Sluiten

Zoeken.

In memoriam: Rita Schweibes (1936-2023)

Door Ira Sulym-Carlier - 

3 april 2023

Rita Schweibes

Op 2 april j.l. overleed Rita Schweibes, een voor velen van ons dierbaar persoon. Ze werd 86 jaar.

Veel mensen die met Christenen voor Israël naar Oekraïne zijn gereisd, hebben haar ontmoet en haar verhaal gehoord over hoe zij de ontberingen van de Holocaust in het getto van Pechora heeft overleefd.

Rita werd als klein, Joods meisje in Pechora gevangen gezet. Het grootste deel van haar familie kwam om van ziekte, honger en pijn. De kleine Rita bleef alleen achter en overleefde, ondanks alles.

Op een dag deed Rita een belofte aan de Almachtige. "Als Hij me in leven houdt, als Hij me helpt te overleven, dan zal ik mijn hele leven mensen vertellen over het verleden, over de tragedie van het Pechora-kamp, zodat de waarheid bekend wordt". Ze heeft haar belofte aan Hem gehouden.

Tijdens haar leven gaf Rita onderwijs bij de Joodse massagraven, zowel voor de plaatselijke bevolking als voor groepen vrijwilligers uit Nederland, Duitsland, België, Oostenrijk, Polen en Italië. Het werd haar roeping en levenszin om niet te vergeten, en om nieuwe generaties te leren dezelfde tragedie niet te herhalen.

Gedurende vele jaren was Rita de voorzitter van de Joodse gemeenschap van Tulchin. Daarnaast was zij het hoofd van de Unie van Oorlogsgevangenen en -overlevenden. Ze was zeer bekend binnen en ver buiten Oekraïne. In 2019 sprak was Rita de hoofdspreekster bij de Holocaustherdenking van Christenen voor Israël in Nijkerk.

Nu rust ze in Zijn vrede. Dat Hij haar wonden van het tragische verleden mag helen en verbinden.

Lees hier meer over Rita Schweibes, n.a.v. het bezoek dat we in 2021 aan haar brachten voor haar 85e verjaardag.

In deze video (uit 2013) vertelt Rita Schweibes over de verschrikkingen die ze als kind meemaakte:

Ira Carlier

De auteur

Ira Sulym-Carlier

Ira is getrouwd met Koen en samen hebben ze drie kinderen. Ze zijn verantwoordelijk voor het werk en team van Christenen voor Israël in Oekraïne.

Doneren
Abonneren
Agenda