Sluiten

Zoeken.

Drie generaties bij de Joodse Olympische spelen

Door Joanne Nihom - 

22 juli 2022

Maccabiade

Alan, Diego, en Eugenio Garfinkle doen alle drie mee aan de Maccabiade. Foto: Eugenio Garfinkle

De Maccabiade, de Joodse Olympische Spelen, zijn in volle gang. Uiteraard gaat het om het winnen van zoveel mogelijk medailles. Toch is het meedoen voor veel deelnemers belangrijker dan winnen. Zoals voor Eugenio, Diego en Alan: vader, zoon en kleinzoon.

Voor de 82-jarige Eugenio Garfinkle uit Uruguay is het al zijn dertiende Maccabiade. “Mijn sport bar mitswa”*, zegt hij lachend. “Dit keer neemt onze familie deel met drie generaties. Mijn 52-jarige zoon, in de categorie ‘iets ouderen’ en mijn 22-jarige kleinzoon komen namens Uruguay uit voor voetbal.”

Eugenio stopte met tennissen tijdens de 14e Maccabiade, in 1993, omdat zijn knieën het niet meer aankonden op de harde betonnen ondergrond. Dit jaar worden de tenniswedstrijden op zachte gravelbanen gespeeld. Voor Eugenio een reden om zich weer op te geven. "In de categorie extra oude mannen van boven de tachtig. Dat is wel jammer, maar ik had geen keuze toen ze mijn leeftijd zagen.”

“Mijn hele leven draait om sport", vertelt Eugenio. “Ooit was ik dol op basketbal, maar toen ik trouwde, werd mijn vrouw boos dat ik haar elke avond alleen liet. Daarom schakelde ik over op tennis. Die wedstrijden worden alleen in het weekend gespeeld.”

"Door te sporten maak je echte vrienden. Sporten is loyaal zijn aan je tegenstander. Afkomst, religie, rijk of arm, het speelt geen rol. Ik heb over de hele wereld competitie gespeeld en overal vrienden gemaakt.”

Opa, zoon en kleinzoon spelen op verschillende locaties in Israël en kunnen elkaar niet aanmoedigen. Voor Opa Eugenio maakt dat niets uit. Trots als een pauw loopt hij in het rond en vertelt aan iedereen over zijn zoon en kleinzoon. “Om met drie generaties in ons eigen land Israël te mogen sporten, dat is toch het mooiste dat er is. Ik hoop dat ik een voorbeeld ben voor Joodse sportlieden uit de hele wereld. Met tachtig begin je pas aan je leven. Ik ben een 'jonge’ oudere. Op leeftijd en jong van lijf en leden.”

*Joodse jongens worden op 13-jarige leeftijd barmitswa, kerkelijk meerderjarig.

Lees ook: De Joodse Olympische Spelen zijn begonnen!

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda