Sluiten

Zoeken.

Water in de Arava

Door Joanne Nihom - 

24 december 2020

WhatsApp Image 2020-12-22 at 08.06.24

Het is bijna Kerst, ook in de Arabische dorpen rondom de kibboets waar ik woon. In het christelijke gedeelte staan kerstbomen, kerstmannen en zelfs rendieren. De winkelstraten en ook veel huizen zijn feestelijk verlicht. Het blijft wennen dat Kerst wordt gevierd, zonder dat hier ooit een dikke laag sneeuw heeft gelegen.

In de Arava, in het zuiden van Israël, is er momenteel een heel ander probleem. Een vriendin die daar woont, stuurde me afgelopen week onderstaande foto’s. Regen in de woestijn, spectaculair!

Het regent gemiddeld 30 milimeter per jaar in de Arava. Als je een glas vult met 30 milimeter water, dan zie je hoe weinig dat is. Maar áls het regent, dan komt het ook met bakken uit de hemel. Vervolgens stroomt het water met grof geweld door de wadi’s, de droge rivierbeddingen.

Deze monden uit in kunstmatige meren die door het Joods Nationaal Fonds (JNF) zijn aangelegd, bij de dorpen Idan, Ein Yahav en Paran. De woestijn verandert in luttele momenten in een ‘zwembad’. De bewoners van de Arava vieren dan een paar dagen groot feest en trekken erop uit met surfplanken, opblaasboten en waterscooters om even te genieten van de waterpret.

Irrigeren als het regent

Ondanks dat regen heel hard nodig is in de woestijn, heeft het ook een nadeel en vormt het voor de boeren een groot probleem. De woestijngrond bevat enorme hoeveelheden zout. De regen duwt het zout richting de wortels van bomen en planten en kan enorme schade aanrichten. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, om dit te voorkomen moeten de boeren irrigeren als het regent.

Boeken en bijbel-

studiematerialen

Elke druppel water telt in de woestijn. Dat betekent: zo min mogelijk water verspillen. In ieder huis in de Arava is de afvoer van het huishoudelijk water aangesloten op een pijpleiding naar buiten. Het water wordt opgevangen in een reservoir en vervolgens hergebruikt voor onder andere het bewateren van de dadelplantages van het dorp. De kinderen uit de Arava zeggen dan ook niet: ‘We gaan douchen’, maar: ‘We gaan de dadelbomen irrigeren.’

Water uit Jordaanse putten

De Arava ontvangt ook water uit Jordaanse putten. Het gaat om zo’n 40 miljoen kuub per jaar. In ruil daarvoor geeft Israël water terug vanuit het meer van Galilea, omdat er in het noorden van Jordanië juist meer landbouw wordt bedreven. Een ander voorbeeld van samenwerking tussen de Arava, Jordanië en de Palestijnse gebieden is de ontwikkeling van een kleinere ontziltingsinstallatie die op zonnepanelen werkt. Zo brengt water leven op plekken waar dat onmogelijk lijkt.

Nieuwe soorten fruitbomen

Water in de Arava komt uit zo’n zestig bronnen die tot wel 1,5 kilometer diep geboord zijn. Het water uit deze bronnen wordt steeds zouter. Daarom wordt er nu gewerkt aan een nieuw waterleidingnetwerk dat met ontziltingsinstallaties in Ashkelon en Eilat wordt verbonden. Dit is niet alleen belangrijk om de landbouw in stand te houden, maar ook om nieuwe soorten fruitbomen te introduceren, zoals abrikoos, perzik en nectarine, waarmee de boeren in de Arava hun bestaanszekerheid kunnen versterken.

Kerstbomen zult u echter nooit aantreffen in de Arava 😊 . Dat zou pas echt een wonder zijn.

Ik wens u fijne feestdagen.

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda