Sluiten

Zoeken.

Boek: Buiten zinnen - Losing Our Minds

Door Joanne Nihom - 

27 september 2021

Buiten zinnen losing our minds

De cover van het boek 'Buiten zinnen'

Je bent een sleutel waarvan het huis is weggegooid. De gaten in je mantel liet je achter.

Een samenspel tussen foto’s, poëzie en muziek, dat is het bijzondere boek Buiten zinnen.

Fotograaf Eddy Verloes zag op een stormachtige dag op een Belgisch strand een groepje chassidische Joodse jongens. Hij legde hen vast op de gevoelige plaat. De foto’s gaven inspiratie aan dichter Benno Barnard. Musici Bart Bekker en Jan Vanwinckel maakten  er vervolgens een muzikale begeleiding bij.

Wat mij betreft waren alleen de foto’s meer dan voldoende geweest. Ze vertellen een verhaal op zich. Over het toen en nu. Zwarte schimmen. Kleding die al eeuwenlang gedragen wordt door deze groep van orthodoxe Joden. Een onbekende wereld, en ook weer zo heel bekend, want in Israël is het onderdeel van het dagelijkse straatbeeld. De foto’s roepen bij mij beelden op van de getto’s in Oost-Europa. Armoede en vervolgingen. Maar ook kwetsbaarheid, diep geloof en traditie. En weidsheid, vrijheid en kunnen genieten van het strand met al zijn schoonheid.

Als ik mijn ogen dicht doe, komen herinneringen boven. Op het hoogtepunt van de zomer.  Als het zo warm is dat zelfs de zee bijna geen verkoeling geeft. Joods orthodoxe families. Mannen met hun zo kenmerkende hoeden op. Vrouwen met keurig gekapte pruiken. Kinderen van top tot teen gekleed. Op het strand van Naharia. In de veiligheid van de vroege morgen. Als er nog geen schaars geklede badgasten zijn. Zoekend naar een lichte verfrissing. Een enkeling doet zijn of haar schoenen uit en loopt blootsvoets door het ondiepe warme zeewater.

Achterin het boek is een cd bijgevoegd met de in het Engels vertaalde gedichten die op muziek zijn gezet door The river curls around the town.

Buiten Zinnen, Losing Our Minds uitgegeven door Poëzie Centrum.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda