Sluiten

Zoeken.

Bomen planten voor Israël

Door Joanne Nihom - 

8 februari 2024

Bomenactie CvI

De situatie in Israël is allesbehalve makkelijk. Aan bijna alle grenzen wordt gevochten, ook in het noorden waar ik woon, vlak bij de Libanese grens. Het is een uitdaging om je staande te houden te midden van het heftige tumult.

Ik probeer daarom per dag zeker een uur in de natuur door te brengen. Lekker wandelen, om zo te zorgen dat mijn hoofd even leeg is. Afgelopen week was ik in een park vlakbij het dorp waar ik woon. Bij de ingang staat een groot bord dat vermeld dat het park is opgericht door JNF Israël.

Bomen planten

Sinds de oprichting van het Joods Nationaal Fonds (JNF) in Nederland, in 1902, hebben donateurs al honderden parken en wouden verwezenlijkt en ontelbare bomen geplant. Dit ter nagedachtenis aan geliefden of om een belangrijke gebeurtenis voor eeuwig vast te leggen.

Met het planten van een boom wordt Israël groener en leefbaarder gemaakt. Dat is goed voor het land, het milieu en draagt bij aan een betere wereld.

Ook Christenen voor Israël is zich daar heel bewust van. Zo werd vorig jaar, via het JNF, het Christenen voor Israël Park in het Givat Hamoreh woud opgericht. Het is gelegen ten noordoosten van de Jizreel Vallei, vlak bij Nazareth.

Het is een van de oudere wouden in Israël, geplant in de zestiger jaren op vruchtbare vulkaangrond. Het heeft een belangrijke ecologische en sociale functie voor de steden en dorpen in de omgeving. De afgelopen jaren heeft het woud herhaaldelijk te maken gehad met bosbranden. Ook is het onderhevig aan natuurlijk verval.

Mede dankzij de bijdrage van Christenen voor Israël is het bos weer hersteld.

Lees hier meer over de bomenactie

Symbool van leven

Bomen is een symbool van leven en van, ondanks alles, doorgaan.

Dat is wat ik de afgelopen maanden heb ervaren in Israël. Ondanks het afschuwelijke dat is gebeurd op 7 oktober en de vreselijke gevolgen, is de mentaliteit van de Israëli: er is een vandaag en een morgen, waarbij we gisteren nooit mogen vergeten.

En zo is ook de gedachte ontstaan bij het JNF voor het herbouwen van het Be’eri woud, dat zo dicht ligt bij de plek waar het op 7 oktober allemaal begon. De plek waar het Nova festival plaatsvond, waar honderden en honderden jongeren feestvierden.

Juist daar waar de terreur op zo’n afschuwelijke manier heeft toegeslagen.

We zullen het nooit vergeten, toch moeten we verder.

Omdat het verleden, het heden en de toekomst bij elkaar horen.

Volgende week is het Valentijnsdag, waarop je je familie en vrienden eens extra kan laten weten hoeveel je van ze houdt. Wat een mooie actie van het JNF om de bomen die ter gelegenheid van deze dag worden gekocht, te planten in het Be’eri woud.

Om ze te laten wortelen in de Israëlische grond, daar bij dat grote verdriet.

Er is een vandaag en een morgen, waarbij we gisteren nooit mogen vergeten.
joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda