Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Warme maaltijden brengen

Door Yaacov Nof - 

3 april 2024

2021 CVI website (20)

De maaltijden voor de legereenheid bij kibboets Re'im worden binnengebracht. | Foto: Nof

Ik mocht woensdagavond kiezen: “Wil je deze vrijdag warme Sjabbat maaltijden naar de soldaten in het noorden aan de Libanese grens brengen of naar het zuiden aan de Gazastrook?” Ik koos dit keer voor het zuiden.

Vorige week had ik voor een eenheid van 140 soldaten warme maaltijden naar Rosh Hanikra, aan de grens met Libanon aan de Middellandse Zee, gebracht. Rosh Hanikra, waar ik zo veel keer met toeristen kwam en door de tunnels wandelde die de kleurrijke grotten aan de zee verbonden, was nu een militaire stelling geworden.

Op weg naar Rosh Hanikra, moest ik onderweg drie keer stoppen bij controleposten van het leger. Eenmaal op plaats van bestemming werd ik daar met veel gejuich door de kok en de rest van de soldaten ontvangen, die mij hielpen om al het eten uit de auto te halen.

Toen ik vroeg of het echt zo gevaarlijk nu hier is, antwoorden ze mij dat een uur geleden de plaats beschoten was met raketten en er een waarschuwing was over een Libanese drone in de lucht en van daar het geluid van de straaljagers van onze luchtmacht boven ons.

Toen ik die dag onderweg terug naar Jeruzalem reed, kwam het nieuws door dat er weer met raketten geschoten was op het hele westelijke gedeelte van het noordfront

Tekst gaat door onder de foto's.

000

De maaltijden worden uitgeladen in Rosh Hanikra. | Foto: Nof

000 00

De gesloten poort bij Rosh Hanikra. | Foto: Nof

00 0(0)

Twee blije soldaten in Re'im nemen de maaltijden in ontvangst. | Foto: Nof

Naar het zuiden

Ik koos dus om vandaag naar een eenheid bij kibboets Re’im te gaan, niet ver van de plaats waar het bloedbad van het Novafestival was. De metalen bakken met voedsel waren versierd met clowntjes en vlaggetjes getekend door de kinderen of kleinkinderen van de donateurs van de warme maaltijden, en brieven die ze “aan onze dappere helden in het zuiden”, geschreven hadden. Dit allemaal in de geest van Poerim die dit weekend “gevierd” werd.

Onderweg probeerde ik telefonisch contact te maken met de sergeant-majoor die verantwoordelijk zou zijn om de maaltijden te ontvangen maar er was geen antwoord totdat ik bij de kibboets aankwam. Twee jonge vrouwelijke reservisten wachtten me op, en op mijn vraag waarom er geen antwoord was, vertelden zij dat deze legereenheid tot vier uur in de morgen nog in de Gazastrook actief waren. Langzaam kwamen ook de mannen uit hun tenten om mij te helpen, en kon ik een glimlach op hun doodvermoeide gezichten zien toen ze de pakjes met de versieringen ontvingen.

Radiostilte NOS

Thuisgekomen kon ik lezen op het tv-scherm dat het hele noorden weer onder vuur van raketten en Hezbollah drones was. Op het nieuws van 15.00 uur van de NOS op de radio van NPO4 werd er met geen woord over gesproken; wel over de arme kinderen in Gaza die hongerlijden…

Dit artikel verscheen eerder in onze maandkrant Israël Aktueel. Klik hier om gratis abonnee te worden!

nof

De auteur

Yaacov Nof

Yaacov Nof is gids in Israël en organiseert al 30 jaar reizen naar het Beloofde Land


Doneren
Abonneren
Agenda