Christen zijn in Bethlehem: Dominee Naim Khoury over de situatie op dit moment
Door Marijke Terlouw -
23 mei 2025
Bethlehem, wereldwijd bekend als geboorteplaats van Jezus Christus. Een stadje dat bekend stond als christelijk, en dat ooit overladen werd met toeristen. Maar al jaren staat dat onder druk. Christenen zijn nu nog maar een kleine minderheid, Bethlehem wordt gedomineerd door moslims. Wie kan, vertrekt. Op zoek naar werk, naar toekomstperspectief. Na de moeilijke jaren van de coronacrisis was de hoop op terugkeer van toeristen weer wat opgeleefd, maar door de aanslag van Hamas op 7 oktober 2023 is daar al maanden geen sprake van. In deze onzekere tijden is de kerk van dominee Naim Khoury nog altijd aanwezig in Bethlehem, een getuige van Christus, en een helpende hand waar dat kan.
Hoe is de situatie in Bethlehem op dit moment?
“De situatie is gespannen. Mensen kunnen maar moeilijk aan een vergunning komen om naar Jeruzalem te gaan en daar werk te vinden. Daardoor is het voor veel gezinnen moeilijk de eindjes aan elkaar te knopen. Armoede groeit. We merken dat mensen zich zorgen maken over de toekomst van hun kinderen. Ze zijn bang voor een grote oorlog. Ze willen vrede en bouwen aan de toekomst, maar leven in angst. Er zijn heel vaak protesten en stakingen, en er zijn sluitingen. Maar wij als kerk sluiten nooit onze deuren. Wat er ook gebeurt, de toekomst is in Zijn hand. Als gelovigen weten we dat we de tekenen zien van Zijn wederkomst, want de wereld verkeerd in moeilijkheden.”
Hoe gaat het met jullie als geloofsgemeenschap?
“Onze gemeenschap bestaat uit mensen uit Bethlehem en omgeving. Een gemixte groep mensen, met jongeren, ouderen en gezinnen. We zijn echt een gemeenschap met elkaar. We zorgen ervoor dat mensen naar de kerk kunnen komen; we halen ze zo nodig op – voor hun veiligheid. Er zijn allerlei programma’s en activiteiten, en wij zijn God heel dankbaar dat we dat kunnen doen. Er is zondagschool, activiteiten voor jongeren, Bijbelstudie voor volwassenen, en natuurlijk de zondagse eredienst.”
Welke uitdagingen moeten jullie het hoofd bieden?
“De meeste gemeenteleden zijn werkloos. Mensen hebben het echt moeilijk en vragen om hulp. Denk aan medicijnen, voedsel, doktersafspraken, en het betalen van vaste lasten. Ze willen zorgen voor hun gezinnen, alleen weten ze niet meer hoe. Maar we weten: de Heere is het antwoord op alle vragen.”
Hoe helpen jullie de mensen?
“Omdat veel mensen al maanden geen inkomen hebben, helpen we zo goed als we kunnen met boodschappen. Dat hangt af van wat we aan fondsen ontvangen, maar wat we krijgen, zetten we in. Met kerst hebben we een speciaal voedselprogramma gedaan en zoveel mogelijk mensen geholpen. Op maandelijkse basis helpen we met name de ouderen en zieken met boodschappen. Als ze niet naar de kerk kunnen komen om hun pakket op te halen, gaan we het brengen.
Laatst vertelde ook een van onze gemeenteleden dat hij, nadat hij zijn voedselpakket had opgehaald bij de kerk, iemand tegenkwam die hem smeekte om wat van zijn boodschappen met hem te delen. Hij kwam terug naar de kerk en vertelde het verhaal en we hielpen met wat we konden.
Hulp geven is niet altijd makkelijk, omdat het leven niet makkelijk is en de situatie moeilijk en gespannen is. Ook mensen uit de buurt kloppen aan voor hulp. Juist dan realiseren we ons dat we als kerk een licht mogen zijn van Christus. Hij zorgt voor ons. Dat is wat we de mensen leren. Hij zal ons sterken en ons wijsheid geven hoe we voor anderen kunnen zorgen.”
Welke boodschap zouden jullie ons willen meegeven?
“Vertrouw meer op de Heere, in alles. Leef dicht bij Hem, want Hij zorgt voor ons. Leef uit je geloof, Hij geeft je je dagelijks brood. Hij zal ons beschermen, want Hij is er bij, in de storm, door het vuur, en door water heen. Hij draagt ons en zal ons nooit in de steek laten. Hij draagt onze lasten. Hij heeft de controle.”
Hebben jullie nog een gebedspunt voor ons?
“Bid dat de tijden mogen veranderen en Zijn vrede mag heersen. Bid dat de Heere zal voorzien in wat we nodig hebben. En doe als wij: we plannen, we bidden en dan wachten we op Zijn antwoord.”
“En een woord van dank voor jullie steun."
Dit artikel verscheen eerder in onze maandkrant Israël Aktueel. Klik hier om gratis abonnee te worden!