Sluiten

Zoeken.

De thuiskomst van de Bnei Menashe vanuit India

Door Tal Hartuv - 

18 oktober 2021

IMG_5011

Aan de noordoostelijke grens van India leven ongeveer 3,7 miljoen mensen met verscheidene religies en geloofsbelijdenissen. Onder hen zijn er duizenden die al vele jaren het Jodendom aanhangen en praktiseren, omdat ze zich als Joden beschouwen.

Een verloren stam

De achtergrond van die claims is fascinerend. In de jaren rond 1950 beweerde een van de stamleiders dat hij een droom had gekregen waarin hem was geopenbaard. Hij droomde dat het oorspronkelijke thuisland van zijn volk geen ander was dan de staat Israël. Het nieuws van de droom verspreidde zich over de stam en in de jaren '70 begonnen zij allemaal het Jodendom te bestuderen en in de praktijk te brengen, in de hoop terug te keren naar de religie en het land van hun voorvaderen.

Hun claims werden bevestigd door enkele grondige Joodse onderzoeken. 40 jaar geleden onderzocht de opperrabbijn van Israël hun aanspraak op Joodse afkomst en gaf aan dat zij inderdaad één van de Bijbelse verloren stammen waren. Er wordt verondersteld dat zij afstammelingen van Manasse zijn, bekend als de Bnei Menashe (Zonen van Manasse). Dit was één van de tien stammen, die na de verwoesting van de eerste Tempel onder de volkeren verstrooid werden. Hoewel ze als Joods erkend werden, stelde het Ministerie van Binnenlandse Zaken als voorwaarde dat ze een officiële bekering naar het Jodendom moeten ondergaan, vanwege diverse heidense invloeden die in hun gebruiken geslopen waren.

Terugkeer

Op dit moment heeft al bijna de helft van de 10.000 Indiase Joden alija naar Israël gemaakt. De meesten gaan liever niet naar de grotendeels seculiere steden als Tel Aviv. Ze kiezen liever voor plaatsen als Kiriyat Arba en Hebron, waar het Bijbelse verhaal begon. Plaatsen die niet populair zijn onder de gemiddelde Israëli en diep in het hart van het gebied onder bestuur van de Palestijnse Autoriteit liggen en dikwijls doelwit van terrorisme zijn. Maar de Bnei Menashe worden gedreven door hun droom en verlangen, deel te zijn van het van het oude Volk in het Beloofde Land. Deze nieuwe, oprecht hoopvolle Indiase Joden versterken deze intens religieuze plaatsen, doordrenkt van geschiedenis, met de vele Torah-academies en met het houden van de sabbat.

Op dit moment heeft al bijna de helft van de 10.000 Indiase Joden alija naar Israël gemaakt.

De man die deze operatie leidt is Michael Freund, die eerder diende als onderdirecteur Communicatie onder ex-premier Benjamin Netanyahu. Zijn organisatie 'Shavei Israel', (terugkeerders naar Israël) geeft ook aandacht aan andere groepen en verborgen gemeenschappen die deel van de Joodse verloren stammen zouden kunnen uitmaken. Freund, van oorsprong een New Yorker, is ook correspondent voor Israëls grootste Engelstalige dagblad, de Jerusalem Post. Net zoals de Bnei Menashe, wordt ook Freund gedreven door een doel. Met duizenden jaren Joodse geschiedenis van beproeving ziet Freund de terugkeer van de Bnei Menashe als een manier om de Joodse continuïteit en een gemeenschappelijke toekomst te waarborgen. Het is terugkijken om de mensen in het heden te helpen vooruit te kijken. Freund weet dat sinds de Joodse terugkeer naar het internationaal bestaansrecht van 1948 Israël de plaats is waar geschiedenis en bestemming botsen. Daarom richtte hij 'Shavei Israel' op. Israël is de plaats van herstel en de mens speelt zijn rol in dit proces.

Hoewel er inmiddels meer dan 4.000 Indiase Joden thuis zijn, zijn er nog zoveel mensen in de wereld die ooit een deel van Israël waren, maar uit elkaar gescheurd zijn door vervolging en assimilatie. Er is inderdaad voor Freund en andere kandidaten die op hun beurt wachten, nog een hoop werk te doen.

Afgelopen week bracht een vliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij EL AL een groep van 235 Indiase Joden naar Tel Aviv. Daar blijft het niet bij, want binnenkort volgen er nog meer. Lees het hier!

Kay-Wilson_avatar

De auteur

Tal Hartuv

Tal Hartuv groeide op in het Verenigd Koninkrijk, maar maakte alija naar Israël waar ze onder meer werkte als gids. In 2010 overleefde ze een gruwelijke aanslag waarbij haar vriendin,...

Doneren
Abonneren
Agenda