Sluiten

Zoeken.

Analyse: Midden-Oostenpolitiek van regering Biden reden tot zorgen

6 april 2021

joe biden

De Amerikaanse president Joe Biden

Er zijn grote veranderingen waar te nemen in de politiek van de Amerikaanse regering ten aanzien van het Midden-Oosten. Die veranderingen verontrusten de Israëlische regering en een deel van de Arabische staten in de regio.

Israël is erg bezorgd over het voornemen van de Amerikaanse regering om terug te keren naar de JCPOA, de nucleaire overeenkomst tussen Iran en zes wereldmachten, waaronder de Verenigde Staten. Tijdens de regering van ex-president Trump stapten de VS uit de JCPOA en begonnen een zogenaamde ‘maximale druk’-campagne tegen Iran. Die campagne bracht de Islamitische Republiek tot de rand van de afgrond, zeker in economische zin.

Nieuwe onderhandelingen met Iran

De regering Biden heeft nu besloten om indirecte onderhandelingen met Iran te beginnen. Het doel van deze onderhandelingen is om beide partijen terug te brengen naar een situatie waarbij men zich weer houdt aan de bepalingen van de JCPOA. Dit is echter strijdig met een belofte die Biden deed tijdens de verkiezingscampagne. Destijds zei hij dat hij de nucleaire overeenkomst eerst aangescherpt wilde zien. Ook zei hij dat hij wilde dat Iran eerst alle schendingen van de JCPOA ongedaan zou maken voordat er sprake kon zijn van nieuwe onderhandelingen met Iran.

Dit alles is nu blijkbaar van tafel. Rob Malley, de speciale afgezant voor Iran van de regering Biden, zei in een interview met het Amerikaanse TV station PBS dat de VS zullen praten met Iran over een terugkeer naar de JCPOA zonder het toevoegen van extra bepalingen. Hij zei: “Het doel (van de onderhandelingen) is om te zien of we overeenstemming kunnen bereiken over de stappen Iran moet maken en welke stappen de VS moeten maken om terug te keren naar volledige naleving van de nucleaire overeenkomst.”

Malley kondigde tijdens het interview ook aan dat de Biden regering de sancties die de regering Trump had ingevoerd tegen Iran onvoorwaardelijk weer zou gaan opheffen.

Ongerustheid in Israël

De uitspraken van de Amerikaanse diplomaat veroorzaakten ongerustheid onder vertegenwoordigers van de Israëlische regering. Een Israëlische regeringsfunctionaris zei: “In het verleden praatte de regering Biden over een langere en meer krachtige overeenkomst, alsof zij iets anders wilden en dat kwam niet langer ter sprake in het interview. Het gaat allemaal over terugkeer naar de oorspronkelijke overeenkomst.”

Hij voegde eraan toe dat Malley tijdens het hele interview niet sprak over de noodzaak om te voorkomen dat Iran nucleaire wapens krijgt. Daarnaast sprak Malley ook niet over het slechte gedrag van Iran en ook niet over het belang van overleg met de bondgenoten van de VS in het Midden-Oosten.

De laatste opmerkingen van de Israëlische regeringsfunctionaris gingen over de voortdurende pogingen van Iran om haar grip op landen die grenzen aan Israël te vergroten. Ook noemde hij het gedrag van de regering Biden ten opzichte van de traditionele bondgenoten van de VS in het Midden-Oosten.

Malley sprak niet over het slechte gedrag van Iran en ook niet over het belang van overleg met de bondgenoten van de VS in het Midden-Oosten.

Irans agressie

Vorige week belde Gabi Ashkenazi, de Israëlische Minister van Buitenlandse Zaken, met zijn Amerikaanse collega Anthony Blinken. Hij benadrukte het belang van het meenemen van Irans agressie in grote delen van het Midden-Oosten tijdens de onderhandelingen. Ashkenazi doelde daarbij op wat Iran doet in landen zoals Irak, Syrië, Jemen, Libanon en in de Gazastrook. Iran is daar de voornaamste sponsor van Hezbollah, Hamas en de Islamitische Jihad.

In Libanon en Syrië doet Iran, bijvoorbeeld, pogingen om haar controle over die landen te vergroten en om een strijdmacht te creëren die uiteindelijk een oorlog tegen Israël zal beginnen.

Lees hier meer over de ontwikkelingen in Libanon.

De dreiging vanuit Syrië

In Syrië is Iran bezig om volledige controle te krijgen over het grensgebied met Israël. In diverse provincies in het zuiden is Hezbollah bezig om onroerend goed op te kopen of te confisqueren. Dit wordt blijkbaar gedaan met de goedkeuring van president al-Assad. Het doel hiervan is om Iran een permanent steunpunt aan de grens met Israël te geven.

Ook probeert Hezbollah om de lokale bevolking, die grotendeels uit Soennieten bestaat en die anti-Iran en anti-Hezbollah is, te drogeren via de verkoop van goedkope hasjiesj en verdovende pillen. Deze pillen worden in veertien fabrieken in Syrië geproduceerd. Deze fabrieken staan onder de supervisie van Hezbollah. De verdovende middelen worden zelfs aan kinderen geleverd en de opbrengsten van de handel gaan naar Hezbollah.

Iran heeft ook haar bondgenoot Liwa Fatemiyoun geactiveerd. Dit is een Afghaanse militie in Iran die door Qassem Soleimani, de geliquideerde commandant van de Quds Brigade, naar Syrië was gehaald. Liwa Fatemiyoun is bezig om grote delen van het Syrische grondgebied over te nemen. Ook heeft de militie sinds het begin van dit jaar meer dan 710.000 Syriërs gerekruteerd voor de vorming van een strijdmacht.

Omdat de burgeroorlog in Syrië vrijwel beslecht is, vraagt men zich af waarom Liwa Fatemiyoun een dergelijke grote strijdmacht aan het samenstellen is.

In Syrië is Iran bezig om volledige controle te krijgen over het grensgebied met Israël.

Multi-front oorlog

Het antwoord is dat Iran langzaam werkt aan haar ‘Israëlproject’. In een recent interview met de Jerusalem Post vertelde Aharon Ze’evi Farkash, het voormalige hoofd van de militaire inlichtingendienst van de IDF, dat Israël nu rekening moet houden met een oorlog die simultaan op vier fronten wordt gevochten. Deze fronten zijn Gaza, waar Hamas en Islamitische Jihad de scepter zwaaien, en Libanon, waar Hezbollah 150.000 raketten heeft die op Israël zijn gericht.

De andere fronten zijn Syrië en Jemen waar Iran de Ansar Allah-militie heeft voorzien van raketten die Israël kunnen bereiken. Ansar Allah is door de regering Biden onlangs verwijderd van de VS-lijst van terroristische bewegingen en heeft sindsdien haar agressieve activiteiten tegen Saoedi-Arabië opgevoerd. Tegelijkertijd hebben de VS ook enkele luchtverdedigingssystemen uit Saoedi-Arabië verwijderd en de regering van Biden heeft de contacten met de Saoedische regering geminimaliseerd.

Traditionele bondgenoten

Hetzelfde kan worden gezegd over de contacten met de Israëlische regering. Er heeft slechts één telefoongesprek plaatsgevonden tussen Biden en premier Netanyahu. Een uitnodiging voor een ontmoeting in Washington DC zou normaal protocol zijn geweest maar Biden is blijkbaar niet vergeten dat Netanyahu zeer warme relaties onderhield met ex-president Trump.

Het zijn deze opmerkelijke veranderingen in de politiek van de Amerikaanse regering waar de niet nader genoemde Israëlische regeringsfunctionaris over sprak. De VS richten zich vooral op herstel van de betrekkingen met Iran ten koste van de aloude relaties met haar traditionele bondgenoten in het Midden-Oosten.

Doneren
Abonneren
Agenda