Sluiten

Zoeken.

Gilad Shalit trouwt bijna tien jaar na Hamas-gevangenschap

Door Yoel Schukkmann - 

25 juni 2021

Gilad Shalit wedding

Foto: Screenshot Aviv & Tali Videographers

Bijna tien jaar na zijn gevangenschap trouwde voormalig Hamas-gevangene Gilad Shalit afgelopen woensdagavond met Nitzan Shabbat tijdens een privé-ceremonie in het centrum van Israël. Shalit vroeg Shabbat in februari ten huwelijk na anderhalf jaar verkering te hebben gehad.

De bruiloft werd kleinschalig en privé gehouden in een evenementenpark in Emek Chefer, met de deelname van familieleden. Er waren ook vele activisten die zich destijds inzetten om Gilad uit gevangenschap te redden. De bruiloftsgasten werden gevraagd een geheimhoudingsverklaring te ondertekenen.

Gilad Shalit is een voormalige IDF-soldaat die op 25 juni 2006 werd ontvoerd door Hamas bij een grensoverschrijdende inval via terreurtunnels nabij de grens met de Gazastrook. Hamas hield hem meer dan vijf jaar gevangen, maar liet hem op 18 oktober 2011 vrij; als onderdeel van een gevangenenruil waarbij meer dan 1027 veroordeelde Palestijnse terroristen werden vrijgelaten. Iets wat voor veel Israëli's nog steeds niet te verteren is.

Misplaatste woede

Op Israëlische social media was dit erg duidelijk te zien. Allerlei zinloze, en zelfs gemene grappen deden de afgelopen dagen de ronde. Een bericht op de Mako-website meldde dat Shalit en Nitzan hier een typisch stilzwijgen over in acht namen, maar G. - een vriend van Shalit die de hele tijd met hem in contact is - ziet de wrede reacties als bewijs van een emotie waar grote delen van het Israëlische publiek al tien jaar mee worstelen. "Er zijn veel mensen die boos zijn op Gilad vanwege Palestijnse terroristen die in ruil voor hem zijn vrijgelaten, maar dat slaat gewoon nergens op", zei G.

Hij vervolgt: "Gilad zat in gevangenschap, hij was van niets op de hoogte wat maar met de deal te maken had. Misschien zijn sommigen van degenen die boos op hem zijn mensen die hun dierbaren hebben verloren, misschien hebben hun families erg geleden door terroristen die in de deal zijn vrijgelaten. [En] misschien denken ze dat hun geliefden voor niets zijn gestorven; en dat kan ik begrijpen, maar er is geen ‘Het heeft met Gilad te maken’. Het is een misplaatste beschuldiging. Hun woede zal hun geliefden niet terugbrengen, en zal de terroristen niet terugsturen naar de gevangenis."

Wrok loslaten

Gezien de achtergrond van alle spot en laster op social media, is de ongebruikelijke beslissing van het bruidspaar om een geheimhoudingsverklaring op te stellen, natuurlijk zeer begrijpelijk. Laten we hopen dat degenen die dit soort wrok koesteren, het snel zullen loslaten. Niet alleen voor het bruidspaar. Maar ook voor zichzelf, want vasthouden aan wrok is als gif voor henzelf.

Moge de nieuwe bruid en bruidegom een bajit ne’eman baJisrael (een huis binnen het Joodse volk) opbouwen, en G-ds zegen hebben om samen een gezond, gelukkig, en vrolijk leven te hebben. Moge ze alleen maar blijdschap kennen.

Mazal Tov!

Ontwerp zonder titel

De auteur

Yoel Schukkmann

Yoel Schukkmann groeide op in Nederland, waar hij chassidisch werd, wat wij zouden noemen 'ultra-orthodox' Joods. Hij verhuisde daarom in zijn tienerjaren naar Israël om in een jesjiewa te leren....

Doneren
Abonneren
Agenda