Sluiten

Zoeken.

Zuid-Oekraïne: dam bij Nova Kachovka verwoest, een ramp aan de gang?

Door Koen Carlier - 

6 juni 2023

Dam

De doorgebroken dam. Beeld: screenshot YouTube

Nadat van middernacht tot vier uur 's ochtends het luchtalarm had geklonken en er 35 raketten werden afgevuurd op Oekraïne, kregen we rond half 7 's ochtends nog meer verontrustend nieuws te verwerken.

Wat we al langer vreesden is nu werkelijkheid geworden: de belangrijke dam bij Nova Kachovka is verwoest en grote delen van de provincie Kherson (28.000 vierkante kilometer groot) worden overstroomd.

Er zijn verschillende evacuaties aan de gang met bussen en treinen vanuit de bijna overstroomde dorpen en stadjes, vlak bij de enorme rivier Dnepr. Tijdens die evacuaties zijn enkele politieagenten gewond geraakt omdat de beschietingen in deze stad doorgaan. Gisteren is in Kherson nog een universiteit gebombardeerd!

Het Russische leger zit aan de overkant van de Dnepr-rivier bij de stad Kherson.

Bekijk hier beelden van het overstroomde gebied, tekst gaat verder onder de video:

Evacueren - repatriëren!

Als team van Christenen voor Israël in Oekraïne hebben we de leiders van de Joodse gemeenschap van de provincie Kherson en in Zaporizja ingelicht dat onze evacuatiebus en -busjes klaar staan voor gebruik. We hebben in het afgelopen jaar al heel wat evacuatieritten achter de rug vanuit deze provincies. Zal er nu een nieuwe stroom Joodse vluchtelingen op gang komen die naar Israël wil?

Deze Joodse familie uit Nova Kachovka brachten we in februari 2022 naar het vliegveld van Kiev voor hun vertrek naar Israël, een paar dagen voor de oorlog begon.

De 'plagen' blijven Oekraïne teisteren, zelfs nu het erop lijkt dat hier en daar een tegenoffensief gaande is. Overstromingen, hoe erg het ook klinkt, zijn nog beheersbaar en te overzien. Maar wat als er een ernstige ramp gebeurt met Europa's grootste kerncentrale in Energodar, op 40 kilometer van de grote stad Zaporizja? Dit baart ons zorgen! De centrale wordt sinds het begin van de oorlog gecontroleerd door Rusland, maar de duizenden werknemers van die kerncentrale zijn Oekraïners!

Voedselhulp

Eind deze week verwachten we een nieuwe levering van 26.000 kilo voedselproducten, die we vervolgens inpakken en verdelen waar nodig. Daarbij mogen we gelukkig weer rekenen op de hulp van vele lokale trouwe vrijwilligers!

Gaarkeukens

We ondersteunen 16 gaarkeukens in Oekraïne, waar vooral Joodse ouderen in nood, zieken en vluchtelingen worden geholpen. Een paar keer per week kan een dubbele maaltijd afgehaald worden, of de maaltijden worden thuisgebracht. Vooral ouderen en Holocaustoverlevenden zijn bang om op straat te komen in Kiev, vanwege de vele aanvallen met drones en raketten. Alleen al in Kiev ondersteunen we vier gaarkeukens. De verzoeken om die gaarkeukens te blijven ondersteunen, alsook om nog meer maaltijden te kunnen bezorgen aan Joodse ouderen en vluchtelingen kunnen we niet negeren! De situatie zal er de komende tijd niet beter op worden...

Een maaltijd voor

Joodse ouderen in Oekraïne

Koen-Carlier_avatar-90x90

De auteur

Koen Carlier

Koen Carlier is als alijaveldwerker van Christenen voor Israël werkzaam in Oekraïne. Samen met een toegewijd team en vele vrijwilligers helpt hij Joden in samenwerking met het Joods Agentschap op...

Doneren
Abonneren
Agenda