Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Wereldrecord plastic opruimen in Israël

Door Joanne Nihom - 

3 november 2020

plastic 4

Wereldrecord plastic opruimen in Israël

Afgelopen weekend vond in Israël de jaarlijkse ‘opruimdag’ van de stranden plaats. De bedoeling was het wereldrecord 'opruimen van het strand’ te verbreken.

Wereldrecord verbroken

Nergens op internet kan ik vinden wat het wereldrecord was, maar, volgens Evelyn Anca, co-directeur van Plastic Free Israël, is het record wel degelijk gebroken en nu in handen van Israël.

18.000 vrijwilligers haalden 64.000 kilo plastic op van zo’n honderd stranden van Rosh Hanikra tot Eilat.

Een ongelofelijk resultaat, maar ook intens verdrietig, want al dat plastic is door strandbezoekers achtergelaten. En dat is toch wel iets waar je je diep voor moet schamen.

Toch is Evelyn enthousiast. ‘Het was een fantastische dag, en het is ongelofelijk hoeveel vrijwilligers ons uiteindelijk geholpen hebben. We hopen dat het ervoor gezorgd heeft dat mensen zich meer bewust zijn van het gevaar van plastic als afval in de vrije natuur. Waar mogelijk deelden we folders uit en spraken we erover met bezoekers. Gemeenten, organisaties, bedrijven en scholen… Iedereen werkte mee. Het is hopelijk het begin van een bewustwording in het hele land.’

18.000 vrijwilligers haalden 64.000 kilo plastic op van zo’n honderd stranden van Rosh Hanikra tot Eilat.

Bewustwording

Plastic dat op stranden achterblijft, raakt verzeild in de zee, waar het niet thuis hoort. Vogels, vissen, dolfijnen en zeehonden zien het aan voor voedsel en eten het op en daar kunnen ze dood van gaan. Ook al verteert het plastic, er blijven altijd kleine stukjes over.

‘Laten we hopen dat we het record volgend jaar niet meer hoeven te verbreken, maar dat mensen zich ervan bewust worden dat ze geen plastic moeten achterlaten… Het is zo belangrijk voor het milieu’, aldus Evelyn.

Bekijk hier de foto's!

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda