Sluiten

Zoeken.

Wie organiseerde de terreurgolf in Judea en Samaria?

Door Yochanan Visser - 

28 augustus 2023

Terreur Israel

Israëlische veiligheidsdiensten bij de stad Hebron, waar een dodelijke schietaanslag plaatsvond. Foto: Chaim Goldberg/Flash90

De dodelijke terreur die Judea en Samaria recentelijk overspoelde, werd georkestreerd vanuit Iran. Echter, tot nu toe was weinig bekend over hoe Iran deze terreurgolf precies organiseerde. Nu blijkt dat een Hamas-leider die zich in Libanon bevindt het brein was achter deze aanslagen, die hij coördineerde met het regime in Teheran.

In reactie op de recente reeks dodelijke schietaanslagen in Judea en Samaria hield het Israëlische veiligheidskabinet vorige week een spoedvergadering. Tijdens die vergadering werd onder meer afgesproken dat het Israëlische leger “preventieve maatregelen” zou gaan nemen tegen de Palestijnse terreurbewegingen. Later werd bekend dat er een lijst was besproken van terroristen die als doelwit werden aangemerkt.

Het staat nu vast dat met die “preventieve maatregelen” een hervatting van de liquidaties van de leiders van deze terreurbewegingen werd bedoeld. Blijkbaar heeft Israël achter de schermen een meer concrete waarschuwing afgegeven aan de top van Hamas en dan met name aan Saleh al-Arouri, de plaatsvervangende leider van de fanatieke terreurbeweging.

Hamas leider al-Arouri

Al-Arouri, zo is nu gebleken, organiseerde vorige week in opdracht van Iran de twee schietaanslagen die aan drie Israëlische burgers het leven kostten. Hij is de Hamas commandant voor de terreurcellen in Judea en Samaria en werkt in die hoedanigheid nauw samen met de Palestijnse Islamitische Jihad. Iran ziet al-Arouri als de belangrijkste pion in de zogenaamde verzetsas die nu een nieuw front tegen Israël heeft geopend in Judea en Samaria.

De Hamas leider organiseert de huidige terreurgolf in het hartland van Israël vanuit Libanon, waar hij sinds 2021 onderdak heeft gevonden. Daarvoor werkte al-Arouri vanuit Turkije, waar hij onder meer de ontvoering en de moord op drie Joodse tieners voorbereidde in de zomer van 2014. Deze ontvoering leidde tot een nieuwe oorlog met Hamas in Gaza. De grotendeels herstelde betrekkingen tussen Israël en Turkije leidden in 2022 tot Arouri’s uitwijzing en vertrek naar Libanon.

Daar werkt hij nu aan herstel van de betrekkingen tussen Hamas en het Assad regime. Deze betrekkingen werden door de Syrische dictator verbroken nadat Hamas aan het begin van de burgeroorlog in Syrië zich solidair verklaarde met de Islamistische rebellen.

Al-Arouri wordt samen met Hamas leider Yahya Sinwar beschouwt als de meest gevaarlijke terrorist van Hamas. Beiden hebben geruime tijd in Israëlische gevangenissen doorgebracht waar zij hun relatie ontwikkelden en een uitgebreide studie maakten van de Israëlische maatschappij. Sinwar staat bekend als zeer wreed en had de gewoonte om opponenten te laten vermoorden door hen levend te begraven onder vers beton dat in een put werd gestort. Wat de twee bindt is in de eerste plaats een ziedende blinde haat voor Israël.

Regionale oorlog

Al-Arouri reageerde afgelopen weekend op de dreiging tegen zijn leven vanuit zijn schuilplaats in Libanon. De Hamas chef zei tijdens een interview met het aan Hezbollah gelieerde medium Al Mayadeen dat een poging om hem te liquideren zou leiden tot een regionale oorlog op meerdere fronten. “Wanneer we het punt van een totale confrontatie bereiken zal Israël een ongekende nederlaag in zijn geschiedenis gaan lijden. Wij zijn daar zeker van”, zei al-Arouri die verder opmerkte dat Hamas momenteel de vooruitzichten op deze oorlog bespreekt met alle relevante partijen. Met relevante partijen bedoelde de Hamas leider Hezbollah, dat hij met name noemde, en Iran.

Al-Arouri in Iran

Al-Arouri was in 2019 verantwoordelijk voor de sterke opwarming van de banden tussen Hamas en Iran. Die opwarming leidde tot de donatie van 150 miljoen dollar per jaar die het regime in Teheran aan Hamas schenkt. Al-Arouri was op 21 juni in Teheran waar hij samen met de Iraanse president Ibrahim Raisi en andere Palestijnse terreurleiders de strategie tegen Israël besprak.

Het ging bij die gesprekken, naar verluidt, voornamelijk over het nieuwe front in Judea en Samaria en over de levering en ontwikkeling van nieuwe geavanceerde wapens. Daarmee kwam de wens uit van Iran’s leider Ayatollah Al; Khamenei. Deze had al in 2014 duidelijk gemaakt dat het openen van een front tegen Israël in Judea en Samaria en de bewapening van de terreurbewegingen daar prioriteit voor hem was. Dat was “de enige oplossing” om Israël op zijn knieën te dwingen zei Khamenei indertijd. In 2019 verklaarde Yahia Rahim Safavi, een adviseur van Khamenei, dat de bewapening van terroristen in Judea en Samaria onder de directe supervisie van de leider van Iran stond.

Raketten en Israëls nieuwe laserdefensie

Al-Arouri is nu bezig met het opzetten van een raketproductie lijn in de stad Jenin in noord Samaria. Ook is hij mede verantwoordelijk voor de productie van lange afstandsraketten in Gaza. Afgelopen zondag rapporteerde Al Mayedeen dat Hamas een langeafstandsraket had getest met een lancering richting de Middellandse Zee. Iran heeft met behulp van de Hamas leider ook een productielijn opgezet voor onbemande vliegtuigen in Gaza. Twee van deze drones werden vorige week door het Iron Dome defensiesysteem uit de lucht geschoten.

Israël zit ondertussen ook niet stil en is nu dicht bij de inzet van een lasersysteem dat allerlei wapens uit de lucht kan zetten. Volgens Yuval Steinitz, een voormalige minister en expert op veiligheidsgebied die nu directeur is van Rafael Advance Defense Systems, zal het lasersysteem volgend jaar in gebruik worden genomen. Steinitz verwacht dat in 2025 heel Israël zal worden beschermd tegen drones en raketten of andere luchtwapens.

Als dat gebeurt, dan zal het hele strategische ‘verenig de fronten’ plan van Iran moeten worden herzien. Die strategie is voornamelijk gebaseerd op het gebruik van luchtwapens en in mindere mate op de terreur op de grond. Algemeen wordt aangenomen dat Israël slechts in existentiële problemen zal kunnen komen wanneer Iran via zijn satellieten in Syrië, Irak, Jemen, Libanon en Gaza een massief bombardement met raketten zal lanceren op de Joodse staat.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda