in Judea en Samaria, het hartland van Israël.

Terreurbolwerk Huwara

Afgelopen zaterdag werden twee Israëlische mannen doodgeschoten in het dorp Huwara, vlakbij de stad Nablus, het Bijbelse Sichem. De twee, Shay Silas Nigrekar (60) en zijn zoon Aviad Nir (28), waren vanuit Ashdod in het zuiden van Israël naar Huwara gereisd voor commerciële doeleinden.

Nigrekar bezocht Huwara frequent en had daar Arabisch vrienden. Op zaterdag lieten de twee hun auto schoonmaken bij een lokale carwash, toen zij plotseling werden beschoten door een Palestijnse terrorist. Shay en Aviad stierven ter plekke en werden op zondag begraven in Ashdod. De moordenaar is nog altijd voortvluchtig maar de verwachting is dat hij spoedig zal worden gearresteerd.

Terreurbolwerk

Huwara is net als Jenin, de Palestijnse stad in Noord-Samaria, een bolwerk van terreur. Dit was de twee dodelijke schietaanslag in Huwara dit jaar. Eerder werden aan het einde van februari twee broers vermoord in Huwara bij een schietaanslag.

De moord op Hallel en Yagel Yaniv leidde tot woedende reacties bij een groep lokale Joden. Dezelfde avond trokken ze Huwara binnen en staken huizen en auto’s in brand. Minister van Financiën Betzalel Smotrich had eerder olie op het vuur geworpen, toen hij op Twitter opriep tot de vernietiging van Huwara. Smotrich, die in Samaria woont, trok deze verklaring later weer in. Dit nadat hij van alle kanten kritiek kreeg.

Het grote probleem met Huwara is, dat snelweg 60 dwars door het dorp loopt. Deze belangrijke verkeersweg verbindt Noord-Samaria met de stad Hebron in Zuid-Judea. Honderden Israëli’s zijn op en naast deze weg het slachtoffer geworden van de Palestijnse terreur.

De Israëlische regering besloot al in 2017 tot de aanleg van een zogenaamde bypassweg rond Huwara maar het werk begon pas in 2021.  Echter het werk werd later weer tijdelijk stilgelegd tijdens het kortdurende bewind van de linkse minister Merav Michaeli, die meer dan een jaar de transport- en verkeersportefeuille beheerde.

Na de aanslag op de Yaniv broers werd de aanleg van de bypassweg aanzienlijk versneld en de verwachting is dat hij eind 2023 in gebruik kan worden genomen.

Vrij reizen door het C gebied

Een bijkomend probleem in het geval van de moord op de twee mannen uit Ashdod zaterdag jl. is dat Huwara in het zogenaamde C gebied van de Oslo Akkoorden uit 1993 van 1995 ligt. In tegenstelling tot het A gebied, dat volledig bestuurd wordt door de Palestijnse Autoriteit, hebben Israëli’s vrij toegang tot de Palestijnse dorpen in het C gebied.

Om deze reden konden Nigrkar en zijn zoon regelmatig naar Huwara gaan om inkopen te doen en dergelijke. Het Israëlische leger (IDF) was verder niet aanwezig in het dorp op zaterdag, waarschijnlijk vanwege Shabbat verloven van vele soldaten. De IDF trok Huwara pas binnen na de aanslag en bleef daar om nieuwe wraakacties door plaatselijke Joden te voorkomen. Op zaterdagavond werd een gemaskerde Joodse activist zelfs beschoten door IDF soldaten, nadat hij stenen gooide naar Palestijnse auto’s nabij Huwara.

Poging tot lynch en nieuwe schietaanslag

Op zondag werd een nieuwe poging gedaan om een Israëlische burger te vermoorden in het dorp Turmus Ayya in Samaria. De man was per abuis met zijn auto het dorp binnengereden en werd daarop bijna het slachtoffer van een lynch. Gelukkig waren er sommige inwoners van Turmus Ayya die ingrepen en ervoor zorgden dat de man ongedeerd kon worden opgehaald door IDF soldaten. Zijn auto was namelijk in brand gestoken.

Vandaag, maandag 21 augustus, werd een nieuwe dodelijke schietaanslag uitgevoerd. Dit keer vond de aanslag plaats in de buurt van de stad Hebron in het zuiden van Judea. Palestijnse terroristen sneden een Israëlische auto op weg 60 en dwongen de bestuurder om te stoppen. De terroristen vuurden daarna een regen van kogels af op de auto en doden de bestuurder, Batsheva Nigri (40) uit het dorp Beit Hagai even ten zuiden van Hebron. Batsheva’s echtgenoot werd zwaargewond bij deze nieuwe schietaanslag terwijl hun zesjarige dochter, die op de achterbank zat, als door een wonder ongedeerd bleef.

Roep om actie en het beleid van de IDF

De uiterst rechtse Religieus Zionisme partij in de regering van premier Benjamin Netanyahu heeft nu opnieuw opgeroepen tot een grote militaire actie zoals die in 2002 werd gelanceerd door de IDF. Ook had de partij zware kritiek op IDF commandant Majoor Generaal Yehuda Fuchs die verantwoordelijk is voor de veiligheidssituatie in Judea en Samaria. Fuchs zou te weinig doen om een eind te maken aan de reeks schietaanslagen.

Een nauwere bestudering van het beleid van Fuchs roept inderdaad vragen op. Eén van deze vragen is waarom de IDF niet aanwezig was in Huwara op zaterdag, gezien de reeks schietaanslagen die daar dit jaar plaatsvonden. In juni, bijvoorbeeld, werd een bus vol met passagiers in Huwara beschoten. Iedereen bleef ongedeerd omdat de bus gepantserd was. Tijdens de Tweede Intifada bewaakte de IDF 24/7 dergelijke plaatsen.

Een andere vraag is waarom er geen wegversperringen zijn op gericht op weg 60 in de buurt van Palestijnse plaatsen die bekend staan als een broeinest van terreur. De terroristen die Batsheva Nigri vermoordden, konden ongehinderd via een toegangsweg Hebron bereiken vanaf weg 60.

Minister van Defensie Yoav Galant heeft nu een spoedvergadering belegd met zijn staf en de IDF om over de situatie in Judea en Samaria te bespreken.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda