De verborgen oorlog tussen Israël en Iran werd de afgelopen weken omgezet in een meer openlijk conflict. De laatste Mossad actie in het nucleaire complex Natanz in Iran is daar het meest duidelijke bewijs van. De boodschap van Israëlische zijde is geheel duidelijk. De Joodse staat wacht niet met de armen over elkaar, totdat het nucleaire akkoord tussen Iran en zes wereldmachten nieuw leven wordt ingeblazen.
Nieuwe Mossad-actie
De uraniumopwerkingsfabriek in Natanz, Iran, was het doelwit. Tien maanden geleden vernietigde de Mossad een nieuwe bovengrondse opwerkingsfaciliteit in Natanz. Nu werd de ondergrondse elektriciteitscentrale van Natanz opgeblazen, inclusief de kabelinfrastructuur van het systeem. Volgens Iraanse regeringsfunctionarissen vernietigde de Mossad daarmee duizenden opwerkingscentrifuges en werd het nucleaire programma van de Islamitische Republiek met minimaal negen maanden teruggezet.
Iran had de elektriciteitscentrale van Natanz met opzet ondergronds aangelegd, maar de Mossad deinsde hier niet voor terug. Europese bronnen beweerden eerst dat het om een cyberaanslag zou gaan, maar bronnen in Iran bevestigden later dat een explosief was gebruikt om het elektriciteitssysteem van Natanz op te blazen. Het incident vond een dag nadat Iran twee nieuwe types centrifuges in gebruik had genomen, plaats. Het gebeurde ook een paar uur voordat de Amerikaanse Minister van Defensie Lloyd Austin in Israël landde voor gesprekken met de Israëlische regering.
Gesprekken tussen de VS en Iran
De Amerikaanse regering van president Joe Biden was een week voor de sabotage in Natanz begonnen met gesprekken met de Ayatollahs in Teheran. Deze gesprekken hebben als doel om de Verenigde Staten en Iran terug te brengen naar volledige uitvoering van de nucleaire overeenkomst (JCPOA) tussen de Islamitische Republiek en zes wereldmachten.
De VS stapten in 2018 uit de overeenkomst met Iran, waarna ex-president Trump nieuwe sancties invoerde tegen Iran. Daarna begon Iran ook haar verplichtingen onder de JCPOA te ontduiken. Het land verrijkte uranium tot twintig procent. De Islamitische Republiek heeft nu een voorraad van meer dan duizend kilo uranium. Onder de JCPOA was verrijking tot slechts 3,5% toegestaan.
Doel nucleaire programma
De regering van Iran kondigde na de aanslag op Natanz aan dat het uranium gaat verrijken tot zestig procent. Daarmee gaf Iran indirect toe dat het nucleaire programma bedoeld is om kernwapens te ontwikkelen. Iran beweerde altijd dat het atoomprogramma vreedzaam van aard was en dat laag verrijkt uranium nodig was voor energiedoeleinden en wetenschappelijk onderzoek.
Israël heeft steeds gezegd dat Iran bezig was om kernwapens te ontwikkelen. Dit bleek uit het gestolen nucleair archief en uit het feit dat Teheran werkt aan de ontwikkeling van langeafstand ballistische raketten die slechts nut hebben, wanneer ze zijn voorzien van een kernkop. Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) heeft verder ontdekt dat Iran op de Parchinbasis ontstekers voor kernkoppen testte. Ook ontdekte de IAEA later dat een aantal locaties in Iran gerelateerd waren aan het atoomprogramma van Iran en niet waren gedeclareerd.
De Joodse staat wacht niet met de armen over elkaar, totdat het nucleaire akkoord tussen Iran en zes wereldmachten nieuw leven wordt ingeblazen.
De Mossad in Iran
Wat duidelijk is uit de nieuwe aanslag op Natanz, is dat de Mossad sterk vertegenwoordigd is in Iran en waarschijnlijk hulp krijgt van leden van de oppositie in het land. Vorig jaar liquideerde een groot Mossad-team samen met de Iraanse oppositie Mohsen Fakhrizadeh. Hij was de grondlegger van het atoomprogramma in Iran en de leider van het team dat aan de ontwikkeling van kernwapens en ballistische raketten werkt.
Na iedere Mossad actie in Iran belooft het regime in Teheran wraak te nemen. Tot nu toe beperkt Iran zich echter tot het aanvallen van Israëlische schepen in de Perzische Golf. Israël op haar beurt saboteert illegale olietransporten van Iran naar Syrië en viel onlangs een schip aan van de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran. Het schip werd gebruikt om inlichtingen te verzamelen en werd slechts licht beschadigd.
Openheid
Hoge Israëlische functionarissen gaven, geheel ongebruikelijk, duidelijke hints dat Israël achter de aanslag op Natanz zat. Aviv Kochavi, de stafchef van het Israëlische leger, had het over ‘complexe en geavanceerde acties om Israël te beschermen’. Premier Benjamin Netanyahu zei na het incident dat ‘de strijd tegen Iran en haar bondgenoten zowel als tegen de wapens die de Islamitische republiek produceert een enorme missie is en dat de situatie zoals die nu bestaat niet de toestand van morgen zou kunnen zijn’.
In Iran zijn er inmiddels hoge functionarissen die hevige kritiek uitten op het functioneren van het veiligheidsapparaat. Ze dringen aan op grondige hervormingen.