Sluiten

Zoeken.

Feest: Rita Schweibes is 85 jaar!

Door Ira Sulym-Carlier - 

3 september 2021

Rita Schweibes 85 jaar

Op verjaardagsvisite bij Rita

Op 30 augustus vierde Rita Schweibes haar 85ste verjaardag! Rita is hoofd van de Joodse gemeenschap in Tulchin (Oekraïne) en overlevende van het concentratiekamp in het nabijgelegen Pechora.

Wij feliciteren Rita van harte en wensen haar de zegeningen van de Almachtige toe!

Bekijk de video:

Wij feliciteren Rita van harte en wensen haar de zegeningen van de Almachtige toe!

We zijn Rita enorm veel dank verschuldigd. Ze was er altijd bij als we met een groep die naar Oekraïne kwam de massagraven van concentratiekamp Pechora bezochten. Ze ging mee om haar verhaal te delen, vaak met tranen in haar ogen en de nog steeds bloedende wond van het verleden in haar hart. Ze ging zelfs mee als ze zich niet goed voelde of het weer ons in de steek liet.

Vertellen over de gruwel

Als kind overleefde Rita de Holocaust. De herinnering aan dood, bloed, tranen en het lijden van mensen was tijdens de rest van haar leven nooit ver weg. Ze deed een gelofte aan de Almachtige: voor de rest van haar leven zou ze de volgende generaties vertellen over de gruwel van het concentratiekamp Pechora. En ze heeft woord gehouden. In alle jaren van onze vriendschap heeft Rita honderden delegaties uit Europa ontmoet, haar verhaal gedeeld met duizenden gasten.

In 2019 bezocht Rita op uitnodiging van Christenen voor Israël Nederland en sprak ze voor honderden christenen. Ze vertelt nog steeds over die reis en kijkt regelmatig de foto’s door. Ze was onder de indruk van de hartelijke ontvangst.

Tijdens haar bezoek aan het Israëlcentrum in Nijkerk mocht Rita vier heerlijke taarten aansnijden.

Sterke vrouw

Rita is een sterke vrouw, en tot op de dag van vandaag blijft ze een hartstochtelijk strijdster tegen alle uitingen van antisemitisme. Ook zorgt ze er nog altijd voor dat het gras rond de massagraven in Pechora gemaaid wordt en dat de monumenten niet worden vernield. In Pechora werden duizenden mensen vermoord, onder wie haar familie. Ze draagt ook nog altijd zorg voor de leden van haar Joodse gemeenschap, onder andere door de verspreiding van voedselpakketten. Ook hoopt ze weer nieuwe groepen uit Europa in Oekraïne te kunnen begroeten. Het concentratiekamp heeft Rita niet kunnen breken. Ze is erin geslaagd te overleven, is vriendelijk en is zeer betrokken bij de mensen om haar heen. Mazzeltov, lieve Rita, op naar de 120!

Ira Carlier

De auteur

Ira Sulym-Carlier

Ira is getrouwd met Koen en samen hebben ze drie kinderen. Ze zijn verantwoordelijk voor het werk en team van Christenen voor Israël in Oekraïne.

Doneren
Abonneren
Agenda