Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

In Monsey gebeurde een groot wonder

Door Yoel Schukkmann - 

16 december 2020

2020 Website CVI (30)

De salontafel is omgetoverd tot een dreidel-vormige tafel

Op de zevende avond van Chanoeka afgelopen jaar drong een gewapende aanvaller het huis binnen van een Chassidische Rebbe in Monsey, New York. Gelukkig gooide iemand een kleine salontafel naar de aanvaller… wat vele levens redde. Deze salontafel is nu veranderd in een dreidel-vormige tafel voor de Menora in de synagoge, om Monsey's eigen Chanoeka-wonder te herdenken.

Steekpartij in Monsey

Op 28 december 2019 waren bijna honderd mensen samengekomen om te zien hoe rabbijn Chaim Rottenberg de menora-kaarsen aanstak en daarna het Chanoeka-feest te vieren. Rond 22.00 uur drong een man het huis binnen en begon onmiddellijk omstanders neer te steken met een machete mes. Vijf mensen, allemaal chassidische Joden, raakten gewond; een van hen liep een schedelbreuk op, raakte bewusteloos en in kritieke toestand. De 72-jarige rabbijn Josef Neumann lag 59 dagen in coma en stierf in maart 2020. De zoon van rabbijn Rottenberg was ook een van de gewonden.

De aanval duurde niet langer dan twee minuten. Een van de aanwezigen was Josef Gluck, die snel dacht en meteen een salontafel nam, en het gooide naar de aanvaller, die Gluck vervolgens naar buiten volgde, waarna hij probeerde een naastgelegen synagoge (ook onder leiderschap van rabbijn Rottenberg) binnen te gaan. De deuren waren echter op slot, wat zijn toegang verhinderde.

Na de arrestatie van de aanvaller heeft de politie handgeschreven geschriften vol met antisemitische verwijzingen gevonden. Ook werd duidelijk dat hij zijn telefoon had gebruikt om informatie over Hitler en locaties van synagogen op te zoeken.

Doneer voor €15,-

een voedselpakket in Oekraïne

Dichterbij huis

De salontafel, wat Josef Gluck gebruikte als een verdedigingswapen, is nu veranderd in een dreidel-vormige tafel voor de menora in de synagoge. Elke avond van Chanoeka wordt deze tafel prominent gebruikt in de synagoge. Op de zijkanten staan de Hebreeuwse woorden die meestal op Israelische dreidels staan: ‘Nes Gadol Haja Po’ (hier gebeurde een groot wonder).

De meeste dreidels buiten Israel zijn gegraveerd met ‘Nes Gadol Haja Sjam’ (daar gebeurde een groot wonder), verwijzend naar het wonder van het Chanoeka-verhaal waarin de olie van de menora (de zevenarmige kandelaar) in de heilige Tempel acht dagen lang brandde in plaats van alleen maar een dag. Maar in het geval van de Monsey dreidel-tafel is het wonder zelfs nog dichterbij huis voor rabbijn Rottenberg en zijn gemeenschap.

Bekijk hier de foto's van de salontafel

Ontwerp zonder titel

De auteur

Yoel Schukkmann

Yoel Schukkmann groeide op in Nederland, waar hij chassidisch werd, wat wij zouden noemen 'ultra-orthodox' Joods. Hij verhuisde daarom in zijn tienerjaren naar Israël om in een jesjiewa te leren....

Doneren
Abonneren
Agenda