Sluiten

Zoeken.

20 jaar na de aanslag waarbij Malki Roth om het leven kwam

Door Tal Hartuv - 

17 september 2021

Malki Roth

Malki Roth

Voor Joden is de Hebreeuwse maand Av (vorige maand) de droevigste op de kalender. Het is de tijd dat we onafgebroken rouwen over de verwoesting van de twee tempels, de verdrijving van de Joden uit het christelijke Spanje in de 15e eeuw, en het verdriet over de Grote Deportatie, toen de Nazi’s bijna een kwart miljoen Joden uit Warschau op de trein zetten om onder andere in Treblinka vergast te worden.

Aanslag

Voor Arnold en Frimet Roth is de maand Av in het bijzonder een zware tijd van rouw, want het was 20 jaar geleden op de 20e Av, (een maand voor de aanslag op de Twin Towers in New York) dat hun 15-jarige dochter Malki werd vermoord tijdens een bomaanslag in een pizzeria in Jeruzalem. Het was één van de ergste daden van Palestijnse terreur in de 21e eeuw. Malki was niet het enige slachtoffer. De afschuwelijke aanslag vernietigde het leven van nog veertien mensen, waarvan zeven kinderen, en verwondde 130 anderen. Tragisch genoeg is Chana Nachenberg, met Amerikaanse nationaliteit, nu nog steeds in vegetatieve toestand in het ziekenhuis.

Het is niet alleen de moord die niet te bevatten is, maar het feit dat het brein van de aanslag, Ahlam Tamimi, als een vrije vrouw in Jordanië leeft. Jordanië is een land dat bondgenoot van Europa en de Verenigde Staten is. Jordanië strooit zelfs zout in de wonden door consequent te weigeren haar uit te leveren om terecht te staan. Maar het is niet slechts apathie van Jordanië. De terrorist werd in haar nieuwe land spreektijd op tv aangeboden, waar ze trots vertelt over haar daden en alleen maar spijt heeft dat er niet meer mensen gedood werden.

Vrijlating

Maar ze was niet altijd op vrije voeten. Tamimi werd vlak na de aanslag gearresteerd, berecht en veroordeeld. Ze bekende in de rechtbank op alle aanklachten en werd tot 16 keer levenslang veroordeeld. 10 jaar nadat ze haar eerste nacht achter de tralies doorbracht, werd ze als een van de 1.027 veroordeelde terroristen vrijgelaten voor één enkele Israëlische soldaat, Gilad Schalit, die door Hamas was gekidnapt.

Sinds haar vrijlating hebben Arnold and Frimet Roth onvermoeibaar voor gerechtigheid gevochten. Frimet heeft een Amerikaanse nationaliteit. In de missie van haar en haar echtgenoot heeft ze Jordanië en de Verenigde Staten gesmeekt om Tamimi in Amerika te laten berechten. Dit geldt ook voor hen die er niet meer zijn, of voor hen die zo gehavend zijn door de aanslag, dat ze niet voor zichzelf kunnen spreken.

Ook al is Tamimi nog steeds vrij, hun inspanningen zijn niet zonder resultaat. Door eindeloos vasthouden en dagen en nachten achter de computer, hebben ze de laatste 20 jaar geprobeerd het onrecht onder de aandacht van regeringen en de internationale media te brengen. Met de media ervaren ze een bescheiden succes. Bescheiden, want de media gedijt op nieuwe verhalen. Dit onrecht onder de aandacht te houden is een wonder op zichzelf, en dat is wat ze afgelopen maand bereikten, voordat de koning van Jordanië het Witte Huis in augustus 2021 bezocht.

Het wordt tijd dat deze schande wordt beëindigd, en dat Amerika eist dat koning Abdullah Tamimi overdraagt om terecht te staan voor haar misdaden. Arnold en Frimet, en alle slachtoffers van het Sbarro bloedbad, verdienen niet minder.

Kay-Wilson_avatar

De auteur

Tal Hartuv

Tal Hartuv groeide op in het Verenigd Koninkrijk, maar maakte alija naar Israël waar ze onder meer werkte als gids. In 2010 overleefde ze een gruwelijke aanslag waarbij haar vriendin,...

Doneren
Abonneren
Agenda