Sluiten

Zoeken.

Israël en de VS na de Amerikaanse presidentsverkiezing

Door Yochanan Visser - 

16 november 2020

F160309YS30

Joe Biden, de nieuwe president van de VS. Foto: Yonathan Sindel/Flash90

De uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezing zal gevolgen hebben voor de relaties met Israёl en de algemene Amerikaanse politiek ten opzichte van het Midden-Oosten. Met name de politiek ten aanzien van Iran.

Joe Biden en Barack Obama

Joe Biden was acht jaar lang vicepresident in de regering van Barack Obama. Obama voerde een pro-Palestijnse politiek en zette Israёl voortdurend onder druk om concessies te doen in het ‘vredesproces’ met de Palestijnse Arabieren. Biden was ook een voorstander van het nucleaire akkoord met Iran dat in 2015 werd gesloten.

Biden is echter geen Obama en had 36 jaren lang als senator goede relaties met Israёlische regeringen. Dit ondanks het feit dat hij confrontaties had met Israёlische leiders over vooral de zogenaamde ‘nederzettingenpolitiek’. Biden is een voorstander van de zogenaamde ‘tweestatenoplossing’ voor het conflict met de Palestijnse Arabieren. Hij zal echter niet in staat zijn om de feiten op de grond in Judea en Samaria, die de afgelopen decennia zijn gecreëerd, ongedaan te maken.

Joe Biden is echter geen Obama en had 36 jaren lang als senator goede relaties met Israёlische regeringen.

Grote veranderingen in Judea en Samaria

Iedereen die tegenwoordig het zogenaamde C-gebied in Judea en Samaria bezoekt, zal met eigen ogen kunnen constateren dat er grote veranderingen hebben plaatsgevonden. Deze veranderingen zijn vooral de laatste vier jaar onder de regering van de nu demissionaire president Trump doorgevoerd in de Joodse gemeenschappen van Judea en Samaria.

Neem bijvoorbeeld de stad Efrat in Goesh Etzion nabij Jeruzalem, waar honderden nieuwe huizen zijn gebouwd de laatste jaren en waar nieuwe woonwijken zijn gebouwd. Twee daarvan zijn de wijken Dagan en Tamar, die sinds de tijd dat de vermoorde Israёlische Premier Yitzchak Rabin bleven bestaan als caravanbuitenposten.

Tamar en Dagan zijn nu normale woonwijken waar talloze families een huis hebben gekocht, terwijl de al bestaande nieuwe wijk Zayit enorm is gegroeid.

Zelfs in de kleine Joodse gemeenschap Carmei Tzur in het hart van Judea zijn nieuwe woonwijken in aanbouw. Hier was tientallen jaren sprake van een bouwstop. De geïsoleerde gemeenschap ligt tussen de grote Palestijnse dorpen Beit Umar en de stad Halhoul, waar in 2014 drie Joodse jongeren werden vermoord.

Word lid van

Profetisch Perspectief

Hulp aan de Palestijnse Autoriteit

Ook lijkt het zeer waarschijnlijk dat de nieuwe Amerikaanse regering van Biden en Kamala Harris, zijn kandidaat voor het vicepresidentschap, de financiële hulp aan de Palestijnse Autoriteit zal herstellen. Harris zei vorige week tijdens een interview met Arab American Newsdat de regering Biden onmiddellijk de financiële- en humanitaire hulp aan de Palestijnse Autoriteit zou gaan herstellen en ook weer humanitaire hulp aan Gaza zou geven.

Wat ook zeker is nu, is dat de invoering van Israёlische soevereiniteit in delen van het C-gebied en de Jordaan Vallei van tafel is. Deze invoering was onderdeel van het vredesplan van de regering Trump.

Het is duidelijk geworden dat Israёl al tijdens de onderhandelingen met de twee Arabische Golfstaten Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten over normalisatie van de betrekkingen akkoord ging met het schrappen van dit plan. Er wordt verder niet meer over gesproken in het Israёlische parlement, de Knesset.

Harris zei tijdens het zelfde interview met Arab American News dat Biden tegen enige unilaterale maatregel is als het gaan om de status van Judea en Samaria. Ze zei dat Biden en zij tegen uitbreiding van de zogenaamde ‘nederzettingen’ zijn.

Harris zei vorige week dat de regering Biden onmiddellijk de financiële- en humanitaire hulp aan de Palestijnse Autoriteit zou gaan herstellen en ook weer humanitaire hulp aan Gaza zou geven.

Andere politiek ten opzichte van Iran

Een ander punt waarover nu wordt gespeculeerd is dat onder Joe Biden de Amerikaanse regering een andere politiek zal gaan voeren ten opzichte van Iran. Biden heeft tijdens de campagne voor het presidentschap al laten weten dat hij wil terugkeren naar de zogenaamde JCPOA, de nucleaire overeenkomst tussen zes wereldmachten en de Islamitische Republiek. Wanneer hij zijn verkiezingsbelofte houdt, zal dat tot spanningen met Israёl leiden. Israël stond juist vierkant achter Trumps politiek van ‘maximale druk’ op Iran was blij met Trumps beslissing om uit de JCPOA te stappen.

In Israёl is er nu speculatie dat Trump in de maanden tot aan de machtsoverdracht in het Witte Huis militaire actie zal ondernemen tegen de Iranese nucleaire installaties of Israёl groen licht zal geven voor een aanval op Iran. Deze speculaties lijken echter gebaseerd op ‘wishful thinking’, omdat Israёl op dit moment niet geprepareerd is voor de te verwachten Iranese reactie. Deze reactie zal namelijk het activeren van het Libanese filiaal van de Islamitische Republiek Hizbollah met haar 150.000 raketten zijn.

Israёl is verder verwikkeld in een voortdurende politieke crisis. Premier Netanyahu heeft momenteel andere zaken aan zijn hoofd dan de Iranese agressieve activiteiten in het Midden-Oosten en Irans groeiende uraniumvoorraad. Dit werd vorige week duidelijk gemaakt door het IAEA, het Internationaal Atoomagentschap in Wenen.

Biden heeft laten weten dat hij wil terugkeren naar de zogenaamde JCPOA, de nucleaire overeenkomst tussen zes wereldmachten en de Islamitische Republiek.

Grote druk voor premier Netanyahu

De Israёlische premier staat onder grote druk vanwege zijn behandeling van de coronacrisis in Israёl en moet zich verweren tegen corruptie-aanklachten in een rechtbank in Jeruzalem.

Netanyahu heeft echter ook een ander probleem aan zijn hoofd nu Biden bijna zeker de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt. In de jaren onder Trump ontwikkelde de Israёlische Premier een speciale relatie met zowel Trump en zijn regering als met de Republikeinse partij in de VS. Hij werd vaak bekritiseerd over die relatie door de linkse kampen in Israёl en de Verenigde Staten.

De Israёlische premier moet nu weer een relatie met de Democratische Partij opbouwen en tegelijkertijd zowel Trump als Biden niet tegen zich in het harnas te jagen. Dit verklaart zeer waarschijnlijk waarom Netanyahu nog altijd geen officiёle felicitatieboodschap aan Biden heeft gestuurd.

Netanyahu beperkte zich tot een Twitterbericht waarin hij schreef dat hij al 40 jaar een ‘warme persoonlijke relatie’ had met Biden en hem kende als ‘een grote vriend van Israёl’.
visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda