Sluiten

Zoeken.

Wat zit er achter de escalerende terreur tegen Israël?

Door Yochanan Visser - 

30 januari 2023

F230128NRF03 (1)

Mensen steken kaarsen aan ter nagedachtenis aan de 7 slachtoffers van de terreuraanslag van gisteravond in de wijk Neve Yaakov in Jeruzalem, 28 januari 2023. Foto door Noam Revkin Fenton/Flash90

De spanningen liepen weer hoog op in Israël het afgelopen weekend. Dat was het gevolg van een serie terreuraanslagen die begon op vrijdagavond 27 januari met de dodelijkste aanslag sinds 2011.

Eind vorige week berichtten wij dat het erop leek dat de golf Palestijns Arabische terreur die Israël al teistert sinds maart vorig jaar weer aan het oplaaien is. Een andere aanwijzing dat er aan Palestijnse zijde iets is veranderd sinds de zogenaamde ‘Messen Intifada’, die begon in 2015, is het toenemende aantal schietaanslagen.

Hier is een gedeelte uit het vorige week gepubliceerde verslag:

“Uit een jaarrapport dat de IDF onlangs publiceerde over het aantal aanslagen over het jaar 2022, blijkt ook dat er sprake is van een gestadige verandering richting een asymmetrische oorlog. De cijfers over de schietaanslagen in het IDF rapport zijn veelzeggend. Over het jaar 2022 werden 285 schietaanslagen geregistreerd tegenover 61 in 2021 en 31 in 2020”.

Op het moment dat dit artikel op deze website werd gepubliceerd vond een nieuwe schietaanslag plaats in Jeruzalem. Een Israëlische Arabische terrorist voerde de meest dodelijke terreuraanslag uit sinds 2011, toen Egyptische terroristen 8 Israëli’s vermoordden in een autobus nabij de grens tussen Israël en Egypte.

Meest dodelijke aanslag sinds 2011

Na de avondgebeden in een ultra orthodoxe synagoge in de wijk Neve Ya’acov in Jeruzalem, opende de terrorist, die afkomstig was uit de wijk Shuafat, het vuur op een groep religieuze Joden en op een motorrijder. De terrorist doodde 7 Israëli’s terwijl 5 anderen ernstig werden verwond. Een pas getrouwd echtpaar, dat de gewonden te hulp wilde komen, werd door de terrorist in het hoofd geschoten. Na een korte achtervolging wist de politie, die ook door de terrorist onder vuur werd genomen, de Arabier dood te schieten. De 21-jarige terrorist werd later geïndentificeerd als Alkam Khairi, een inwoner van noordoost Jeruzalem. De man was in het bezit van het blauwe Israëlische identiteitsbewijs maar werd evengoed door de meeste media aangeduid als “Palestijn”.

Nieuwe schietaanslag nabij Oude Stad

Nauwelijks twaalf uur later vond er een nieuwe schietaanslag plaats in Jeruzalem, dit keer in ‘Ir David’  de opgravingen van het antieke Jeruzalem uit de tijd van Koning David. Een dertienjarige (!) Arabische terrorist, afkomstig uit de wijk Silwan in Arabisch Jeruzalem kwam naar een parkeerterrein nabij de oude stad van Jeruzalem. Daar hield hij zich schuil tussen auto’s en schoot vervolgens op een 47-jarige man die samen met 23-jaar oude zoon Ir David had bezocht. Beiden werden in zorgwekkende toestand overgebracht naar het Sha’arei Tzedek ziekenhuis.

De 13-jarige terrorist, ook een Israëlische Arabier, had voor de aanslag een Tweet gepubliceerd waarin hij zijn moeder schreef dat het hem speet. Hij werd door twee gewapende burgers neergeschoten en in gewonde toestand overgebracht naar het ziekenhuis. De ouders van de tiener terrorist werden later aangehouden voor ondervraging door de politie. Zij worden verdacht van medeplichtigheid.

In de uren na de aanslag in Neve Ya’cov werden er 43 Arabieren gearresteerd die iets te maken zouden hebben bij het organiseren van het bloedbad. Vijf van de gearresteerden zijn nog steeds in hechtenis en worden verdacht van collaboratie met de terrorist.

Het Israëlische leger reageerde met het aanvoeren van versterkingen naar Judea en Samaria, terwijl de politie de elite eenheid Yamam overbracht naar de Israëlische hoofdstad.

Palestijnse Arabieren vieren feest

Ondertussen vierden Palestijnse Arabieren in de door de Palestijnse Autoriteit (PA) gecontroleerde gebieden en in Gaza feest. Zo werden de gebruikelijke snoepjes uitgedeeld en er werd vuurwerk afgeschoten.

Het PA leiderschap gaf na de aanslagen in Jeruzalem een persverklaring uit waarin men met geen woord repte over de gruwelijke aanslagen. In plaats daarvan werd er gezegd dat men de Israëlische regering volledig verantwoordelijk hield voor “de escalatie”. In de verklaring vroeg de PA de internationale gemeenschap om van Israël te eisen dat het zou stoppen met het nemen van “unilaterale maatregelen”.

Men verwees ook naar de IDF acties in Judea en Samaria die deze maand aan meer dan dertig Palestijnse Arabieren het leven kostten. Bijna alle omgekomen Palestijnse Arabieren werden echter tijdens vuurgevechten met de IDF gedood of geneutraliseerd tijdens pogingen om een aanslag te plegen.

Serie nieuwe aanslagen

Later op zaterdagavond werden er nieuwe terreuraanslagen gemeld.

Eerst probeerde een Palestijnse Arabier om met zijn auto een groep Israëli protestanten te verwonden in de buurt van het Tapoeach kruispunt in Samaria. Korte tijd later probeerde een Palestijnse terrorist om een nieuw bloedbad aan te richten in een restaurant in de buurt van Almog aan de Dode Zee. De man ging het restaurant binnen en schoot op een aantal gasten, maar daarna haperde zijn wapen. Als door een wonder bleef iedereen ongedeerd, terwijl de terrorist werd overmeesterd en daarna gearresteerd.

Vroeg in de nacht van zaterdag op zondag probeerde een Palestijnse terrorist vervolgens om het dorp Kedumim in Samaria binnen te dringen. De gewapende man werd vervolgens door plaatselijke bewakers neergeschoten en overleed aan zijn verwondingen.

Er gaan nu in toenemende mate stemmen op die aandringen op een nieuwe grote IDF actie zoals we die zagen in 2021 tijdens de laatste oorlog met Hamas in Gaza. Anderen eisen een herhaling van de IDF operatie ‘Defensive Shield’ die begon nadat een Hamas terrorist tijdens het Joodse Paasfeest 30 Joden vermoordde in het Park Hotel in de stad Netanya, 27 maart 2002.

Het klimaat in Israël is nu zo dat er op ieder moment een lont in het kruitvat kan worden geworpen.

Naderende oorlog

Itamar Ben Gvir, de nieuwe Minister van Binnenlandse Veiligheid, zei vorige week dat een “oorlog” steeds dichterbij komt toen hij reageerde op een IDF actie in de Palestijnse stad Jenin op woensdagochtend 25 januari. Bij die actie werden 9 Palestijnse Arabieren gedood die op één na allen gewapend waren en schoten op de Israëlische strijdkrachten.

Afgaande op de laatste ontwikkelingen zou Ben Gvir in het gelijk kunnen worden gesteld. De IDF zal de operatie ‘Golfbreker’ niet stopzetten en zal de broeinesten van terreur, zoals in Jenin, blijven bestoken. De Arabieren hebben nu hun wraak voor de actie in Jenin maar de geschiedenis heeft geleerd dat men daar geen genoegen mee neemt. Het klimaat in Israël is nu zo dat er op ieder moment een lont in het kruitvat kan worden geworpen.

De Israëlische Arabieren

De media in Israël besteden de laatste tijd eindelijk aandacht aan het feit dat Israëlische Arabieren in toenemende mate betrokken zijn bij de golf van terreuraanslagen. Deze golf begon zoals gezegd in maart 2022 en ook toen waren Arabische Israëli’s meestal de daders. Er lijkt sprake van een soort ‘geest uit de fles’ situatie en een toenemende ‘zeitgeist’ waarbij Arabische Israëli’s zich meer Palestijns dan Israëlisch voelen en gedragen. Steeds meer Arabieren in Israël komen openlijk uit voor hun haat tegen de Joodse staat. Dit leidde in 2021 al tot rellen en zelfs pogroms in gemengd Arabisch Joodse steden in Israël. Terreurorganisaties zoals Hamas maken gebruik van deze situatie en ronselen Arabische Israëli’s  via de sociale media.

Draconische maatregelen en hun effect

De Israëlische regering probeert nu om de escalerende terreurgolf in te dammen via draconische maatregelen. Families van in Israëlische Arabische terroristen die Joden vermoordden zullen, bijvoorbeeld, geen sociale voorzieningen meer krijgen. Verder werd besloten om de huizen van de families van terroristen te verzegelen. Dit gebeurde,bijvoorbeeld, op zondag met het huis van de ouders van de 13-jarige terrorist. De ministers van de Religieuze Zionistische Partij willen echter verdergaande maatregelen, zoals in het invoeren van de doodstraf voor terroristen en het intrekken van het blauwe Israëlische identiteitsbewijs van burgers van Israël die bij dodelijke aanslagen betrokken zijn.

Het is echter de vraag of dit soort maatregelen zullen helpen om de situatie te verbeteren. De gedachte is dat de al genomen of voorgestelde maatregelen de afschrikkingkracht tegenover de terroristen zullen herstellen. Dat lijkt echter een denkfout. In het verleden is al gebleken dat dit soort maatregelen het tegenover gestelde effect hadden. Denk bijvoorbeeld aan de deportatie van Hamasleiders naar zuid Libanon ten tijde van het Oslo proces in de jaren negentig. Dat leidde uiteindelijk tot opkomst van Hamas en de Tweede Intifada, alsmede tot de oorlogen in Gaza. Deze verbannen Hamas leiders werden immers door Hezbollah opgevangen en getraind in asymmetrische oorlogsvoering.

Het grotere plaatje

Nu lijkt men opnieuw het grotere plaatje te missen. Het was geen toeval dat eveneens op maandag twee, naar men aanneemt, Hezbollah terroristen Israël infiltreerden in het zuiden van de Golan Hoogvlakte. De twee gewapende terroristen werden echter tijdig ontdekt en geneutraliseerd door een IDF eenheid te plaatse. Op maandagavond werd verder, na ongewone luchtactiviteit in het luchtruim boven noord Israël, gemeld dat een wapenkonvooi van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRG) van Iran was aangevallen vanuit de lucht. De aanval vond plaats op de grens tussen Syrië en Irak, zoals dat eerder ook is gebeurd met Israëlische aanvallen op dergelijke konvooien.

Rol Iran en Mossad

Diverse militaire experts in Israël wijzen op de rol van Iran in de huidige golf van terreur die Israël overspoelt. De IDF actie in Jenin vorige week die leidde tot de eliminatie van drie terroristen van de Palestijns Islamitische Jihad en de dood vijf andere Palestijnse terroristen kan niet los worden gezien van de oorlog die Israël voert tegen de IRG. Die oorlog moet Israël op alle fronten voeren zoals ook bleek uit een mysterieuze drone aanval op een wapenfabriek in Isfahan, Iran op maandag. Volgens The Wall Street Journal zat Israël ook achter deze aanval die met drie Quadcopters werd uitgevoerd. De Israëlische buitenlandse geheime dienst Mossad gebruikte in het verleden deze mini drones voor sabotageaanvallen op het nucleaire programma van Iran.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda