Sluiten

Zoeken.

Vliegtuig vol Joden uit India komt aan in Israël en binnenkort volgen er meer!

Door Christenen voor Israël - 

18 oktober 2021

Bnei Menashe

Afgelopen week bracht een vliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij EL AL een groep van 235 Indiase Joden naar Tel Aviv. Daar blijft het niet bij, want binnenkort volgen er nog meer.

In april van dit jaar besloot de Israëlische regering dat 550 Joden uit India toestemming kregen om alija te maken naar Israël. Zij komen in verschillende groepen aan. Het was de bedoeling dat er dit keer nog wat meer zouden komen, maar 23 van hen moeten voorlopig in India achterblijven vanwege een positieve PCR-test bij enkele gezinsleden. Zij zullen zo snel mogelijk ook naar Israël komen.

Wie zijn de Joden uit India?

Ze noemen zich de 'Bnei Menashe', de zonen van Manasse. Eeuwenlang leefde deze groep Joden in Noordoost-India in afzondering: één van de verloren stammen van Israël. Ze bewaarden de Joodse tradities hielden eeuwenlang het verlangen in stand om op een dag terug te gaan naar Jeruzalem. Sinds enkele jaren keren de Bnei Menashe terug naar hun thuisland Israël, mede dankzij steun van Christenen voor Israël in samenwerking met de organisatie Shavei Israel. In het uiterste en afgelegen noordoosten van India, in de provincies Mizoram en Manipur wonen de Bnei Menashe, de Indiase Joden. Ze leiden er een eenvoudig bestaan en verlangen al generaties lang om naar Israël te mogen gaan.

Verloren stammen

Sinds de jaren '80 konden er ruim 4000 Joden vanuit India naar Israël komen. Nog steeds wonen er zo'n 6500 van hen in afgelegen gebieden in India. Daar zijn hun voorouders 2700 jaar geleden terecht gekomen nadat ze door het Assyrische Rijk werden verjaagd. Omdat hun bestaan lange tijd onbekend is gebleven, worden ze gerekend tot de zogenaamde verloren stammen van Israël.

Grond kussen

De organisatie die helpt met het opspeuren en thuisbrengen van Joden uit de verloren stammen is Shavei Israel, dat wordt geleid door Michael Freund. "We zijn dankbaar voor de steun die we vanuit jullie als Christenen voor Israël ontvangen", zegt hij. "En dat zeg ik vooral namens de Joden die dankzij jullie alija hebben kunnen maken. Bij aankomst in Tel Aviv kusten velen de grond, waarbij ik moest denken aan Psalm 102: 'Uw dienaren zijn haar stenen goedgezind".

Favicon CVI

De auteur

Christenen voor Israël

Doneren
Abonneren
Agenda