Sluiten

Zoeken.

Yael Shevach: "De dood van mijn man heeft mijn leven niet verwoest"

Door Tal Hartuv - 

1 juni 2021

Yael Shevach fb

Yael Shevach werd weduwe toen haar man op brute wijze vermoord werd. Foto: screenshot YouTube

Zoals elk slachtoffer van Palestijns terrorisme, veranderde Yael Shevachs leven onvoorstelbaar plotseling, toen haar 35-jarige echtgenoot, rabbi Raziel Shevach, bruut vermoord werd. Hij werd beschoten toen hij van huis wilde wegrijden. Rabbi Shevach was het aanspreekpunt in hun dorp middenin Samaria. Ook hield hij toezicht op besnijdenissen en de koosjere slacht. Daarnaast was hij leraar en de plaatselijke verpleegkundige.

Tijdens de 7-daagse rouwperiode in 2018 besloot zijn vrouw haar leven in dienst te stellen aan iets dat een continue herinnering aan haar man zou zijn. Omdat eerste hulp bij noodgevallen zo belangrijk was in het leven van haar man, begon Yael met het opzetten van een nieuwe geneeskundige post voor de regio waar zij woonde. Het viel niet mee om deel te nemen aan de cursusopleiding verpleegkunde, want het bracht alle traumatische herinneringen van haar stervende echtgenoot terug, toen hij met spoed in een ambulance naar het ziekenhuis werd gebracht.

Maar ondanks deze moeilijkheden sloeg ze zich er doorheen, geobsedeerd en gesterkt door de wetenschap dat het leven sterker is dan de dood. Door die keuze om een verpleegkundige bij de Israëlische ambulanceservice te worden, werd levens redden Yaels wraak. De terroristen wilden het leven van haar en haar 6 kinderen verwoesten, maar Yael wilde hen bewijzen dat ze het mis hadden.

Yaels boek

Yael publiceerde recentelijk ook een boek met de titel “Weduwe A”, waarmee ze verlies en trauma verwerkt. Ze schrijft over het verdriet dat haar elke dag vergezelt, terwijl ze probeert door te zetten en haar zes kinderen opvoedt. Ze dacht eerst dat ze ten opzichte van haar kinderen moest proberen sterk en onbreekbaar te zijn. Nu ziet ze dat het niet goed voor hen was haar nooit kwetsbaar te zien. Haar kinderen zouden haar vragen of ze over een paar maanden naar het huwelijk van een familielid zouden gaan, of hoe ze zich moesten verkleden voor Poeriem. Hoewel op dat moment hun vragen onbelangrijk leken, maakte het haar wel duidelijk dat het leven verdergaat, de wereld nog steeds doordraait, en zij er nog steeds deel van uit maken.

De terroristen wilden het leven van haar en haar 6 kinderen verwoesten, maar Yael wilde hen bewijzen dat ze het mis hadden.

Het koste Yael tijd om te begrijpen dat het normaal was om te huilen en dat het oké was om hulp te vragen. Haar kwetsbaarheid in het boek gaat diep. Het boek is doordrongen met humor en de ondertoon van Yaels passie voor het Jodendom is overduidelijk. Haar ervaringen zijn toepasbaar, niet alleen voor nabestaanden. Het spreekt iedereen aan, in het bijzonder ouders en kinderen die opgesloten zitten vanwege de coronalockdown. Ze geeft handvatten voor gezinnen die uitgeput en het spoor bijster zijn. Yael pleit voor wat plezier, warm medeleven en verbinding. Dit inzicht, verkregen door de harde werkelijkheid, is van waarde voor iedereen.

Kay-Wilson_avatar

De auteur

Tal Hartuv

Tal Hartuv groeide op in het Verenigd Koninkrijk, maar maakte alija naar Israël waar ze onder meer werkte als gids. In 2010 overleefde ze een gruwelijke aanslag waarbij haar vriendin,...

Doneren
Abonneren
Agenda