Sluiten

Zoeken.

De rol van Iran in de vierde Gaza-oorlog

Door Yochanan Visser - 

25 mei 2021

gazaoorlog

Arabieren protesteren bij de Al Aqsamoskee in Jeruzalem afgelopen vrijdag. Foto: Suliman Khader/Flash90

In een vorig artikel over de resultaten van de vierde Gaza-oorlog die afgelopen vrijdagnacht eindigde in een staakt-het vuren-besprak ik kort de rol van Iran in het conflict. Het blijkt nu dat deze rol nog groter was dan gedacht.

Lees hier het vorige artikel.

De rol van Iran

Het blijkt nu dat de rol van Iran nog groter was dan gedacht. Dit werd bevestigd door Jonathan Conricus, de woordvoerder van het Israëlische leger. Tijdens een interview van de Amerikaanse nieuwsorganisatie Fox News vertelde Conricus dat de vingerafdrukken van Iran overal waren in de vorm van geld, wetenschap, personeel en de energie die Iran spendeerde voor en tijdens de 11-daagse oorlog.

"Iranese specialisten, ingenieurs en mensen die zich bezighouden met raketten en explosieven hebben ingenieurs van Hamas opgeleid. Ze hebben hen geleerd hoe ze raketten moeten produceren en hoe ze hun eigen wapens moeten maken. Als die zeer specifieke en gedetailleerde Iraanse interventie er niet was geweest, hadden we de uitgebreide Israëlische militaire acties in Gaza niet uitgevoerd”, beweerde Conricus.

Als we nu goed kijken naar wat Conricus precies bedoelde, dan zullen we zien dat hij de waarheid sprak. Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider van Iran, riep de Arabische massa's in Jeruzalem, Judea en Samaria weken voor de oorlog op om de al-Aqsa-moskee in Jeruzalem te ‘verdedigen’. Ook noemde hij Israël één grote ‘terroristische basis’.

Iran en Gaza

Iran verhoogde de financiering aan Hamas tijdens de oorlog en betaalt nu alleen al aan Hamas dertig miljoen dollar per maand. Afgezien van het geld geeft Iran andere vormen van hulp aan Hamas.

Iran betaalt nu alleen al aan Hamas dertig miljoen dollar per maand.

De Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) krijgt nog meer. Het filiaal van de Quds Brigade van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRG) in Gaza ontvangt wapens, training, geld en zelfs voedsel, zei PIJ-leider Ramez al-Halabi tijdens een interview met al-Ahd TV in Irak. PIJ-commandant Ziad al-Nakhala was op dezelfde manier heel open toen hij het Libanese tv-kanaal al-Mayadeen het volgende vertelde: “Alle wapens bereikten Gaza via de geliquideerde commandant Soleimani. Hezbollah, Syrië en de hele Verzetsas speelden een rol bij het transport van de wapens."

Directe betrokkenheid

Iran probeerde ook rechtstreeks betrokken te raken bij de laatste oorlog, door opnieuw een onbemand vliegtuig vol explosieven vanuit Syrië naar Israël te sturen. Net als enkele jaren geleden, toen Iran voor het eerst zo’n vliegtuig stuurde, werd het neergehaald door het Israëlische leger in de buurt van de Israëlische stad Beit Shean.

Premier Benjamin Netanyahu onthulde dat het neergehaalde vliegtuig Iranees was. De door Iran gesteunde milities in Syrië en Libanon waren verder verantwoordelijk voor de raketten die vanuit deze landen op Noord-Israël werden afgevuurd. Op deze wijze liet Iran zien dat Israël in de toekomst rekening moet houden met meerdere fronten waarvandaan raketten worden afgevuurd.

Concrete hulp

Iran speelde verder een belangrijke rol bij de opbouw van de raketvoorraden van Hamas en PIJ. De terroristische organisaties in Gaza zijn tegenwoordig in staat om hun eigen projectielen te bouwen. Zelfs de Ayyash, de middellange afstandsraket van Hamas met een bereik van 250 kilometer, werd in Gaza gebouwd, maar de hulp van Iran was cruciaal in dit proces.

Iran laat zien dat Israël in de toekomst rekening moet houden met meerdere fronten waarvandaan raketten worden afgevuurd.

De vertegenwoordiger van Hamas in Iran, Khaled Qaddoumi, vertelde Al-Monitor dat Iran veel heeft geholpen bij het overdragen van kennis en expertise aan de ene kant en het transporteren van raketten aan de andere kant. Hij voegde eraan toe dat Iran Hamas hielp afhankelijk te zijn van zijn eigen lokale capaciteiten om dergelijke geavanceerde technologie te produceren.

In september vorig jaar zond Al-Jazeera een documentaire uit met beelden uit Gaza van Hamas-terroristen die onderdelen van Iranese raketten weer in elkaar zetten. Deze raketten hadden een bereik van 80 kilometer en konden 175 kilogram explosieven vervoeren. Hamas en PIJ gebruikten meer raketten die door Iran geproduceerd waren. Deze raketten werden Gaza binnengesmokkeld nadat Iran ze naar Soedan had verscheept. Van daaruit vonden ze hun weg naar Gaza via het Sinaï-schiereiland.

Het Metrocomplex

Het zogenaamde ‘Metrocomplex’, het ondergrondse tunnelcomplex dat Hamas en PIJ over het hele grondgebied van Gaza hadden gebouwd, zou niet zijn gerealiseerd zonder de hulp van Iran en Hezbollah in Libanon. De terroristen en ingenieurs van Hamas en PIJ kregen training van Hezbollah en de Quds Brigade. Ze keerden vervolgens terug naar Gaza om met hun kennis het tunnelproject te ontwikkelen en te helpen bij de productie van betere raketten.

De echte strijd is tegen Iran.

De Iraniërs hielpen ook de terroristische organisaties in Gaza bij het ontwikkelen van zogenaamde Kamikaze UAV’s. Tijdens het laatste conflict met Israël werden deze vliegende bommen een paar keer gebruikt, maar werden neergehaald door de IDF. Iran heeft een groot drone-programma en heeft zojuist onthuld dat het een nieuw type aanvalsdrone heeft met de naam ‘Gaza’. De UAV heeft een bereik van 2.000 kilometer.

Het bredere plaatje

Het grotere plaatje van deze laatste Gaza-oorlog is dus dat Israël niet alleen vocht tegen twee Palestijnse terreurgroepen. De echte strijd was tegen Iran, dat heeft gezworen de Joodse staat te vernietigen en dit op verschillende manieren probeert te bereiken. Dit werd de afgelopen tijd gedaan door hulp te verlenen aan bondgenoten in Israël en door onrust te zaaien onder Palestijnse en Israëlische Arabieren. Sociale media waren erg behulpzaam om de Arabieren in Israël ertoe te brengen tegen hun Joodse buren te vechten. Bovendien is Iran - via Hezbollah - betrapt bij het creëren van nieuwe terreurgroepen in Judea en Samaria, evenals in het noorden van Israël.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda