Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Herdenking Holocaust verdraagt juist nu geen zwijgen

Door Klaas de Jong - 

24 januari 2024

Herdenking Holocaust verdraagt juist nu geen zwijgen

Israël is aangeklaagd voor volkerenmoord (genocide). De wereld zwijgt. Uitgerekend Duitsland staat de Joodse staat bij. Kan Nederland door te zwijgen nog eerlijk de Holocaust herdenken?

Op vrijdag 12 januari mocht Steffen Hebestreit als woordvoerder van de Duitse regering melden dat Duitsland van plan is om als derde partij te interveniëren in de aanklacht van Zuid-Afrika tegen Israël. Als ondertekenaar van het Genocide Convent van 1948 heeft Duitsland het recht om haar argumenten in deze zaak in te brengen.

Duitsland verbreekt hiermee als eerst het angstaanjagend zwijgen van de westerse staten over de volledig misplaatste beschuldiging dat Israël volkenmoord zou plegen. Wie volgt?

Scherp

Deze Duitse actie komt niet uit de lucht vallen. De gruwelijke volkenmoord, die we Holocaust hebben genoemd, heeft de naoorlogse politiek van Duitsland sterk getekend. Ook na 78 jaar is de Duitse regering dat niet vergeten. Het toezicht op uitingen van Jodenhaat (antisemitisme) is zeer scherp, veel scherper dan in andere landen die in de Holocaust ook bepaald niet vrijuit zijn gegaan.

Terwijl in ons eigen land nooit is opgetreden tegen zangkoren in voetbalstadions waarin “Hamas, alle Joden aan het gas” werd geschreeuwd, is Duitsland steeds scherp gebleven op dergelijke uitingen. Heel recent heeft men ook de leus “From the river tot the sea” verboden, terwijl die leus in Nederland zelfs in de Tweede Kamer is uitgesproken na de inval van Hamas. Na eerst een motie van de SGP tegen dergelijke uitspraken in de Kamer te hebben gesteund, trok PvdA-GroenLinks haar steun in. Impliciet zeggen dat de Israëlische Joden in zee moeten worden gedreven, is kennelijk geen probleem voor Frans Timmermans en consorten.

De meest recente stap van de Duitse regering is een verbod (Betätigungsverbot) voor Hamas en de beweging BDS, die Israël wil Boycotten, Desinvesteringen in Israël stimuleert en Sancties tegen deze staat.

Harde noodzaak

Ook al is hij demissionair minister-president toch durft Rutte zijn mondje nog wel te roeren. Hij zoekt de internationale schijnwerpers. Hij kan vrijelijk zonder vragen uit de Tweede Kamer van alles aan Oekraïne beloven en F16’s cadeau geven. Hij was na de inval van Hamas er razendsnel bij om Netanyahu en ook Abbas te bezoeken maar nu er in Den Haag een ongefundeerde aanklacht van volkenmoord tegen Israël wordt behandeld is hij muisstil. Op 18 januari kwam Ceder (CU) met steun van Stoffer SGP) met een motie om het Duitse voorbeeld bij het proces tegen Israël te volgen.

Tuinman (BBB) steunde: “Israël draagt op dit moment de lasten dat het publiekelijk aan de schandpaal wordt genageld wegens genocide.” Maar Bruins Slot zei: “Als minister van het neutrale gastland ga ik me op dit moment ook niet achter een partij scharen.” De motie haalde geen meerderheid. Zwijgen dus bij regering en parlement.

Maar de strijd tegen Hamas is evenals eertijds tegen IS harde noodzaak. Bij IS voerden de westerse coalitie de strijd tot het eind toe. Het wrange is, dat Hamas haar burgers gebruikt als schild en zelfs kindsoldaten inzet. De opgave van het aantal doden vanuit Gaza maakt ook geen onderscheid tussen Hamasstrijders en burgers maar niemand protesteert tegen die misleiding.

Zes miljoen

De datum van de bevrijding van Auschwitz door het Rode Leger (27 januari) is door de VN uitgeroepen tot internationale dag voor herdenking van de Holocaust. Hitler en zijn regering hadden doelbewust besloten om alle Joden in Europa en het Midden-Oosten om te brengen: in totaal 11 miljoen! In 1945 kwam bij 6 miljoen de teller tot stilstand.

Het is onze plicht om deze genocide te herdenken. Maar wat moeten de Joodse nabestaanden denken als we herdenken zonder de vreselijke beschuldiging van Zuid-Afrika bij het Internationaal Gerechtshof te weerspreken? Bij de Kristallnacht in 1938 zweeg de regering Colijn en bouwde Kamp Westerbork. Hebben we eigenlijk wel geleerd wat een volkenmoord is?

Klaas de Jong schreef ”Kristallnacht en Kamp Westerbork” (2017).

Holocaustherdenking 2024

Vrijdag 26 januari om 13.00 uur in De Fontein in Nijkerk
Klaas de Jong

De auteur

Klaas de Jong

Klaas de Jong is auteur en uitgever bij Uitgeverij Toetssteen.

Doneren
Abonneren
Agenda