Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Wie het laatst lacht, lacht het best

Door Tal Hartuv - 

16 december 2020

f160313ffck23

Archieffoto: Corinna Kern/Flash90

In deze tijden van corona worden de Israëlische sociale media overspoeld met grappen, oneliners, memes en hilarische Zoom-colleges. Dit gebeurt in zo’n grote mate dat onderzoekers Dafna Lemish en Nelly Elias besloten te onderzoeken waardoor deze specifieke soort humor zo goed aanslaat.

Joodse mensen staan bekend om de beroemde galgenhumor die ons vergezelde tijdens inquisities, pogroms, oorlogen, terrorisme en zelfs, enigszins controversieel, de Holocaust. Maar de huidige golf van deze coronahumor is zo verrassend, succesvol en niet te stoppen, dat deze twee vrouwen besloten dat het de moeite waard was om er onderzoek naar te doen.

Ondanks dat er een enorme hoeveelheid materiaal beschikbaar was over de publieke razernij na het waargenomen tekort aan toiletpapier, toenemende obesitas en het vieren van Joodse feestdagen via Zoom, besloten de vrouwen zich op de ‘geneugten’ van het ouderschap te concentreren. Humor is een manier om ermee om te gaan, en het is dan ook niet verrassend dat er veel humor voortkomt uit het manoeuvreren van het gezinsleven onder de beperkingen en opsluiting van het virus. Maar veel van deze humor is op ‘heilige’ grond terecht gekomen waardoor het zelfs taboes in Israël doorbreekt. Zo erg zelfs dat de algemene uitdrukking ‘kinderen zijn een zegen’ een mijnenveld van grappen is geworden.

De leukste

Israëlische sokken

Israël staat bekend om haar zeer kindgerichte samenleving, waar wordt aangenomen dat de kleintjes het verdienen om in al hun behoeften te worden voorzien en dat er nooit een scherp woord tegen hen mag worden gesproken. Niemand zou tot nu toe ooit grappen hebben gemaakt over kinderen of hun band met hun ouders.

Volgens veel van de geïnterviewde ouders is humor een verademing. Het helpt de arme pa en ma na te denken over hun eigen gevoelens en gedachten, en houdt hen gezond tijdens deze schijnbaar onmogelijke tijd.

Een van de meest populaire grappen komt van ouders die het grote publiek smeken om geen kinderen meer te ‘maken’. Met een grote dosis ironie smeken ze anderen te zien dat terughoudendheid een nationale verantwoordelijkheid is. Volgens deze uitgeputte ouders zijn deze kinderen, eenmaal op een voetstuk en immuun voor zelfs maar een woord van afkeuring, degenen die het leven ondraaglijk maken.

Een grap die in menig buurt goed aansloeg en veel mensen aan het lachen kreeg, was dat enkele ondeugende ouders grote borden op de balkons van hun appartementen hingen met daarop de tekst ‘kinderen te koop’. Andere ouders hebben gezworen al hun gezinsplichten opzij te zetten en hun hele levensonderhoud en tijd te besteden aan het bedenken van een vaccin.

Humor helpt bij het overwinnen van angsten en verdriet. In deze tijden van duisternis vervult het volk Israël haar opdracht om een Licht voor de Volkeren te zijn door voor een kleine verademing te zorgen.

Omdat kinderdagverblijven zo duur zijn in Israël, zijn veel gezinnen erg afhankelijk van de hulp van grootouders terwijl de ouders aan het werk zijn. Door de lockdown en de noodzaak om grootouders op afstand te houden, is er een stortvloed aan grappen ontstaan. Deze zijn meestal gericht op de eens liefhebbende grootmoeders, die nu door hun eigen kinderen worden beschuldigd van ‘het vermijden van hun verantwoordelijkheid’.

Een zeer virale meme richtte zich op De Leeuwenkoning van Walt Disney. Het stelt de jonge Simba als leeuwenwelp en zijn vader voor die verlangend naar een leeuwin aan de horizon kijken. Een tekstballon die van de vader komt, luidt “dat is je oma die wegrent. Ze weet dat we een oppas nodig hebben.”

Hoewel de meeste van deze nieuwe coronagrappen van nature een Israëlisch element in zich hebben, slaan ze volgens het onderzoek aan over de hele wereld. Joden zijn al decennialang verantwoordelijk voor een stuk hoognodige humor in de wereld. Het witte doek is beroemd om komieken die de wereld aan het lachen hebben gebracht, van de Marx Brothers, Seinfeld, Jackie Mason en Mel Brooks tot Sasha Baron Cohen. Humor is geneeskrachtig. Het herinnert onze tegenstanders (inclusief corona) eraan dat als we om ze kunnen lachen, we ze hebben verslagen. Humor helpt bij het overwinnen van angsten en verdriet. In deze tijden van duisternis vervult het volk Israël haar opdracht om een Licht voor de Volkeren te zijn door voor een kleine verademing te zorgen.

Kay-Wilson_avatar

De auteur

Tal Hartuv

Tal Hartuv groeide op in het Verenigd Koninkrijk, maar maakte alija naar Israël waar ze onder meer werkte als gids. In 2010 overleefde ze een gruwelijke aanslag waarbij haar vriendin,...

Doneren
Abonneren
Agenda