Sluiten

Zoeken.

Is de huidige chaos in Israël gerelateerd aan Iran?

26 april 2021

F210425ARK07

In Israël gaan duizenden Palestijnen de straten op om te protesteren tegen de spanningen in Jeruzalem. Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90

Het was opnieuw een turbulente week in Israël met zeer gewelddadige rellen in de Oude Stad van Jeruzalem. Ook werden het afgelopen weekend tientallen raketten afgeschoten vanuit de Gazastrook. Tegelijkertijd verergerde de politieke crisis in Israël en lijkt het einde van de carrière van premier Netanyahu nu echt in zicht. Israël kreeg daarbij ook nog eens te maken met een raketaanval uit Syrië en nam zelf opnieuw actie tegen de illegale olietransporten vanuit Iran naar Syrië.

Sommige van deze evenementen kwamen onverwacht, zoals de Syrische raket die dertig kilometer van Israëls nucleaire reactor in de Negevwoestijn ontplofte. Het luchtafweersysteem van het Israëlische leger faalde bij de onderschepping van de raket, iets dat zelden gebeurt. Syrische media meldden later dat de raket werd afgeschoten toen een F-16 van de Israëlische luchtmacht boven Syrië aanstalten maakte om een doel aan te vallen. De piloten van de F-16 wisten ternauwernood hun toestel in veiligheid te brengen en keerden terug naar Israël. De raket vloog nog 250 kilometer voordat hij in de buurt van Dimona ontplofte.

Politiek drama

Woensdagavond ontstond er een ernstig politiek drama, toen duidelijk werd dat premier Netanyahu er niet in zou slagen om een regering te vormen, na de vierde verkiezing in twee jaar tijd. Netanyahu was de afgelopen week in onderhandeling geweest met Naftali Bennett van de Yamina-partij, die bij de verkiezingen in maart zeven zetels in de nieuwe Knesset veroverde. Echter, na vier ontmoetingen werd duidelijk dat de twee politici er niet in waren geslaagd om hun vaak persoonlijke tegenstellingen te overbruggen.

Na deze onderhandelingen hield Netanyahu een persconferentie waarin hij fel uithaalde naar Bennett en hem verantwoordelijk hield voor de voortdurende impasse in de Israëlische politiek. Hierna stelde de premier voor om directe verkiezingen te houden voor het premierschap, maar dat voorstel werd verworpen in de Knesset.

Het ziet er nu naar uit dat Netanyahu, na 12 jaar onafgebroken premier te zijn geweest, zal worden vervangen door Bennett en Yair Lapid (de leider van Yesh Atid), wiens partij bij de laatste verkiezingen met zeventien zetels de één na grootste partij werd in Israël. Lapid zal met Bennett waarschijnlijk een rotatieregeling voor het premierschap aangaan, waarbij Bennett de eerste twee jaar premier van Israël zal zijn. Daarna wordt hij vervangen door Lapid, die ooit Minister van Financiën was en in die functie mislukte.

De combinatie Yamina en Yesh Atid is problematisch, omdat de twee partijen ideologisch ver uiteen liggen. Ze hadden in het verleden vaak conflicten over bijvoorbeeld Israëls politiek in Judea en Samaria. De politieke chaos in Israël wordt met leedvermaak gadegeslagen door de vijanden van de Joodse staat. Men gebruikt de chaos om meer spanningen te creëren.

Na vier ontmoetingen werd duidelijk dat Netanyahu en Bennet er niet in waren geslaagd om hun vaak persoonlijke tegenstellingen te overbruggen.

Veldslag in Jeruzalem

Terwijl in politiek Jeruzalem sprake was van nieuwe turbulenties, vond in de Oude Stad van Israëls hoofdstad een ware veldslag plaats. Honderden Arabieren vochten met de politie onder het mom dat zij opkwamen voor de al-Aqsa Moskee. Later werden een aantal Joodse mannen op beestachtige wijze mishandeld nabij de Oude Stad. Deze grove aanvallen werden beantwoord met een grote demonstratie door extreemrechtse Joodse partijen in Jeruzalem. Hierdoor liepen de spanningen steeds verder op.

Het geweld in Jeruzalem is bijna standaard in de maand Ramadan, maar dit keer moet het worden gezien in de context van de oplopende spanningen tussen Iran en Israël. Het is niet onwaarschijnlijk dat zij werden georganiseerd door de Palestijnse terreurbewegingen op bevel van Iran.

Na de Mossad-actie tegen de nucleaire opwerkingsfabriek in Natanz twee weken geleden was het duidelijk dat Iran zou gaan reageren, maar niet via conventionele oorlogsvoering. Iran voert haar militaire agenda uit via terreurorganisaties die door Iran worden getraind en gefinancierd. De Syrische raket zou ook iets te maken kunnen hebben met Iran en haar reactie op de sabotage van de Mossad. Op zondag waarschuwde de opperbevelhebber van het leger in Iran, generaal Mohammad Bagheri: “We maken niets bekend over de incidenten die recentelijk plaats vonden en we weten ook niet wie het deed, maar het Verzetsfront zal Israël een goede les leren”. Wanneer Iran spreekt over ‘verzetsfront’, moet men denken aan de vele terreurbewegingen die een verbond met de Islamitische Republiek hebben gesloten. De Palestijnse terreurbewegingen vallen hier ook onder.

Het geweld in Jeruzalem is bijna standaard in de maand Ramadan, maar dit keer moet het worden gezien in de context van de oplopende spanningen tussen Iran en Israël.

Raketten uit Gaza

Afgelopen weekend mengden de Palestijnse terreurbewegingen in Gaza zich in het tumult. Ze vuurden in de nacht van vrijdag op zaterdag maar liefst 36 raketten op Zuid-Israël af. Dit gebeurde na maanden van relatieve rust. De bewoners van Zuid-Israël moesten opnieuw rennen voor hun leven om veiligheid te vinden in de schuilkelders.

Het afweersysteem van de Iron Dome haalde zes raketten neer, terwijl de Israëlische luchtmacht (IAF) een reeks tegenaanvallen uitvoerde. Hamas distantieerde zich in dit geval van het raketvuur, maar waarschuwde Israël dat het niet passief zou blijven toekijken indien de IAF zou doorgaan met vergeldingsaanvallen. Uit verklaringen van de Palestijnse terreurbewegingen zou moeten blijken dat het raketvuur iets te maken zou hebben met de rellen in Jeruzalem.

Echter, experts in de Israëlische veiligheidsdienst hebben al eerder gewezen op de rol van Iran in de raketaanvallen vanuit de Gazastrook. Ook hier zou Iran opdracht kunnen hebben gegeven om Israël met raketten te bestoken. De hernieuwde strijd in Gaza leidde tot een spoedzitting van het Israëlische veiligheidskabinet en het afzien van een voorgenomen bezoek aan de Verenigde Staten door de stafchef van de IDF, Aviv Kochavi.

In de nacht van zaterdag op zondag luwde het raketvuur en werden er ‘slechts’ vier raketten vanuit Gaza afgevuurd. Tegelijkertijd begonnen er echter gewelddadige demonstraties nabij het grenshek in het noorden van Gaza. Deze demonstraties werden door de IDF beëindigd.

Uit verklaringen van de Palestijnse terreurbewegingen zou moeten blijken dat het raketvuur iets te maken zou hebben met de rellen in Jeruzalem.

Iraanse olietanker

Alsof dit allemaal nog niet genoeg was, kwam er een mysterieus bericht over een tanker uit Iran die in brand stond voor de kust van Syrië. Bronnen in Libanon en Iran meldden dat de tanker beschoten was door een Israëlisch onbemand vliegtuig. Israël voert al geruime tijd aanvallen uit op illegale olietransporten naar Syrië door Iran. De Islamitische Republiek is onlangs begonnen met het voeren van tegenaanvallen op Israëlische schepen in de Perzische Golf.

Dit alles gebeurde terwijl Sjiitische groepen in Irak hun aanvallen op het Amerikaanse leger aan het opvoeren zijn. Er zijn naar schatting 2.500 Amerikaanse militairen in Irak en Iran wil die troepen weg hebben uit het door oorlog geteisterde land. Het doel is om Irak meer onder de invloedsfeer van de Islamitische Republiek te brengen.

De context

Deze gebeurtenissen kunnen niet los van elkaar worden gezien. Zij zijn onderdeel van Irans plan om de chaos in het Midden-Oosten te vergroten, om zo de invloed van de Islamitische Republiek uit te breiden. In dit verband zeiden Bagheri’s opmerkingen genoeg.

Boeken en bijbel-

studiematerialen

Doneren
Abonneren
Agenda