Sluiten

Zoeken.

Wandelen in Jeruzalem

Door Joanne Nihom - 

30 november 2020

2020 Website CVI (19)

Beit Itab, ruïnes bij Jeruzalem

Mijn vriendin Leontine Pauka, ze geeft bijzondere tours in Israël, vierde vorige week haar verjaardag op een speciale manier. Samen met een aantal vriendinnen, ik kon helaas die dag niet, wandelde ze door de heuvels van Jeruzalem.

Wandeling

Omdat u, vanwege de coronacrisis, al zo lang niet naar Israël kunt, loopt Leontine voor u nog een keer de wandeling.

"Goedemorgen. Gezellig dat u er bij bent. We hebben geluk met het weer. Het is een prachtige winterse dag. Niet te koud, niet te warm. Een blauwe hemel met dunne witte wolken. Heerlijk wandelweer. Met de auto rijden we eerst van het centrum van Jeruzalem naar het zuidwesten, naar Bar Bahar, een openlucht restaurant waar je heerlijk kunt eten of een kopje koffie kan drinken. Van daaruit starten we onze wandeling."

"Eerst naar Beit Itab, een ruïne van de kruisvaarders boven op een heuvel. Als u uw ogen dicht doet, hoort u de ridders op hun paarden. Beit Itab is ooit gebouwd door Johannes Gotman, een kruisvaarder. Het verhaal is dat hij wordt gevangen genomen door moslims en zijn vrouw het fort verkoopt om het losgeld te kunnen betalen. De moslims verkopen vervolgens het fort door aan de orde van de Heilige Kerk. Heel kort daarna worden de kruisvaarders verslagen en komt het fort weer in handen van moslims tot 1948, het jaar van de stichting van de staat. Dan vertrekt de bevolking en het dorp zal altijd leeg blijven, tot op de dag van vandaag. Door de prachtige natuur met veel groen en een mengeling van oude en jonge bomen, lopen we verder, over hobbelige en zanderige weggetjes. Kijk goed om u heen."

Lees het dagboek

van de opperrabbijn

Uitzicht

"Overal is het uitzicht prachtig. U ziet de bossen, de bergen en ook het heuvelachtige land tussen de bergen van Jeruzalem en zelfs een stukje van de kust. Bij heel helder weer is vanuit hier de Middellandse Zee in de verte te zien. Langs wijngaarden, stenen paadjes en stukken bos vervolgen we onze route langs Ein God, een gebied met oude vijgenbomen. Het is vijgentijd, dus we stoppen even om wat van die heerlijke vruchten te plukken en natuurlijk te eten."

"Vervolgens komen we langs twee boerendorpen Nes Harien en Bar Giora. Zij leven van hun wijngaarden en houden kippen en koeien. We besluiten om hier terug te keren. Maar lopen via een andere route terug. Door een gebied met prachtige krokussen in een bos met Eucalyptus bomen. We komen langs een oeroude rotswand met grotten waar al eeuwenlang mensen naar toe komen om er een nachtje te slapen. We besluiten de dag waar we begonnen zijn, in Bar Bahar, moe en voldaan, met een lekker kopje Israëlische koffie en homemade cheesecake."

Leuk weetje: De wijngaarden van de Barkan Cabernet Sauvignon bevinden zich op de heuvels rond Jeruzalem; ook de Carignan-druif die gebruikt wordt voor de Kinor- Kiddoesjwijn groeit daar. Beide zijn verkrijgbaar in de winkel van het Israël Producten Centrum.

Bekijk hier de foto's van de wandeling!

joannenihom-cirkel

De auteur

Joanne Nihom

Onze journaliste Joanne Nihom woont al enige jaren in Israël. “Israël is voor mij thuiskomen, onderdeel zijn van een ongelofelijke uitdaging. Israël is voor mij het land, de zee, de...

Doneren
Abonneren
Agenda