Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Wat wil de organisatie van Nederlanders in Israël van de Nederlandse regering?

Door Rabbijn mr. drs. R. Evers - 

15 mei 2025

Verwoesting (1)

Verwoesting van kibboets Nir Oz door de Hamas-aanval op 7 oktober 2023. | Foto: Chaim Goldberg/Flash90

We hebben hier in Israël gelukkig de Irgoen Olei Holland (IOH), de organisatie van Nederlanders in Israël. Namens vele Nederlandse Israëli’s heeft de IOH dinsdag in een persbericht haar bezorgdheid uitgesproken over de recente houding van de Nederlandse regering ten aanzien van het conflict in Gaza. Ik vond dit een degelijk, keurig, integer en ingetogen betoog, dat ik graag met u deel.

Samenvattend vraagt de IOH om:
  • Herziening van het Nederlandse regeringsstandpunt over Israël.
  • Erkenning van de complexe veiligheidssituatie waarin Israël verkeert.
  • Meer aandacht voor het leed van de Israëlische en Nederlands-Israëlische gemeenschap.

De IOH uit kritiek op de ogenschijnlijke eenzijdigheid van het Nederlandse regeringsbeleid en roept op tot een meer gebalanceerde benadering die recht doet aan de complexe realiteit ter plaatse.

De IOH hekelt met name de publieke uitlatingen van minister van Buitenlandse Zaken, Caspar Veldkamp, waarin Israël beschuldigd wordt van mensenrechtenschendingen en wordt opgeroepen tot mogelijke opschorting van het Associatieverdrag tussen de EU en Israël.

Volgens vele Nederlanders in Israël miskent deze benadering de context waarin Israël zich bevindt: een voortdurende oorlogssituatie met terreurorganisatie Hamas, die verantwoordelijk is voor het vasthouden van gijzelaars, het gebruiken van burgers als menselijk schild en het misbruiken van humanitaire hulp.

Een evenwichtiger benadering zou bijdragen aan een eerlijker en constructiever beleid

Universele waarden

De IOH benadrukt dat mensenrechten en veiligheid universele waarden zijn, en dat Israël in dit conflict niet alleen verantwoordelijk gehouden kan worden. Ze wijst erop dat Israël zelf slachtoffer is van ernstige mensenrechtenschendingen, onder meer door de gijzeling van vrouwen en kinderen, en door de moord op en ontvoering van burgers tijdens de aanval van 7 oktober 2023. Bij die aanval vielen ook Nederlandse slachtoffers en werden Nederlandse staatsburgers ontvoerd — een feit dat in onze ogen onvoldoende wordt meegewogen in het Nederlandse politieke discours.

Evenwichtiger benadering

Een ander belangrijk punt van zorg is de persoonlijke en historische verbondenheid van Nederland met Israël. Er wonen duizenden Nederlanders in Israël, van wie velen familieleden hebben die direct getroffen zijn door terreur of die zelf in het leger dienen. Meerdere Israëlische militairen met een Nederlandse achtergrond zijn gesneuveld in de strijd tegen Hamas. Deze betrokkenheid vraagt om meer erkenning en empathie vanuit de Nederlandse politiek en media.

Samen met de IOH is het mijn vurige wens dat de Nederlandse regeringsleiders hun standpunt heroverwegen. Een evenwichtiger benadering, die ook oog heeft voor Israëlische veiligheidszorgen en het lijden binnen de Joodse gemeenschap, zou bijdragen aan een eerlijker en constructiever beleid.


Rabbijn-mr.-drs.-R.-Evers_avatar-90x90 (1)

De auteur

Rabbijn mr. drs. R. Evers

Rabbijn R. Evers was opperrabbijn in Dusseldorf. Hij maakte in de zomer van 2021 met zijn vrouw alija naar Israël. 

Doneren
Abonneren
Agenda