Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Fotograaf Eddy Verloes werd wereldberoemd door deze foto's

Door Joanne Nihom - 

13 januari 2022

Buiten zinnen 2

'Losing our minds' - fotograaf: Eddy Verloes

De Belgische fotograaf Eddy Verloes maakte in 2020 een unieke fotoreportage van een groep chassidisch Joodse jongens, die enorme pret hebben op een Belgisch strand.

Een aantal maanden geleden schreef ik een blog over het boek Buiten zinnen/ Losing Our MindsFotograaf Eddy Verloes zag op een stormachtige dag op een Belgisch strand een groepje chassidisch Joodse jongens. Hij legde hen vast op de gevoelige plaat. De foto’s gaven inspiratie aan dichter Benno Barnard. Musici Bart Bekker en Jan Vanwinckel maakten  er vervolgens een muzikale begeleiding bij.

Wereldberoemd

Wat blijkt nu: de foto’s zijn een wereldsucces, Eddy is er volledig door overdonderd.

Hij vertelt me: “In de late winter van 2020 liep ik op een Belgisch strand. Het was stormachtig weer en ik zag daar een groep uitgelaten chassidische Joden genieten van de wind, het water en het stuivende zand. Hun bewegingen leken een schimmenspel. Ik móest ze fotograferen, de beelden vroegen daar gewoon om. Inmiddels reizen mijn foto’s de hele wereld rond en heb ik al meer dan 50 internationale awards mogen ontvangen.”

(Klik op de foto voor een vergroting. Tekst gaat onder de foto's verder.)

Eddy studeerde o.a. Germaanse filologie in België en Duitsland en fotografeert pas sinds een paar jaar. “Door mijn foto’s ben ik nu als fotograaf plotseling wereldwijd op de kaart gezet, wat een wonder.”

De gefotografeerde mannen zijn er inmiddels van op de hoogte dat zij, zonder dat zij het wisten, wereldberoemd zijn geworden.

“Ik heb Moshi Hoffman, de eigenaar van het traditioneel Joodse restaurant Hoffy’s in Antwerpen onlangs ontmoet. Hij was ontroerd en vond het bijzonder dat de Joodse gemeenschap nu eens op een positieve en integere manier in beeld was gebracht. In twee van mijn foto’s herkende hij zijn kleinzoon en hij was daarover tot tranen toe bewogen. “Besef jij wel wat voor unieke foto’s jij gemaakt hebt?”, vroeg hij me.

Benno Barnard

Benno Barnard, een bekend Nederlands dichter, schrijver én betrokken bij de Joodse cultuur schreef bij de foto’s tien beklijvende gedichten. Vrij snel daarna kwam er ook een Engelse vertaling van de gedichten. Geïnspireerd door de foto’s en de gedichten gingen de Belgische muzikanten Bart Bekker en Jan Vanwinckel van het studioproject The river curls around the town op hun beurt de uitdaging aan om deze Engelse teksten op muziek te zetten.

Het succes gaat door.

“Vanaf maart 2022 ga ik samen met Benno voorstellingen geven, waarin de beelden met poëzie en muziek zullen samenkomen. The river curls around the town zorgt voor de muziek. Dichter-schrijver en voormalig VRT-journalist Geert van Istendael leidt de avond in goede banen. Het belooft een boeiende en veelzijdige kijk op de Joodse cultuur te geven”, aldus Eddy.

Het boek (inclusief de CD) Buiten zinnen/Losing Our Minds is uitgegeven door Poëziecentrum Vzw.

Boekingen en data: www.rumoer.be

Verdere info via www.verloes.com

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda