Sluiten

Zoeken.

Nieuwe wapens en tactieken in vierde Gaza-oorlog

Door Yochanan Visser - 

14 mei 2021

Raket Gaza Israel

Israëli's in Petah Tikva bekijken de schade aan hun huis na een raketinslag vanuit Gaza, zo'n 75 kilometer verderop. Foto: Flash90

In een eerder artikel over de vierde Gaza-oorlog tussen Hamas en Israёl schreef ik dat Israёlische leiders, waaronder premier Benjamin Netanyahu, hadden aangekondigd dat Hamas “een zware prijs zou gaan betalen” voor haar ongebreidelde agressie tegen vooral Israёlische burgers.

Daar komen we later op terug. Eerst een samenvatting van wat er de afgelopen dagen gebeurde.

De nieuwe wapens van Hamas

Nadat de Israёlische luchtmacht (IAF) haar aanvallen op terreurdoelen in de Gazastrook opvoerde, als reactie op het niet aflatende raketvuur op Israёlische steden en dorpen, trok Hamas nieuwe wapens uit de kast.

Onder die wapens was de Cornet anti-tankraket, een zeer geavanceerd wapen dat ook door Hezbollah wordt gebruikt en dat door Iran wordt geleverd aan de terreurbewegingen die Israёl bedreigen. Bij één van die Cornet-aanvallen werd een Israёlische soldaat gedood.

Een ander wapen dat Hamas vruchteloos gebruikte was een zogenaamde zelfmoorddrone, een onbemand vliegtuig (UAV) met een springlading van drie kilo. Het op afstand bestuurde vliegtuig had een doel in Israёl moeten aanvallen, maar werd geneutraliseerd door de IAF. Dit wapen, of de technologie om het te produceren, kwam waarschijnlijk ook uit Iran. De islamitische republiek is de laatste jaren een grootmacht geworden op het gebied van UAV’s en levert ze ook aan de zogenaamde Houthi beweging in Jemen. De Houthi’s gebruiken de UAV’s vooral tegen Saoedi-Arabiё.

Vliegverkeer stilgelegd na raketaanval

Een derde wapen dat Hamas voor het eerst gebruikte was de Ayyash raket, die een reikwijdte heeft van 250 kilometer. Deze raket kwam waarschijnlijk ook uit Iran en Hamas gebruikte het wapen om het vliegverkeer in Israёl stil te leggen. Nadat de terreurorganisatie buitenlandse luchtvaartmaatschappijen had opgedragen om te stoppen met vluchten op “bezet Palestina” gebruikte Hamas de Ayyash tegen de luchthaven Ben Gurion en tegen het nieuwe vliegveld Ramon, nabij Eilat. 

Het resultaat was dat het luchtverkeer, uitgezonderd vluchten van El-Al, inderdaad werd opgeschort. Hamas gaf na de aanval met de Ayyash een verklaring uit waarin werd gezegd dat de actie een vergelding was voor de liquidatie van een aantal van haar topcommandanten door de IAF.

Grondoperatie

Het Israёlische leger voerde na de Ayyash-aanval de bombardementen op de militaire infrastructuur van Hamas op en men begon te praten over een mogelijke ‘grondoperatie’ in de Gazastrook. De laatste paar dagen heeft de IDF veel zwaar materieel overgebracht naar het zuiden van Israёl, waaronder Merkava-tanks, zoals ik zelf waarnam op de weg naar Tel Aviv en de zuidelijke steden Ashdod en Ashkelon.

De rol van Iran

Het was duidelijk dat er iets groots op stapel stond, dat een keerpunt in de oorlog teweeg zou moeten brengen. Men dient daarbij in aanmerking te nemen dat zowel de Israёlische regering en het militaire apparaat als de inlichtingendiensten van de Joodse staat weten dat Iran achter de huidige problematische situatie met Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) zit. Iran wordt door Israёl gezien als een existentiёle bedreiging en zoals we de afgelopen week zagen is dit een terechte visie.

Hamas en PIJ hebben beiden openlijk toegegeven dat ze gefinancierd en getraind worden door de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) van Iran. PIJ-leider Ramez al-Halabi zei het deze week opnieuw. Al-Halabi praatte tijdens een interview met al-Ahd TV in Irak over de Cornet anti-tankraketten die PIJ gebruikt en zei dat die uit Iran komen. Hij vertelde verder dat PIJ de wapens die men koopt financiert met geld van de IRGC en dat leden van de terreurbeweging worden getraind door Iran.

“Een belangrijk deel van onze activiteiten wordt overzien door experts uit Iran,” onthulde de PIJ-leider.

Iran heeft de terreurbewegingen in Gaza ook geleerd hoe men een goed werkend ondergronds tunnelnetwerk moet aanleggen. Deze tunnels worden gebruikt om wapens te verbergen en om als schuilkelders te dienen voor Hamas- en PIJ-leiders tijdens de huidige oorlog.

Opzettelijke desinformatie over grondoperatie

Het Israёlische leger ontwierp daarom een plan om de tunnels te vernietigen zonder grondoperatie, zoals in de oorlog met Hamas in 2014 het geval was. Men strooide zand in de ogen van Hamas en PIJ en tegelijkertijd wachtte men op een moment dat Hamas en PIJ-leiders ondergronds gingen tijdens luchtaanvallen.

Klaarblijkelijk kwam in de nacht van donderdag op vrijdag dat geschikte moment. Terwijl Hamas en PIJ wachtten op de Israёlische grondoperatie gebruikten de IAF en IDF een heel ander strijdplan. Een vloot van 160 gevechtsvliegtuigen gebruikte 450 speciale raketten die beton kunnen doorboren om de tunnelstad te vernietigen. De terroristen die wisten te ontkomen en die aanvallen wilden plegen op doelen in Israёl werden onschadelijk gemaakt door de grondtroepen van de IDF. Dit werd gedaan door tank- en artillerievuur vanuit Israёl. Er kwam dus geen grondactie, zoals Hamas en PIJ verwachtten.

Het Israёlische leger onderzoekt momenteel of het ondergrondse complex in het noorden van Gaza volledig is vernietigd. Het is nu echter al duidelijk dat de spectaculaire Israёlische operatie Hamas en PIJ een grote psychologische klap heeft toegebracht en dat men een zware prijs heeft betaald.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda